2 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Najveća američka post-rock/noise rock atrakcija June of 44 konačno u Močvari!

Više od autora

- vl promo-foto: Močvara promo

U četvrtak 19. svibnja u Močvari će na “Koncertu za Baru” će napokon nastupiti američki noise veterani June of 44, uz suppoert zagrebačkog banda Peach Pit. Klub svoja vrata otvara već u 19:00 sati a početak svirke treba očekivati samo sat poslije. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 90,00 kn dok će na dan koncerta na vratima kluba trebat izdvojiti 110,00 kn. Za ulaz u klub bit će potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu s QR kodom kao i osobnu iskaznicu.

Ravno 23 godine nakon prvotno dogovorenog nastupa, koji nije održan jer se na putu ispriječila hrvatska granica, June of 44 konačno stižu u Močvaru.

Plakat koji je tada najavljivao koncert ih je opisao kao “najveću američku post-rock/noise rock atrakciju” i pritom nije lagao – June of 44 su bez dvojbe jedan od najvažnijih i najutjecajnijih nezavisnih bendova devedesetih te perjanica Quartersticka, podetikete kultne izdavačke kuće Touch and Go Records.

June of 44 su krajem 1994. osnovali članovi grupa Rodan, Codeine, Hoover i Lungfish, kada su se okupili u New Yorku i u roku od dva mjeseca otkako su zajedno odsvirali prvu notu, u studiju Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema snimili briljantan prvi album, “Engine Takes to The Water”, koji je oduševljena kritika usporedila sa Slintom i Willom Oldhamom.

Iduće godine objavljuju izvrstan “Tropics and Meridians”, nakon kojeg ih pak uspoređuju s Tortoise i The For Carnation, a do 1999. slijede još sjajni “Four Great Points” i “Anahata”. Ubrzo nakon toga, bend prestaje s radom.

Nakon 19 godina pauze, 2018. se ponovno okupljaju za nekoliko koncerata povodom tridesete obljetnice kultnog talijanskog noise rock sastava Uzeda, a 2022. u Zagreb dolaze zasvirati povodom dvadesete godišnjice prerane smrti našeg Ivice Baričevića Bare, pokretača izdavačke kuće Earwing Records, festivala Žedno uho i Earwing No Jazz te organizatora brojnih koncerata u zagrebačkim klubovima – između ostalih, i tog koji se trebao održati 1999., glazbenika u grupama Rujan/Uzrujan, dizajnera koncertnih plakata i omota za glazbena izdanja – ukratko, dobrog duha zagrebačke Scene.

Kao podrška će nastupiti ponovno okupljeni math/sport rock majstori Peach Pit, koji se vraćaju nakon skoro deset godina pauze, a zanimljiva činjenica je da su Peach Pit trebali biti podrška June of 44 još na koncertu 1999., što je dokaz da za neke stvari nikad nije kasno!

Koncert se održava u sklopu programa Indie emo naočale.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno