1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Nakon sinoćnjeg potresa nema novih prijava šteta

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nakon sinoćnjeg potresa nije bilo prijave novih šteta, a od ukupno prijavljenih 30.715 različitih šteta do danas je pregledano 14.753 objekata u općinama i gradovima koje je potres zahvatio, rekao je danas glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić, prenosi Hina.
“Od sinoćnjih potresa nije bilo prijava da je bilo neke štete osim doze straha koja je samo pojačana”, rekao je Pavić u emisiji Hrvatski radio za Banovinu.
Ovoga se trenutka došlo do 30.715 prijava različitih šteta, a na terenu je, ističe, 300-tinjak statičara i inženjera koji su do sada pregledali 14.753 objekta.
Teško je, kaže, govoriti o roku u kojem će biti provedena obnova jer se nakon svakog novog potresa statičari ponovno vraćaju na teren i provode nove procjene na svim kućama koje su ranije dobile žutu ili zelenu oznaku.
Za sada, kako je naglasio, nije utvrđeno nikakvo kazneno djelo, a izdvojio je jednu prijavu policiji koja je došla s područja Gline da je netko otvorio lažni profil na facebooku kako bi prikupljao pomoć. No, kaže, “riječ je samo o prijavi, a policija će utvrditi da li je utemeljena”.
Kad je riječ o potrebama stanovništva na potresom pogođenom području, Pavić je napomenuo kako “odjeća nije potrebna, već hrana s dužim rokom trajanja”.
Milošević: Potrebno tisuću kontejnera
Potpredsjednik Vlade i potpredsjednik stožera civilne zaštite RH Boris Milošević istaknuo je kako je glavni prioritet Vlade osigurati privremene smještajne jedinice svima koji su odlučili ostati uz svoje potresom porušene domove, za što će prema procjenama biti potrebno oko tisuću kontejnera.
Takvih je stambenih jedinica “u režiji” države i donacija različitih organizacija i privatnih tvrtki do sada osigurano gotovo 600, a Caritas je najavio da će sljedećega tjedna krenuti s isporukom još stotinjak stambenih kontejnera, dodao je. U subotu je,podsjetio je, stiglo i 70 kontejnera iz turske donacije.
Milošević je također odgovorio na prozivke da Vlada nije pravovremeno reagirala na potres, naglasivši kako je država reagirala isti dan, te su isti dan na području pogođenom potresom sve raspoložive snage stavljene na raspolaganje. Dodao je, međutim da “ono što treba priznati, to nije bilo dovoljno u tom trenutku jer su razmjeri katastrofe bili toliko veliki da se nisu mogli sagledati u prva dva tri dana”.
Naveo je kako se neprekidno radi na tome da pomoć stanovništvu postane bolja i sustavnija – na terenu je preko dvije tisuće operativaca, kao i brojni volonteri, a samo u subotu je pruženo gotovo 400 usluga psihosocijalne podrške, podijeljeno preko 16 tona hrane i više od 9.000 litara vode, oko 13.000 obroka za stanovništvo i skoro 2.000 za operativne snage.
“Ono što je važno, niti jedan stanovnik ovoga područja neće biti zaboravljen, oni se svi obilaze, nitko neće biti zaboravljen i gladan, svi će biti smješteni na toplo”, istaknuo je Milošević, prenosi Hina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno