19 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Nakon više od pet godina proces legalizacije privodi se kraju

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Po isteku dodatnog roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina informacije o tome koliko je zahtjeva podneseno naknadno, a onda i ukupno, potražili smo u mjerodavnim službama Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

U subotu, 30. lipnja, istekao je dodatni rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih građevina. Koliko je Vinkovčana zahtjev predalo u prvom roku, a koliko je iskoristilo novu priliku za legalizaciju svojih nelegalno izgrađenih stambenih, pomoćnih ili gospodarskih građevina, doznajemo u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca od pročelnika Maria Naglića i zamjenice pročelnika mr. Mandice Sanković. Temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, istaknuli su, do isteka prvoga roka, 30. lipnja 2013. godine, podneseno je ukupno 6.628 zahtjeva za legalizaciju. Izmjenama i dopunama Zakona propisan je dodatni rok, do 30. lipnja 2018. godine, a u tom roku Upravni odjel zaprimio je još 362 zahtjeva što je nešto više od 5% od svih ranije podnesenih. “Od 362 zahtjeva podnesena u dodatnom roku veliki je broj zahtjeva koje su građani podnijeli kako bi se osigurali da, ako budu nešto trebali legalizirati, imaju podnesen zahtjev, što mi u radu nazivamo praznim zahtjevima”, istaknula je Mandica Sanković dodajući i kako je do 30. lipnja 2018. godine Upravni odjel riješio 5.033 zahtjeva, a 482 zahtjeva su riješena u Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, što znači kako je ukupna riješenost predmeta 82 %. Prema strukturi građevina koje se ozakonjuju u Vinkovcima velika je većina veća od 50 m2 te se sukladno Zakonu smatraju manje zahtjevnim i jednostavnim zgradama dok je daleko manji broj pomoćnih objekata do 50 m2, garaža, spremišta i slično.

Kada je riječ o podacima Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko-srijemske županije, do 30. lipnja 2013. godine, ističe pročelnik Hrvoje Čuljak, zaprimljeno je 25.136 zahtjeva za legalizaciju, dok je u dodatnom roku zaprimljen 951 zahtjev. Gledano po uredima, u Vinkovcima su u dodatnom roku zaprimljena 382 zahtjeva, u Vukovaru 62, u Županji 343, u Otoku 109, a u Iloku 55. Ukupno do 30. lipnja 2018. Služba je zaprimila 26.087 zahtjeva, a točan broj bit će utvrđen kada se evidentiraju i oni koji su do 30. lipnja predani na poštu. Većina novih zahtjeva, ističe se, odnose se na zgrade veće od 50 m2, gdje je potrebno priložiti propisanu projektnu dokumentaciju.

Na početku postupka legalizacije procjenjivalo kako će zahtjeva biti i više, pa je tako za grad Vinkovce procjena bila oko 12 tisuća zahtjeva, a u konačnici pristiglo je ukupno 6.990. Za vjerovati je, međutim, da su svi Vinkovčani, kao i svi koji su na to imali pravo, poslušali poruku iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja “Gradnja bez dozvole trajno devastira prostor i predstavlja gubitak za cijelu zajednicu! Legalna gradnja povećava sigurnost i vrijednost vaše nekretnine te omogućava kvalitetno prostorno planiranje naselja a samo legalnom gradnjom možete aplicirati za bespovratna sredstva iz EU fondova”, te iskoristili priliku za legalizaciju po posebnim uvjetima.

Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama legalizirati se mogla samo ona zgrada koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. godine ili na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, ili katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno