6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Naručeno 5,6 milijuna doza cjepiva! Capak: Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, najavio je danas kako je Hrvatska naručila 5,6 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljenje bi moglo započeti Pfizerovim cjepivom koje bi trebalo prvo stići u 125.000 doza s kojima se može cijepiti 62.500 ljudi,.

EU je otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi, a prvi sporazum koji je Hrvatska dobila na uvid bio je onaj AstraZenece. Od tog je proizvođača naručeno 3,6 milijuna doza cjepiva, ali smo zbog golemog interesa drugih zemalja EU dobili 2,7 milijuna doza, pa je ostalih 900.000 doza naručeno od Johnson&Johnsona. Nakon toga, po milijun doza naručen je od Pfizera i Moderne, a 300.000 doza od Curevaca.

Cjepivo protiv koronavirusa najbrže je razvijeno cjepivo u povijesti, uložena su golema sredstava u istraživanje i proizvodnju, a sredinom godine počela su klinička ispitivanja da bi se procijenila učinkovitost i sigurnost cjepiva”, rekao je Capak.

U EU je postojao od početka dogovor o zajedničkoj nabavi, zemlje su mogle zatražiti potrebnu količinu, a EU raspoređuje doze na pravičan način među svim državama.

“Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača, a dobili smo ponudu i od tvrtke koja će ga registrirati krajem 2021., od njih ćemo uzeti manje količine za slučaj da ovo bude sezonsko cjepivo”, dodao je Capak.

Pfizerovo cjepivo moglo bi biti registrirano do 29. prosinca, registracija cjepiva Moderne očekuje se početkom siječnja, pa je izgledno da će ta cjepiva biti prva s kojima će se u Hrvatskoj cijepiti, budući da se oksfordsko (AstraZeneca) očekuje nešto kasnije u prvom kvartalu iduće godine. Capak je pojasnio i kako plan cijepljenja sadrži sve elemente osim datuma i količine distribuiranog cjepiva po pojedinim mjestima. Pfizer je najavio da će prva runda sadržavati 125.000 doza pa ćemo u prvom navratu moći cijepiti 62.500 osoba ako bude kvartalna isporuka cjepiva.

Prioritetne skupine su zdravstveni djelatnici, štićenici i zaposlenici domova za starije te osobe s povećanim rizikom od težih oblika bolesti, a potom će se cijepiti i ostali.

“Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno, a ne obavezno. Važno je da se što veći dio stanovništva cijepi jer to osigurava kolektivni imunitet i sprečava širenje infekcije”, poručio je Capak.

No, s cijepljenjem neće prestati era nošenja maski jer se pretpostavlja da osobe koje su imune svejedno mogu prenijeti bolest ako im se virus naseli na sluznici. “Jedno vrijeme ćemo morati koegzistirati s maskama, iako smo se cijepili ili preboljeli bolest”, naglasio je.

Najavio je kampanju promocije cijepljenja među građanima i praćenje nuspojava. “U borbi protiv antivakcinalnog pokreta najvažnije je pravovremeno i stručno informiranje građana, što mi već radimo”, istaknuo je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno