Ilustracija

Tijekom vikenda, od 26. do 28. lipnja 2020. godine dogodilo se 7 prometnih nesreća. U prometnoj nesreći u Vukovar, 63-godišnji vozač mopeda udario je u zid čime je zadobio teške tjelesne ozljede, dok su ostale prometne nesreće sa materijalnom štetom (Županja 2, Autocesta A3 1, Vinkovci 1, Bogdanovci 1, Retkovci 1).

Iz policije ističu da je 12 vozača zatečeno sa prisutnošću alkohola u organizmu, od kojih su tri vozača smještena u posebne prostorije policije do otriježnjenja. Najveća zabilježena koncentracija od 2,82 g/kg utvrđena je kod 58-godišnjeg vozača osobnog automobila na županijskoj cesti između Gradišta i Županje.

Izdvojili su i slučaj od 28. lipnja kada je oko 13 sati u Vukovaru, Trpinjska cesta u nedozvoljenoj brzini kretanja u prometu na cesti evidentiran 24. godišnjak iz Bijelog Brda koji je upravljao osobnim automobilom osječkih registarskih oznaka i koji se pritom nije zaustavio na propisane znake za zaustavljanje koje je davao policijski službenik.

Policijski službenici su ubrzo sustigli odbjeglog vozača te utvrdili da je u vozilu bio i suvozač, 22. godišnjak iz Erduta. Dvojac je odbijao suradnju, a 24. godišnji vozač je uslijed otpora zakonitom postupanju policije i fizički napao uredujućeg policijskog službenika.

Obojica su ubrzo savladani i privedeni u policijsku postaju gdje je provedeno ispitivanje alkoholiziranosti, kada je utvrđeno da je suvozač bio pod utjecajem alkohola (1,89 g/kg alkohola u organizmu), dok je 24. godišnji vozač odbio ispitivanje.

Policija će protiv suvozača, 22. godišnjaka iz Erduta, podnijeti optužni prijedlog jer je vikao na javnom mjestu i vrijeđao policijske službenike te odbijao dati osobnu iskaznicu, dok će vozač, 24. godišnjak iz Erduta, biti prijavljen zbog prometnih prekršaja i odbijanja predaje osobne iskaznice te će se nad istim provesti kriminalističko istraživanje zbog napada na policijskog službenika.

S obzirom da je nastavljen trend zatjecanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu (tijekom vikenda 15.-17. svibnja 9 vozača je isključeno iz prometa, tijekom vikenda 22.-24. svibnja iz prometa je isključeno 18 vozača, tijekom vikenda 29.-31. svibnja 13 vozača, tijekom vikenda 5. do 7. lipnja 17 vozača, tijekom vikenda 12. do 14. lipnja 23 vozača, tijekom vikenda 19. do 21. lipnja 15 vozača i tijekom vikenda 28. do 28. lipnja 12 vozača) policija će i nadalje provoditi pojačani nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.