Kontaktirajte nas

Aktualno

Nakon više od pet godina proces legalizacije privodi se kraju

Objavljeno

-

Po isteku dodatnog roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina informacije o tome koliko je zahtjeva podneseno naknadno, a onda i ukupno, potražili smo u mjerodavnim službama Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

U subotu, 30. lipnja, istekao je dodatni rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih građevina. Koliko je Vinkovčana zahtjev predalo u prvom roku, a koliko je iskoristilo novu priliku za legalizaciju svojih nelegalno izgrađenih stambenih, pomoćnih ili gospodarskih građevina, doznajemo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca od pročelnika Maria Naglića i zamjenice pročelnika mr. Mandice Sanković. Temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, istaknuli su, do isteka prvoga roka, 30. lipnja 2013. godine, podneseno je ukupno 6.628 zahtjeva za legalizaciju. Izmjenama i dopunama Zakona propisan je dodatni rok, do 30. lipnja 2018. godine, a u tom roku Upravni odjel zaprimio je još 362 zahtjeva što je nešto više od 5% od svih ranije podnesenih. “Od 362 zahtjeva podnesena u dodatnom roku veliki je broj zahtjeva koje su građani podnijeli kako bi se osigurali da, ako budu nešto trebali legalizirati, imaju podnesen zahtjev, što mi u radu nazivamo praznim zahtjevima”, istaknula je Mandica Sanković dodajući i kako je do 30. lipnja 2018. godine Upravni odjel riješio 5.033 zahtjeva, a 482 zahtjeva su riješena u Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, što znači kako je ukupna riješenost predmeta 82 %. Prema strukturi građevina koje se ozakonjuju u Vinkovcima velika je većina veća od 50 m2 te se sukladno Zakonu smatraju manje zahtjevnim i jednostavnim zgradama dok je daleko manji broj pomoćnih objekata do 50 m2, garaža, spremišta i slično.

Kada je riječ o podacima Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko-srijemske županije, do 30. lipnja 2013. godine, ističe pročelnik Hrvoje Čuljak, zaprimljeno je 25.136 zahtjeva za legalizaciju, dok je u dodatnom roku zaprimljen 951 zahtjev. Gledano po uredima, u Vinkovcima su u dodatnom roku zaprimljena 382 zahtjeva, u Vukovaru 62, u Županji 343, u Otoku 109, a u Iloku 55. Ukupno do 30. lipnja 2018. Služba je zaprimila 26.087 zahtjeva, a točan broj bit će utvrđen kada se evidentiraju i oni koji su do 30. lipnja predani na poštu. Većina novih zahtjeva, ističe se, odnose se na zgrade veće od 50 m2, gdje je potrebno priložiti propisanu projektnu dokumentaciju.

Na početku postupka legalizacije procjenjivalo kako će zahtjeva biti i više, pa je tako za grad Vinkovce procjena bila oko 12 tisuća zahtjeva, a u konačnici pristiglo je ukupno 6.990. Za vjerovati je, međutim, da su svi Vinkovčani, kao i svi koji su na to imali pravo, poslušali poruku iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja “Gradnja bez dozvole trajno devastira prostor i predstavlja gubitak za cijelu zajednicu! Legalna gradnja povećava sigurnost i vrijednost vaše nekretnine te omogućava kvalitetno prostorno planiranje naselja a samo legalnom gradnjom možete aplicirati za bespovratna sredstva iz EU fondova”, te iskoristili priliku za legalizaciju po posebnim uvjetima.

Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama legalizirati se mogla samo ona zgrada koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. godine ili na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, ili katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011. godine.

Aktualno

Ne ide pa ne ide, dramatična završnica i samo bod, Spačva 26:26 Rudar

Objavljeno

-

Napisao/la

    60 pregleda

Ni u trećoj domaćoj utakmici u Vinkovcima rukometaši Spačve nisu došli do pobjede, a ovaj put bod kući nosi Rudar, završilo je 26:26.

Bio je to vrlo izjednačen susret, a prednost je gotovo uvijek bila na Spačvinoj strani, ali nikad nije prelazila 3 gola razlike. U tijesnoj i dramatičnoj završnici rukometaši Josipa Mečića imali su 26:24 četiri minute prije kraja utakmice. No, Rudar tada radi seriju od 2:0 i dolazi do važnog boda. Kada na gostovanju imate vratare koji vam obrane 16 lopti, kao što su to napravili golmani Rudara, bod je najmanje što trebate uzeti. S druge strane nešto malo lošiji bio je Nikola Ćirović koji je imao ukupno 11 obrana. Igrač utakmice je bila gostujuća petnaestica Andrej Trčak s 10 golova, a Vignjević i Mažurana za Spačvu su zabili 6.

Spačva nije uspjela iskoristiti priliku za bijeg s dna tablice, ostala je zadnja momčad Lige A sa samo 3 boda. U sljedećem kolu Spačva će ugostiti Umag koji je poraž kod Poreča s 26:19, a utakmica je u subotu.

Nastavi čitati

Aktualno

Rohalj, Božić i Ćorić najbolji za VPK na Dunav kupu

Objavljeno

-

Napisao/la

    75 pregleda
U Vukovaru su kadeti i mlađi nastupali na Dunav kupu u organizaciji PK Vukovar. Plivači i plivačice, njih 23 pod budnim okom trenera Zvonimira Pintera, odmjerili su snage sa 176 vršnjaka iz Vukovara, Sl. Broda, Virovitice, Osijeka i Siska. Kristijan Rohalj bio je zlatni četiri puta u pojedinačnim trkama i brončani u štafeti. Jakov Božić okrunio se s 5 pojedinačnih srebrnih medalja i jednom brončanom u štafeti. Bruno Ćorić osvojio dva zlata, dva srebra i jednu broncu.
Od ostalih rezultata izdvajaju se sljedeći:
Jakov Svetić bronca na 50 delfin
Filip Japundžić bronca na 50 prsno
Frane Marinčić bronca 50 m leđno
Toni Schweizer bronca na 50 m slobodno
Pia Tolušić bronca na 50 m prsno i bronca u štafeti
Bruna Klepo bronca u štafeti
Na drugom kraju Lijepe naše, točnije u Čakovcu, ovaj vikend u organizaciji HPS -a, održava se Regionalni razvojni kamp. VPK predstavljaju: Nika Cajner, Tomo Petrinić, Gabriel Petričević, Marko Polešćuk, Fran Budimir i Jurica Dragun te trener Josip Gajčević kao pomoćnik koordinatora kampa. Provedbom testiranja u dvorani i bazenu prikupljaju se podaci koji će biti ujedno i na službenoj stranici Saveza i na taj se način unapređuje plivački sport.

Nastavi čitati

Aktualno

Dva nova odličja s Prvenstva Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    78 pregleda

U subotu 23. i nedjelju 23. listopada održano je u Jastrebarskom Prvenstvo Hrvatske u karateu za najmlađe uzraste. Među 620 natjecatelja iz 70 klubova na turniru su nastupila i 2 mlada člana Karate kluba “Vinkovci” koji su ostvarili izvrsne rezultate u borbama. Osvojena su dva odličja.

Ivan Slaviček zaslužio je drugo mjesto u kategoriji 2012. godište do 25 kg. Od prošle godine Ivan je znatno napredovao. Na istom prvenstvu prošle godine bio je brončani. Mislav Iličić donio je u Vinkovce brončanu medalju osvojivši je u kategoriji 2009. godište do 40 kg. Mislav je ponovio svoj rezultat sa prošlog Prvenstva Hrvatske i dokazao da je i dalje u vrhu svoje iznimno jake kategorije.

Natjecatelje su vodili treneri Pamela Joskić i Jakov Šikić. Ovi rezultati odraz su kvalitetnog i stručnog rada u klubu proteklih nekoliko godina od kada su uvedene promjene na svim razinama. Klub je to čiji se članovi u zadnje četiri godine redovno u grad vraćaju sa državnim odličjima oko vrata te je iz godine u godinu vidljiv znatan napredak, čak i unatoč korona krizi. Podsjetimo, 2018. godine bila je jedna državna medalja, 2019. godine dvije, 2020. godine tri a ove 2021. godine već četiri državne medalje što je najbolji klupski rezultat do sada. I to nije sve za ovu godinu, već početkom idućeg mjeseca u Slavonskom Brodu na Prvenstvu Hrvatske za mlađe uzraste u katama, klub će imati jednu predstavnicu od koje očekuje također uspješan nastup.

Karate klub “Vinkovci” u studenom se okreće pripremama za polaganje pojaseva. Ispit će se održati sredinom prosinca za sve članove pa ovim putem poziva sve zainteresirane mlade školarce da se priključe ovom uspješnom klubu i već krajem godine polože ispit za svoj prvi karate pojas.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

Ne ide pa ne ide, dramatična završnica i samo bod, Spačva 26:26 Rudar

Ni u trećoj domaćoj utakmici u Vinkovcima rukometaši Spačve nisu došli do pobjede, a ovaj put bod kući nosi Rudar,...

Aktualnoprije 5 sati

Rohalj, Božić i Ćorić najbolji za VPK na Dunav kupu

U Vukovaru su kadeti i mlađi nastupali na Dunav kupu u organizaciji PK Vukovar. Plivači i plivačice, njih 23 pod...

Aktualnoprije 7 sati

Dva nova odličja s Prvenstva Hrvatske

U subotu 23. i nedjelju 23. listopada održano je u Jastrebarskom Prvenstvo Hrvatske u karateu za najmlađe uzraste. Među 620...

Aktualnoprije 8 sati

Velika gesta mladog Privlačanina

Student strojarstva i rođeni Privlačanin Ilija Lučić, inače u slobodno vrijeme zaljubljenik u rukomet, odlučio je povezati svoju ljubav prema...

Aktualnoprije 10 sati

U Hrvatskoj 2293 nova slučaja zaraze koronavirusom, 28 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2293  novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 28 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 11 sati

Veselčić, Drmić, Pejić i Ljoljo slavili u mini finalima Ljetne županijske teniske lige

Lijepa teniska priča rekreativaca pod nazivom Ljetna županijska teniska liga okončana je jučer završnim turnirom na terenima INA-e na Slaviji,...

Aktualnoprije 13 sati

Damir Kalapati – Fik: Odlučio sam, neću se predati, idem u proboj. Ili izlazim, ili ne, treće opcije nije bilo

Njegova priča zavjet je od zaborava za prijatelje i suborce braću Vlatka i Zvonka Baloga, Mihajla Leta, Željka Patarića, Krešimira...

Aktualnoprije 14 sati

U županiji 74 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 74 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije