Kontaktirajte nas

Aktualno

Nakon idućih lokalnih izbora imat ćemo 618 dužnosnika manje

Objavljeno

-

Paketom zakona o lokalnoj samoupravi koji je pušten u javnu raspravu ukidaju se zamjenici načelnika i gradonačelnika JLS-a s manje od 35 tisuća stanovnika, te se smanjuje broj članova predstavničkih tijela i ograničavaju njihove naknade. Ovim izmjenama uštedjet će se, najavljuju iz Ministarstva uprave, 100 milijuna kuna godišnje.

Ministarstvo uprave u javnu je raspravu pustilo paket zakona o lokalnoj samoupravi koji bi trebali rezultirati efikasnijom i racionalnijom lokalnom samoupravom i uštedama od 100 milijuna kuna godišnje. Jedna od ključnih i javnosti najzanimljivijih promjena koje će zakon donijeti svakako je smanjenje broja lokalnih dužnosnika i članova predstavničkih tijela – već na idućim lokalnim izborima, u svibnju 2021., birat ćemo 618 dužnosnika manje. Umjesto dosadašnjih 1.321 birat će se njih 703.

Izmjenama se predviđa ukidanje zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35 tisuća stanovnika. Umjesto dosadašnjih 671 zamjenika, nakon idućih lokalnih izbora imat ćemo tako samo 53 zamjenika gradonačelnika, odnosno župana (29 zamjenika gradonačelnika i 24 zamjenika župana).

Po sadašnjem zakonu načelnici i gradonačelnici općina i gradova do 10 tisuća stanovnika imaju jednog zamjenika, dok se u JLS-ovima s više od 10 tisuća stanovnika biraju po dva zamjenika. Ovim izmjenama propisuje se da će dva zamjenika i dalje imati župani u županijama s iznad 250 tisuća stanovnika, te gradonačelnici u gradovima s iznad 100 tisuća stanovnika i sjedištima županija. Gradonačelnici u gradovima iznad 35 tisuća stanovnika imat će jednog zamjenika, a oni u manjim gradovima ih više neće imati.

U slučaju da je iz nekog razloga načelnik ili gradonačelnik koji nema zamjenika spriječen i nije u mogućnosti obavljati svoje dužnosti, novo zakonsko rješenje predviđa imenovanje privremenog zamjenika iz redova predstavničkog tijela, odnosno općinskog/gradskog vijeća.

Smanjuju se naknade u predstavničkim tijelima
Također, za oko 10 posto se smanjuje i broj članova predstavničkih tijela kojih je danas 8.254, a ograničava se i maksimalni iznos njihovih naknada. Pa tako u županijama do 100 tisuća stanovnika naknade ne smiju iznositi više od 13 tisuća kuna, a u onim najvećim, s više od 300 tisuća stanovnika, naknade ne smiju ići preko 16 tisuća kuna.
Što se tiče općina i gradova, maksimum je isti – 16 tisuća kuna u gradovima s preko 300 tisuća stanovnika, a minimum je 4 tisuće u općinama do 1.000 stanovnika. Predsjednici i potpredsjednici vijeća, donosno skupštine, mogu imati 50%, odnosno 30% uvećanu naknadu.

Ovim zakonskim izmjenama jača se participativna demokracija, detaljno propisuju zborovi građana, peticije i sudjelovanje građana u odlučivanju u jedinicama lokalne samouprave.

Građani tako mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma i mjesnog zbora građana. Referendum može predložiti jedna trećina članova predstavničkog tijela, načelnik, gradonačelnik ili župan, te građani, odnosno 20 posto ukupnog broja birača u JLS_u. Kada ga predlažu građani, predstavničko tijelo prijedlog za referendum prosljeđuje)nadležnom državnom tijelu koje procjenjuje je li on ispravan, i ako jest, referendum mora biti raspisan u roku 30 dana.

Ovim se izmjenama, nadalje, izjednačavaju i uvjeti za kandidiranje na lokalnim izborima – do sada je kandidat za čelnika jedinica lokalne samouprave trebao imati prijavljeno prebivalište šest mjeseci prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, a kandidat za člana predstavničkog tijela trebao je imati prebivalište u jedinici lokalne samouprave na dan stupanja odluke o raspisivanju lokalnih izbora. Sada se to izjednačuje, i to na način da i kandidat za čelnika mora imati prijavljeno prebivalište u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora, kao što je i bilo do 2009. godine.

Aktualno

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Objavljeno

-

Napisao/la

    157 pregleda

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

61-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka iz Vrbanje u smjeru Otoka te je uslijed neprilagođene brzine, osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom, zbog čega je došlo do prevrtanja i slijetanja vozila u odvodni kanal prometne ceste.

Vozač je preminuo na mjestu događaja, dok je u vozilu bila 46-godišnja suvozačica koja je prevezena u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

Na mjestu događaja očevidom uz policiju vodi državna odvjetnica.

Nastavi čitati

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    123 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Aktualno

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

Objavljeno

-

Napisao/la

    152 pregleda

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999., kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug odnosno partner žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 15 minuta

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. 61-godišnji vozač...

Vijestiprije 1 sat

Četvrti poraz zaredom: BSK-Cibalia 1:0

U današnjoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Bijelom Brdu Cibalia je izgubila od domaćina BSK rezultatom 1:0. Cibalia je...

Aktualnoprije 2 sata

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te...

Aktualnoprije 3 sata

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene...

Aktualnoprije 4 sata

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija...

Aktualnoprije 5 sati

Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas  da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom...

Aktualnoprije 5 sati

U Hrvatskoj 1812 novozaraženih, umrlo je 13 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 6 sati

U Vinkovcima veliki interes za radionicu o energetskoj obnovi kuća koja kreće 14. listopada

Građani već dulje vrijeme iščekuju javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a prije no što krenu prijave 14. listopada,...

Najčitanije