24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Naš glavni zadatak je djecu naučiti kako učiti, dijeliti i pomagati drugima

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nedostatak vremena roditelja i sve veći zahtjevi s kojima se svake godine suočavaju školarci mogu dovesti do raznih problema s kojima se mnogi roditelji svakodnevno susreću. Upravo zato udruga “Tikvica“ organizira produženi boravak za školarce i radionice za vrtićarce.

Prije nešto više od godinu dana nastala je udruga “Tikvica“ koja svojim djelovanjem uvelike olakšava život vinkovačkim školarcima i njihovim roditeljima. Radi se o jedinstvenom i kreativnom projektu koji za cilj ima pomoći djeci u učenju. Udrugu je osnovala Vinkovčanka Katarina Saračević, magistrica primarnog obrazovanja, koja je kroz praksu u školi uvidjela koliko je zapravo velika potreba za pomoć školarcima.

“Ideja za osnivanjem udruge nastala je iz potreba učenika koje smo muž i ja susretali u svojoj praksi. Funkcioniramo na način da djeca školskog uzrasta kod nas pišu zadaću, pripremaju ispite, kontinuirano rade i uče“, rekla je Katarina, predsjednica Udruge, dodavši kako je glavni cilj naučiti djecu kako učiti.

Iako relativno mlada udruga, broj članova je na zavidnoj razini – njih 30. Program traje od rujna prošle godine, a trenutno broje 24 djece različitih uzrasta podijeljenih u grupe. Svi su dobrodošli, napominje Katarina, a posebno su sretni kada se pridruže djeca i mladež našega grada.

Brojne su aktivnosti kojima se dječica bave u ovom produženom boravku, a svakodnevno nastoje razvijati socijalne vještine djece, podizati njihovo samopouzdanje, ali uče i prihvaćati jedni druge sa svim nedostacima i različitostima. Iako nemaju puno vremena za igru, svaki dan uspiju naći vrijeme za društvene igre i grupne aktivnosti.

“Osim što ih učimo prihvaćati druge, učimo ih i kako se nositi s tim kad nisu prihvaćeni. “Naša djeca” funkcioniraju kao jedna prava grupa, uvažavaju jedni druge, međusobno si pomažu, stariji vole pomagati mlađima i ovdje grade prijateljstva“, istaknula je Saračević.

Osim što djeluju kao dnevni boravak za djecu školskog uzrasta, imaju i grupu predškolskog uzrasta. Njihov boravak u udruzi “Tikvica“ izgleda kao jedan vrtićki dan – imaju doručak, ručak, dvije užine, poslijepodnevni odmor te različite aktivnosti, igre, igre na dvorištu, pripreme za školu. Osim toga, Udruga promiče kulturu, sudjeluje te organizira različite kulturne, književne, obrazovne sadržaje, radionice i međunarodne književne susrete.

Aktivno djeluju na prostoru grada Vinkovaca, ali imaju otvorenu suradnju diljem Hrvatske i izvan nje. Predsjednica i članovi udruge zadovoljni su načinom na koji udruga funkcionira, stoga planiraju i otvaranje podružnica u drugim gradovima. Važno je napomenuti i kako će uskoro otvoriti upise za sljedeću školsku godinu s točnim brojem slobodnih mjesta kako za školarce, tako i za predškolski uzrast.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno