13 C
Vinkovci
Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Naši mladi najčešće uzimaju cigarete, alkohol i marihuanu i to na nagovor ili zbog znatiželje

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zlouporaba droga jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, a na to svake godine upozorava i Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nedozvoljenog korištenja opojnih tvari. Na karti ovisnosti, tvrdi psihologinja Matea Mauer, naša županija bolja je od prosjeka Hrvatske.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u 2021. godini u izvanbolnički tretman ovisnosti bila su uključena 144 pacijenta. U zadnjih nekoliko godina broj pacijenata uključenih u tretman, tvrdi Mauer, približno je jednak, a većinom su to osobe koje su se uključile puno ranije te su i dalje motivirane zadržati stabilnost i brinuti o svom zdravlju.

„Na godišnjoj razini bilježimo desetak osoba koje se uključe u tretman prvi put. Stopa liječenih osoba zbog zlouporabe droga na području Vukovarsko-srijemske županije prošle godine bila je 85, što je stopa niža od prosjeka Hrvatske”, pojašnjava.

Najčešće nedozvoljene psihoaktivne tvari koje se konzumiraju u mlađoj populaciji, uglavnom među adolescentima, su cigarete, alkohol i marihuana, a uglavnom se uzima na nagovor ili zbog znatiželje. Netko ostane na tome, netko nastavi s uzimanjem. I upravo tu leži najveća opasnost jer se ovisnost razvija u neprimjetnim fazama, a kada osoba postane svjesna ovisnosti – droga je već preuzela kontrolu. Iako je zlouporaba prisutna u svim dobnim skupinama, rizična skupina su ipak adolescenti čiji je najčešći motiv radoznalost, osjećaj manje vrijednosti, nedostatak samopoštovanja te loše socijalne prilike u obitelji.

„Vjerojatnost da se mlada osoba nađe u situaciji u kojoj će netko ponuditi „travu“ izrazito je velika. To je nekad dovoljno da se probudi znatiželja koja može biti prvi korak do ovisnosti”, priča nam ova psihologinja pri Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja. Dodaje kako je znatiželja u toj dobi poželjna, ali važno je da ostane bezazlena: „Svaki početak može završiti tragično. Stoga je važno da mladi budu upoznati s činjenicama, posljedicama za njihovo fizičko i psihičko zdravlje i što je najbolje učiniti kako bi se držali podalje od njih”.

U županiji, kao i ostatku Hrvatske, postoji bolničko i izvanbolničko liječenje i psihosocijalni tretman ovisnika i svi su besplatni. Liječenje u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje započinje najčešće dobrovoljnim javljanjem i željom za uključivanjem u tretman u koji su uključeni psihijatri, psiholozi te medicinske sestre uz čestu suradnju s liječnicima obiteljske medicine. Osnovu rada u službi predstavlja savjetovališni rad, a osim individualnog i obiteljskog savjetovanja, provodi se i psihoterapija, modifikacija ponašanja, psihijatrijske obrade, propisivanje i nastavak već uvedene farmakoterapije, kontrole urina na prisutnost droga i njihovih metabolita te eventualno potrebni somatski pregledi, niz preventivnih i edukativnih aktivnosti te druge metode i postupci.

„Kod većine bolesnika liječenje i rehabilitacija je dugotrajan, često i doživotan proces. Bolest je kronična i recidivirajuća pa suvremeni pristup ima za cilj poboljšati kvalitetu života ovisnika i postići funkcionalni oporavak”, zaključuje Mauer.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno