Nakon godina stagnacije i propadanja, nekada najveća plantaža jabuka u Europi, koja se prostirala na čak 1200 hektara, uglavnom pod jabukama, postupno se oporavlja od kada njome upravlja tvrtka Vinka d.d., jedina hrvatska tvornica za preradu povrća i voća u zamrznute proizvode i jedna od najvećih takvih tvrtki u regiji. U tih deset godina obnovljen je voćnjak krčenjem 600 hektara starih i zapuštenih nasada i zasađeno je novih stotinjak hektara jabukama, 320 hektara višnje, 40 šljive i deset hektara maline, u što je investirano oko 12 milijuna eura. U Vinki vjeruju kako će investicijski proces nastaviti i dalje te vratiti staru slavu Borinaca, jer ovim investicijama treba dodati i deset milijuna eura investicije u preradbene kapacitete za zamrzavanje voća i povrća gdje se godišnje proizvodi više od 15.000 tona zamrznutih proizvoda. U Vinki trenutno radi oko 250 radnika, a u sezoni i do 400, od čega je 150 stalno zaposlenih. Kako napominju, ove godine očekuju prinos od 3000 tona jabuka i 15.000 tona zamrznutih proizvoda.

Vinka i Borinci danas su dio PIK-a Vinkovci koji je u sustavu Agrokora, nakon što je u srpnju prošle godine provedeno pripajanje i konsolidacija Vinke, a to je i razlog, kako je objasnio Vladin povjerenik za koncern Fabris Peruško, što su poljoprivredne tvrtke podbacile plan i što je je njihova ukupna dobit prije kamata, poreza i amortizacije, bila niža nego u 2016., odnosno iznosila je 210 milijuna kuna. U Agrokoru sada kažu, vezano uz konsolidaciju Vinke u PIK Vinkovci, kako “investicije idu usporeno, ali da po svojoj strukturi prate dogovoreno” te da je od lipnja 2016. do sada Agrokor u voćnjak Borinci investirao približno 20 milijuna kuna, a u tvornicu zamrznutog voća i povrća deset milijuna kuna. Ujedno, pojašnjavaju, konsolidacija Vinke u PIK Vinkovce omogućila je Vinki nesmetano funkcioniranje i očuvanje proizvodnje s obzirom na to da Vinka u ovom trenutku zbog opsega proizvodnje te mladog voćnjaka koji još nije u rodu, samostalno nije solventna tvrtka. Kada je prije dvije godine Agrokor potpisao ugovor s jednom belgijskom grupom, vlasnik Agrokora rekao je kako će Vinka postati vodeći proizvođač zamrznutog voća i povrća u ovom dijelu Europe koje će biti plasirano u hrvatske i svjetske trgovačke lance te da će zajedno uložiti 400 milijuna kuna. Tada je najavljeno i podizanje novih 250 hektara voćnjaka smještenih uz samu tvornicu, što bi Borince trebalo ponovno učiniti voćarskim divom. Tome treba dodati da i sam PIK Vinkovci proizvodi velike količine povrća, a samo područje Jarmine i Borinaca ima mnogo privatnih proizvođača voća i povrća koji bi se trebali uključiti u kooperantski odnos.

Plantaža Borinci nekada je bila ponos i dika Vinkovaca, a jabuka je bila simbol Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni. Začetnici ove manifestacije sredinom 60-ih prošlog stoljeća imali su ideju obilježiti početak ubiranja plodova s njiva, vinograda i voćnjaka, pa su Vinkovačke jeseni i nastale kao priredba kojom se slavi početak berbe i na posebnoj svečanosti u plantaži Borinci djevojka u narodnoj nošnji ubrala bi prve jabuke. Tako se do kraja 80-ih na simboličan način označavao početak Vinkovačkih jeseni. Taj običaj je napušten, jer početkom 90-ih počinje propast i agonija plantaže, koja se nalazi na nekadašnjoj crti bojišnice pa je nekoliko stotina hektara godinama bilo pod minama i nedostupno. Danas ovi voćnjaci, koji su godinama i generacijama bili ponos ovoga kraja, ponovno vide bolju budućnost, no hoće li se ona u potpunosti i ostvariti, vrijeme će pokazati.