12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Naši: Vedran Dakić, Domagoj Ivanković i Mateja Tustanovski

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 24. studenog održana je 31. dodjela Nagrade hrvatskog glumišta. Nagrade su dodijeljene u kategorijama dramske, radijske i televizijske umjetnosti, a među nominiranima nagrađeno je troje mladih glumaca Vinkovčana, Vedran Dakić, Domagoj Ivanković i Mateja Tustanovski.

Razgovarali smo s njima nekoliko dana nakon dodjele, a i tada dojmovi se još uvijek nisu slegli.

Vedranu Dakiću nagrada je pripala za najbolju glavnu mušku ulogu u kategoriji drama za ulogu Duška u predstavi “Plišana revolucija” autorskog projekta Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića u produkciji Kulturnog centra Osijek. Za njega je, kaže, priznanje bila već sama nominacija, a nagrada pravo iznenađenje pogotovo što je riječ o njegovoj tek drugoj, a tako važnoj nagradi. Do sada dobio je nagradu publike „Joza” u matičnom Gradskom kazalištu „Joza Ivakić”.

Veliko je to priznanje jer ne samo što te je prepoznala struka nego što te je prepoznala među takvim glumcima. Samo pročitati imena koja su prije mene dobila ovu nagradu, meni je to ogromna čast. “Plišana revolucija” jedno je potpuno novo iskustvo rada kroz vođene improvizacije pri čemu je Vanja Jovanović kao redatelj napravio zaista vrhunski posao i žao mi je što predstava nije bila nominiranam makar za režiju. To kako je on nas vodio to je bilo nešto što ja nisam doživio dosad”, ističe Vedran Dakić.

Predstava je na repertoaru Kulturnog centra u Osijeku, a spremaju se i za festivale, kaže Dakić koji je trenutačno, između ostaloga, i u očekivanju novih projekata u svom matičnom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci čija je zgrada u obnovi.

Domagoj Ivanković nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje u radio drami. Nagrada je to koja se dodjeljuje bijenalno svake neparne godine, a dobio ju je za ulogu u radio drami “Your love is king” Espija Tomičića u režiji Hane Veček i za ulogu u radio drami “Naša kuća” Kristine Kegljen u režiji Hane Veček.

To su zapravo moje dvije prve snimljene radio drame. Prvo „Naša kuća” Kristine Kegljen, a zatim “Your love is king” Espija Tomičića. Jako volim Espija Tomičića i njega sam htio uzeti za diplomski rad i puno sam ga iščitavao tako da sam već bio upoznat s njegovim radom i stilom pisanja i bio sam presretan kada me je Hana odabrala za “Your love is king” i tu smo si dali baš dosta truda”, ističe Domagoj Ivanković.


Radio drama, kaže, nešto je između knjige i filma ili između knjige i kazališta, zahtjevna je i za slušatelja koji mora sve zamišljati i imati jednu dodatnu koncetraciju i za glumca koji mora držati pažnju slušatelja i ne smije dozvoliti da ona padne.

To je zahtjevna forma, ali je i jako zahvalna jer razvija i glumačku maštu i glumački zanat na nekoj razini na kojoj zaista moraš biti izuzetno vješt i siguran u svakom trenutku kako bi se zadržala pažnja slušatelja”, ističe Domagoj Ivanković koji je upravo završio sa snimanjem serije „Kumovi” za koju su snimljene čak 423 epizode, a Domagoj je igrao ulogu mnogima omiljenog Josipa. Između ostaloga, kaže, nastavljajući angažman u zagrebačkom Teatru Exit trenutačno radi na tri nove predstave ususret 30. godišnjici Exita dogodine.

Nagradu za dvije uloge dobila je i Mateja Tustanovski. Riječ je o nagradi za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drama za ulogu Mile u predstavi “Plišana revolucija” i za ulogu Tamarine mame u predstavi “Sutra to možeš biti ti” autorskog projekta studenata 1. godine diplomskog studija Glume Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u režiji Anice Tomić i produkciji Kazališta Virovitica i AUK u Osijeku. Mateja Tustanovski na petoj je godini studija na osječkoj AUK.

Nisam ovo očekivala jer konkurencija je bila jaka. Velika je čast biti izabran za nominaciju, a kamoli tek za nagradu. Bio je to veliki šok pogotovo što sam studentica i nisam o nagradama još niti razmišljala, ali evo dogodilo se i jako sam sretna. Riječ je o predstavama koje su slične samo po jednome, a to je da se radi o mladima. Uloge su poprilično različite. Mila je studentica čiji dečko prolazi kroz egzistencijalne krize, a Tamarina mama je mama jedne mlade buntovnice kojoj nije bila baš najbolji primjer tijekom odrastanja”, ističe Mateja Tustanovski pred kojom su diplomski radovi na Akademiji, a nakon toga, kaže, sve je otvoreno.

Peta sam godina tako da je ostao još kraj ovoga prvog semestra i cijeli drugi semestar u kojem se rade diplomski radovi. Nakon toga ne znam, vidjet ćemo. U ovom poslu nikada ne možeš imati planove s obzirom na to da je poprilično neizvjestan. Vidjet ćemo kuda će me put odvesti. U principu bih voljela sve raditi, zanima me i kazalište i snimanja što serija što filmova”, ističe mlada glumica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno