30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Nakon 46 godina, JMBG odlazi u povijest

Više od autora

- vl promo-
Ministarstvo unutarnjih poslova, a kako prenosi Index.hr, pustilo je na javno savjetovanje prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. U prijedlogu Zakona stoje samo dva članka. U prvom se navodi kako danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju, a u drugom da ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

“Ovom odredbom propisano je da danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju” (“Narodne novine”, br. 9/92 i 66/02).

JMBG građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija. Moći će se koristiti u slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja.

“Osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008., odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja”, stoji u prijedlogu Zakona.

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodjeljivao po mjestu stanovanja, a nakon toga je dodjeljivan po mjestu rođenja. U MBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno