18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Najzaslužnijima za Dom hrvatskih branitelja plakete i zahvalnice

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Dan Hrvatskih oružanih snaga i Dan kopnene vojske kao i ustrojstvo 109. vinkovačke brigade iskorišten je za podjelu plaketa i zahvalnica povodom otvaranja Doma hrvatskih branitelja u Vinkovcima. Tako su u prostorijama buduće Spomen sobe zaslužnima za ovaj projekt uručeni prigodni pokloni u znak zahvale što su svim braniteljskim udrugama s područja Grada Vinkovaca omogućili novi prostor za njihov daljnji rad.

Događaj je svojom izložbom dodatno uveličao osebujni hrvatski branitelj, veteran i logoraš iz vukovarskog Borova naselja Dubravko Dujić – Dunja.

Najzaslužniji čovjek za projekt Doma hrvatskih branitelja u Vinkovcima, nekoliko puta su to naglasili domaćini, je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo kako je ovaj projekt manifestirao zajedništvo Grada Vinkovaca i braniteljskih udruga. Podsjetimo, zajedničkim snagama Grad Vinkovci, braniteljske udruge i Razvojna agencija VIA iznijeli su cijeli projekt i na kraju smo dobili jedan prekrasan prostor.

„Moj zadatak bio je osigurati onaj financijski dio, ali kad vidite rezultate, onda vam je iznimno drago što ste uopće imali priliku biti dio ovako jednog projekta. Htjeli smo osigurati da branitelji budu na jednom mjestu i zajednički nose projekte, sudjeluju u svim našim aktivnostima unutar grada koji kao rezultat imaju razvoj naših Vinkovaca. Tko će bolje sugerirati i kreirati nego oni koji su branili nas, grad i našu zemlju jer ljubav i hrabrost koju su pokazali može biti inspiracija svima nama”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

U vinkovačkom Domu hrvatskih branitelja smješteno je 13 braniteljskih i stradalničkih udruga, a predsjednik Koordinacije braniteljski i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata VSŽ i umirovljeni brigadir Damir Dujić rekao je kako su uz puno napora i pokušaja dobili ono što su svi htjeli, prostor za rad braniteljskih udruga, a kao točka na i bit će i spomenuta Spomen soba.Autoru izložbe Dubravku Dujiću – Dunji iznimna je čast što su njegovi prijatelji suborci htjeli da njegova izložba bude prvi kulturni događaj u Domu hrvatskih branitelja jer kako kaže imao je izložbe u mnogim svjetskim galerijama od New Yorka, Venecije i slično, no one mu ne znače toliko kao ova izložba u njegovom kraju, u „njegovom drugom gradu koji mu je na srcu”.

„Izložba predstavlja jedan opus svega čime se bavim, od grafika, skulptura, knjiga i zbirki pjesama. Drago mi je da sam dio svega ovoga jer sam dizajnirao cijelu Spomen sobu. Izložio sam 16 grafika, 4 skulpture i 4 oslikane hrastove grede koje predstavljaju slavonsko drvodjelstvo koje je poptuno zaboravljeno i na taj način želim produžiti život tim hrastovim gredama”, rekao je Dunja.

Jedan od dobitnika plaketa i župan Damir Dekanić koji se naglasio kako se trudio pomoći u što je većoj mjeri mogao. „Ovi prostori i boravak u njima na neki su način, pogotovo za one koji su najoštećeniji i najsenzibilniji, mjesto gdje zaboravljaju na svakodnevne stvari i probleme koji ih muče. Vjerujem kako će ovaj prostor pridonijeti rastu cijelog društva”, dodao je župan Dekanić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno