Kontaktirajte nas

Vijesti

Najstarija vinkovačka cvjećarnica Mimoza proslavila 50. obljetnicu

Objavljeno

-

Poznata vinkovačka cvjećarnica Mimoza, osnovana daleke 1971. godine kao prva cvjećarnica u Vinkovcima, slavi svoju veliku 50. obljetnicu. Tim povodom danas su upriličili svečarsko druženje s članovima obitelji, prijateljima i sugrađanima. Svi su bili pozvani da zastanu uz kiflice, kolače i rakiju, a dame su posebno darivane ružama.

Cvjećarnicu Mimoza prije 50 godina osnovali su Zvonimir i Nada Bušić. Na samom početku kod Vinkovčana je trebalo tek stvoriti naviku kupovanja cvijeća, ali su oni u tome uspjeli svojim radom, velikom ljubavlju prema cvijeću, kreativnošću i ljubavlju prema Slavoniji i svom gradu.  Također, počev od Vinkovačkih jeseni, nezaobilazni su suradnik i ukrašavaju cvijećem mnogobrojne manifestacije i proslave diljem nekadašnje općine Vinkovci kao i današnje Županije vukovarsko-srijemske. Odrastajući uz cvjećarnicu smještenu u obiteljskoj kući u središtu Vinkovaca, od roditelja posao su preuzeli kćer Astronelija i sin Krunoslav.

„Prije pedeset godina dvoje mladih entuzijasta punih ljubavi prema cvijeću, naoružanih s dobrom voljom i kreativnošću, s ljubavlju prema ovom gradu i Slavoniji, otvaraju prvu cvjećarnicu u Vinkovcima. Tijekom svih ovih godina nastojali su biti jedinstveni i prepoznatljivi na svoj način i kroz slavonski štih, ali ujedno pratili su i prihvaćali i nove trendove u cvjećarstvu, nove izazove. Nastojali su razveseliti ljude sa svojim radovima i izmamiti im osmijeh na lice. Tu energiju, kreativnost i ljubav prema ovom poslu naši roditelji su prenijeli i na nas mlađe tako da sestra i ja nastojimo nastaviti tu tradiciju i trudimo se što bolje raditi ovaj posao”, istaknuo je Krunoslav Bušić.

Emocije i ponos na današnjoj proslavi nije krio Zvonko Bušić, koji se, unatoč narušenom zdravlju, pridružio svojoj obitelji i prijateljima. Kada se osvrne na proteklih 50 godina srce je kaže „veliko kao kuća”, uspomene su brojne i dragocjene, a posebno je sretan što su sin i kćer nastavili obiteljski posao.

Tijekom godina u poslu je bilo i onih teških trenutaka, ali je puno više onih lijepih. Kao takvi ostaju primjerice, brončane medalje s Međunarodnog sajma cvijeća u Zagrebu, gdje Zvonko i Nada, vjerujući u sebe, sudjeluju u samim počecima posla već 1974. i 1975. godine, a u Mimozi su posebno ponosni i na samostalnu izložbu 1980. godine u Vinkovcima. Tijekom godina na Vinkovačkim jesenima i drugim događanjima surađivali su s eminentnim scenografima kao što su Joza Mataković, Anton Marti, Ante Šimić, Igor Juras, Latica Ivanišević…, a brojni poznati gosti grada Vinkovaca darivani su njihovim cvjetnim aranžmanima.

Kroz sve te godine bilo je najrazličitijih situacija pa tako pamte i jednu sa samoga početka, a vezanu za Hrvatsko proljeće.

„Proljećari su kod nas naručili veliki hrvatski grb od cvijeća. Tata je naručio robu, nekoliko tisuća karanfila, i sve je bilo pripremljeno. Međutim, kako je krenuo progon proljećara, čovjek je uletio u radnju i rekao: Zvonko miči sve, sakrivaj, čut ćemo se, javit ćemo ti se poslije. Poslije se nitko više nije javio, a karanfili su završili u smeću”, priča Krunoslav Bušić jednu od brojnih priča koje se prepričavaju u obitelji.

S ponosom Bušići ističu kako su njihovi buketi darovani brojnim gostima Vinkovaca, pa tako i visokim državnim dužnosnicima. „U ono vrijeme bivše Jugoslavije dolazio je Josip Broz sa svojom pratnjom i naručivali su bukete za njih kod nas. Onda smo dobili našu hrvatsku državu i radili smo bukete za predsjednika Franju Tuđmana kada je dolazio u Vinkovce i druge predsjednike poslije njega. Uz predsjednika Tuđmana nam je u sjećanju ostao jedan poseban detalj. Za jedno otvorenje Vinkovačkih jeseni ugošćen je u tadašnjem restoranu Raffaello, a mama je radila aranžmane onako baš u slavonskom štihu sa lišćem hrasta, žirom, suncokretima… Predsjednik, kada je sjedao za stol, primijetivši te aranžmane, prvo što je rekao bilo je: Vidi se da sam došao u srce Slavonije. To nam je bilo vrlo drago”, ističe Krunoslav Bušić.

Uz Vinkovačke jeseni, od brojnih manifestacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje su obilježili svojim cvjetnim kreacijama, izdvajaju i Festival glumca, a svoje umijeće Zvonimir i Nada pokazali su, primjerice, i na Požeškom festivalu.

Cvjećarnicu „Mimoza” cijene mnogi Vinkovčani, i ne samo oni, a među onima koji su im danas došli čestitati bio je i gradonačelnik Ivan Bosančić. „Pet desetljeća je puno i u životu jednoga čovjeka, a ne jednoga obrta. Kroz svoj rad, kroz sudjelovanje u društvenom životu grada Vinkovaca kroz sve ove godine, ova cvjećarnica dala je svoj obol kao obitelj kroz već drugu generaciju, ali isto tako i obol gradu Vinkovcima kao obrtničkom gradu koji je uvijek imao ovakve postojane obrtnike”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić čestitajući obitelji Bušić na uspješnom radu već punih 50 godina tijekom kojih su svojim cvjetnim aranžmanima uljepšali različite prigode svojim Vinkovčanima i gostima grada.

Aktualno

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Objavljeno

-

Napisao/la

    91 pregleda

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba ratnih fotografija Ante Miljka. Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima uz potporu Općine Nuštar i donatora, a u predstavljanju su sudjelovali autor predgovora brigadir Petar Ćavar, predsjednik MH Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj, autor izložbe Ante Miljak i autor knjige Stjepan Rožmarić.

Cerić, koji je okupiran 2. listopada 1991., pretrpio je velike ljudske i materijalne gubitke. Ubijen je 41 mještanin, 25 civila i 18 vojnika, a još uvijek nisu pronađena tijela 11 civila i 2 vojnika. U ratnim razaranjima uništene su sve obiteljske kuće i svi društveni objekti, a posebno temeljito okupator se „potrudio” oko crkve Svete Katarine.

„Vremenom stvari se zaboravljaju, sjećanja blijede, zato sam želio napisati ovu knjigu, da mi sami sudionici tih događanja ne zaboravimo, ali i da mladi ljudi znaju što se događalo” istaknuo je autor knjige Stjepan Rožmarić. Naglasio je kako je cilj samog pisanja knjige reći istinu o Domovinskom ratu te da je u knjizi iznešeno sve ono u čemu je i sam sudjelovao, doživio i vidio svojim očima. U pisanju knjige, Rožmarić ističe kako se služio svojom privatnom arhivom.

Osim knjige, naglasak je danas dijelila i izložba Ante Miljka, poznatog vinkovačkog gospodarstvenika, ali i aktera društvene i kulturne scene. Istinski je to i osvjedočeni domoljub koji je tijekom Domovinskoga rata, među ostalim, kao fotograf amater, bilježio svu silinu ratnih razaranja u agresiji na Hrvatsku. Prema Miljku, posebnu pozornost zaslužuju fotografije koje prikazuju razorene kuće na kojima su zločinci ispisivali svoje grafite.

Nastavi čitati

Aktualno

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Objavljeno

-

Napisao/la

    126 pregleda

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na istoj su sudjelovali građani mjesnih odbora Stjepan Radić i Ban Josip Jelačića. Također, ona u  prostorijama Mjesnog odbora Kolodvor i tribina Mjesni odbor Zagrebački blok.

Tribine su osmišljene na način da građani iznose probleme svatko iz svog mjesta stanovanja te se oni razmatraju i za svako se pronalazi pravovremeno i prikladno rješenje. Ovakav način komunikacije izrazito se pokazao plodonosnim gdje se rješava svaki oblik nedoumice, nejasnoće i sve ono što jedan građanin grada Vinkovaca može iznijeti ovom vrstom razgovora te se tako planiraju i realiziraju određeni projekti i radovi.

“4. je ovo godina po redu realizacije komunikacije s našim građanima. Prilikom sklapanja proračuna, pozovemo građane da s nama prođu kroz problematiku koja je vezana za njihove ulice, škole u mjestu gdje prebivaju ili bilo gdje da su primijetili nekakav nedostatak. Danas će to biti malo specifičnije zbog potrebnih covid potvrda kako bi sve bilo transparentno, tako da vjerujem da će zbog toga odaziv građana biti nešto manji”, rekao je gradonačelnik grada Vinkovaca, Ivan Bosančić te naglasio kako građanima koji nisu prisustvovali tribinama, svakako stoje na usluzi putem maila i telefona gradske uprave.

Važan cilj ovih tribina je u gradski proračun uvrstiti  sve ono što je potrebno građanima i sve ono što omogućavaju financijska sredstva.

“Dosta je zadataka dobivenih još i u prošloj godini, koji su u velikoj mjeri već odrađeni, a ono što je ostalo, potrudit ćemo se odraditi u sljedećoj godini. Svakako, jedan je ovo od lijepih načina komunikacije s građanima gdje se sazna velika količina informacija. Našim primjerom, vodila se i većina ostalih gradova gdje su se svi ostali gradonačelnici uključili u konverzaciju sa svojim građanima”, zaključio je gradonačelnik Bosančić.

Predsjednica mjesnog odbora Ban Josip Jelačić, Katarina Saračević, naglasila je kako je ovdje bitno dati priliku svima u izjašnjavanju, povodom problematika koje ih muče te da na osnovu njih iznesu svoje ideje i prijedloge. “Ovakav način komunikacije izrazito je kvalitetan te ga sa zadovoljstvom prakticiramo”, nadodala je Saračević i zaključila kako je bitno svakako odrediti prioritete, a sve ono što nije odrađeno ove godine, završit će se iduće.

“Ovakav način okupljanja uvelike nam olakšava posao zbog direktnog načina komunikacije s građanima. Konačno smo i riješili problem nogometnog igrališta mjesnog odbora Stjepan Radić, a i završena je rekonstrukcija Ulice Ruđera Boškovića s čime možemo biti i više nego zadovoljni”, oglasio se i Stipe – Matej Babić, predsjednik mjesnog odbora Stjepan Radić.

Jedan od građana prisutnih na prvim ovogodišnjim tribinama, Peđa Hanžek, istaknuo je probleme svog kvarta, kao što su pitanje gradskog vodovoda te otežana prodaja stanova zbog nedostataka vlasničkih listova. Gradonačelnik je obećao sanaciju istih te nadodao kako su u obnavljanju svakako aktualne i pješačke i biciklističke staze.

Problemi koji su se tijekom tribine ponavljali odnosili su se na obnavljanje cesta u pojedinim ulicama mjesnih odbora te priključenje na vodovod i vodovodna infrastruktura. Sve je to u protokolu, kako navodi gradonačelnik i svakom će se problemu pristupiti u okvirima financijskih mogućnosti.

Na tribinama mjesnog odbora Kolodvor istaknuto je saniranje ceste i parkirališta iza Ulice Ivana Mažuranića. Darko Habuda, predsjednik mjesnog odbora Kolodvor, naglasio je da su od prošle godine učinjene sanacije mnogobrojnih šahti, izgradnja ležećih policajaca i uklanjanje starih i napuštenih objekata. Sigurnost u blizini  škole Vladimira Nazora jedna je od tema koje su se protezale tijekom ove tribine.

Marko Antolović, predsjednik mjesnog odbora Zagrebački blok, istaknuo je samu inicijativu tribina i nadodao kako Zagrebački blok, sam po sebi, nema gorućih i krucijalnih pitanja, ali neke od sanacija svakako su pojačanje rasvjete i ponovno, nadogradnja i uređenje šahti.

Nastavi čitati

Vijesti

Sljedeći četvrtak i petak učenici prelaze na online nastavu

Objavljeno

-

Napisao/la

    168 pregleda

Danas je u Zagrebu održan sastanak vladajuće koalicije na kojoj je, uz rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu, glavna tema bila i situacija s koronavirusom u Hrvatskoj.

„U ovim okolnostima važno je apelirati na sve koji se nisu cijepili da se cijepe. Moramo se pridržavati ključnih mjera distance i maski, s obzirom na to da smo ušli u godišnje doba kada je vrijeme hladnije i ljudi se više druže u zatvorenim prostorima. Stoga bih još jednom spomenuo da smo poduzeli aktivnosti”, poručio je Plenković.

Napomenuo je kako je ministar Fuchs dogovorio da idući tjedan, kada je blagdan Svih svetih, nastava ide online kako bi umirili školsku populaciju. Nastava u četvrtak i petak bit će online, budući da su u utorak i srijedu praznici.

„Odluka je da se razgovara sa svim stožerima. Želja je da ne dovodimo u pitanje broj sati koji učenici imaju”, dodao je.

Podsjetio je pritom na mjere, maske, higijenu, distancu i ostalo, te još jednom apelirao na sve da se cijepe.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba...

Aktualnoprije 6 sati

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na...

Vijestiprije 9 sati

Sljedeći četvrtak i petak učenici prelaze na online nastavu

Danas je u Zagrebu održan sastanak vladajuće koalicije na kojoj je, uz rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu, glavna...

Vijestiprije 10 sati

60-godišnjak nasjeo na internetsku prijevaru: Umjesto 100 eura s računa mu skinuto više od 10 tisuća kuna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji da je putem Facebook stranice...

Aktualnoprije 12 sati

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 13 sati

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 14 sati

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 14 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Najčitanije