U Vukovarsko-srijemskoj županiji jučer su zabilježena tri prekršaja držanja životinja bez nadzora iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, izvijestila je danas Policijska uprava vukovarsko-srijemska.
Oko 10 sati u ulici M. Gupca u Tovarniku pas, vlasništvo 60-godišnjakinje, progrizao je ogradu kojom je ograđeno dvorište obiteljske kuće, izašao iz dvorišta i napao je 64-godišnjaka, no nije ga ugrizao.
Oko 12,30 sati u ulici Lj. Posavskog u Vinkovcima pas, vlasništvo 40-godišnjakinje, preskočio je ogradu dvorišta te ugrizao 65-godišnjaka za lijevu nogu.
Oko 13,30 sati u Ulici braće Radić u Gradištu, pas vlasništvo 42-godišnjakinje, izašao je iz dvorišta kroz nedovoljno osigurana ulazna vrata te napao 20-godišnjaka koji je potom pozvao policiju.
Policija je vlasnicima pasa uručila obavezne prekršajne naloge zbog počinjenog prekršaja.
Vlasnicima kućnih ljubimaca policija skreće pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.
“Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) na adekvatan način osiguraju da pas ne može izaći iz dvorišta u kojem se slobodno kreće te prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu”, ističu u policiji.
Iz PU vukovarsko-srijemske podsjećaju i na zakonske odredbe vezane uz ovu problematiku:
Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa”. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
Članak 51. Zakona o zaštiti životinja propisuje ”zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece”. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.
Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ”izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine  dopušteno jednino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede.