26 C
Vinkovci
Utorak, 28. lipnja 2022.

Napustili su nas…

Više od autora

- vl promo-
Herschell Gordon Lewis / Bill Nunn / Curtis Hanson / Charmian Carr
Herschell Gordon Lewis / Bill Nunn / Curtis Hanson / Charmian Carr

U proteklih desetak dana napustila su nas čak četiri velika filmska imena: Charmian Carr koje se najbolje sjećamo po ulozi najstarije kćeri satnika Van Trappa – Liesel Von Trapp iz vječnog klasika ‘Moje pjesme moji snovi’. Veliki scenarist i redatelj Curtis Hanson, tvorac filmova kakvi su ‘Zlatni dečki’ ‘L.A. povjerljivo’, ‘8 milja’ i ‘Ruka koja njiše kolijevku preminuo je od posljedica Alzheimerove bolesti. Tamnoputi, Spike Leejev ‘kućni’ glumac Bill Nunn je umro u subotu 25. rujna a u ponedjeljak nas je napustio i kralj splatter horora Herschell Gordon Lewis kojega ćemo zauvijek pamtiti po Blood Feastu… Evo i kratkog in memoariuma svih četvero…

Herschell Gordon Lewis [1929-2016]

Tvorac horor filmova, Herschell Gordon Lewis, poznat kao ‘Godfather Of Gore’ zbog svojih krvavih filmova koji su  pokrenuli promjenu horor žanra 1960-ih, poput filmova ‘Blood Feast’ i ‘Two Thousand Maniacs’, umro je u ponedjeljak 26. rujna u 87. godini.

Film ‘Blood Feast’, snimljen je 1963. godine u Miamiu, a smatra se prvim splatter filmom. Splatter je onaj tip filma koji vrlo ‘slikovito’ prikazuje prizore ubistava i sakaćenja, s puno krvi, sluzi i ostalim tjelesnim izlučevinama te trajanjem dužim nego to zahtijeva dramaturgija djela.

Njegovi poznati filmovi su i ‘A Taste Of Blood’, ‘The Wizard Of Gore’, ‘The Gruesome Twosome’, ‘Scum Of The Earth!’, i ‘She-Devils On Wheels’.

Sa radom u filmskoj industriji počinje 1960. godina, a prva Herschell-ova djela više su naginjala nekoj blažoj varijanti erotike. Njegovi i ostali filmovi bavili su se nekim tada taboo temama:  tabletama za kontrolu trudnoće (The Girl, The Body, The Pill) i zamjenu žena (Suburban Roulette).

Sa režiranjem je pauzirao nakon 1972. godine i filma ‘The Gore Gore Girls’, kako bi se posvetio marketingu, ali se vratio režiranju u 2002. godini sa filmom ‘Blood Feast 2: All U Can Eat’.

KINO NAJAVA: BLOOD FEAST [1963]

 

Bill Nunn [1953-2016]

Glumac Bill Nunn, najpoznatiji po ulozi Radio Raheem-a u Spike Leejevom filmu ‘Učini pravu stvar’ (Do The Right Thing), umro je u 63. godini života.

Spike Lee objavio je vijest na svom Instagram i Facebook profilu, napisavši da je glumac umro u subotu 25. rujna ujutro u svom rodnom gradu Pittsburghu. Više detalja nije nam poznato u vezi sa smrću ovog glumca.

Nunn se prvi put pojavio u Leejeovom filmu mjuzikl-komediji ‘School Daze’ iz 1988. godine. Nakon toga surađivao je nekoliko puta sa redateljem, i to u filmovima: ‘Fight The Power’, spomenutom ‘Učini pravu stvar’, ‘Malo bolji blues’ (Mo’ Better Blues, 1990) i ‘Pobjednik’ (He Got Game, 1998).

Nunn je imao manju ulogu i u Sam Raimievoj ‘Spider-Man’ trilogiji, a nedavno se pojavio i u seriji ‘Sirene’. Iza glumca ostala je supruga i dvoje djece.

KINO NAJAVA: UČINI PRAVU STVAR [1989]

 

Curtis Hanson [1945-2016]

Redatelj i scenarist Curtis Hanson umro je u svom domu u Hollywoodu, saopćila je policija. Curtis je godinama bolovao od Alzheimerove bolesti, što je i bio uzrok smrti.

Karijeru je započeo kao pisac magazina Cinema, da bi potom prešao na režiju i osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij u ‘L.A. povjerljivo’ (L.A. Confidential, 1997). Poznat je i po tome što je režirao Eminemov film ‘8 milja’ (8 Mile, 2002).

Curtis Hanson rođen je u Nevadi, a pisanjem scenarija i režijom se počeo baviti 1970-ih godina. Prvi uspjeh postigao je filmom ‘Ruka koja njiše kolijevku’ (The Hand Rocks The Cradle) iz 1992. godine. Bio je i redatelj filma ‘Divlja rijeka’ (The River Wild, 1994) u kojem glume Meryl Streep i Kevin Bacon te filma ‘Zlatni dečki’ (Wonder Boys) sa Tobeyjem Maguireom i Michaleom Douglasom iz 2000. godine.

KINO NAJAVA: L.A. POVJERLJIVO [1997]

 

Charmian Carr [1942-2016]

Poznata po ulozi Liesl Von Trapp, u Oscarima nagrađenom filmu iz 1965. ‘Moje pjesme, moji snovi’ (The Sound Of Music), umrla je 17. rujna u 73. godini u Los Angelesu zbog komplikacija nastalih uslijed rijetkog oblika demencije.

Carr je bila u ranim dvadesetima kada je utjelovila ulogu najstarije od sedmero djece satnika Von Trappa (Christopher Plummer), a njena romantična scena s dečkom Rolfeom dok vani grmi, a oni pjevaju pjesmu ‘Sixteen Going On Seventeen’, smatra se jednom od najšarmantnijih u filmu.

Nakon te filmske uspješnice, pojavila se u TV seriji ‘Evening Primrose’ s Anthonyjem Perkinsom u glavnim ulogama, no uskoro je odustala od glume kako bi se posvetila studiju dizajna i porodici.

Rođena je 27. prosinca 1942. u Chicagu, a sa 13 se preselila Californiju. Ima dvoje djece i četvero unučadi.

MOJE PJESME MOJI SNOVI: DIO ‘SIXTEEN GOING ON SEVENTEEN’

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno