Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas su održali novu konferenciju za novinare o cirkularnom štrajku koji se u hrvatskim školama provodi već 11. dan. Najavljeno je u kojim će se županijama štrajkati sutra te je istaknuto koliki broj učitelja je danas u štrajku.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izvijestio je kako u petak nastave neće biti u dvije hrvatske županije – Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Osvrnuo se i na izjave premijera Andreja Plenkovića. ”Njegova izjava da su se mnogi zaposleni u obrazovnom sustavu našli u kanti mlijeka, znači za naše zahtjeve on misli da je to prolijevanje kante mlijeka koju su oni jedva uspjeli napuniti. Kao da je to mala kap mlijeka koju obrišete krpom. Mi ćemo dokazati da mi to nismo”, rekao je Mihalinec te pozvao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru da objave svoj stav o plaćama učiteljima.

Danas je u štrajku 89,32 posto učitelja srednjih škola, rekao je na konferenciji.

Štrajk na institucijama visokog obrazovanja počeo je u danas u 8 sati, a najavljeno je da će se štrajkaši razići nakon što vladajućima pošalju poruku. Novi štrajk bit će održan za tjedan dana. Sindikati traže veće plaće za tri kategorije zaposlenih u sustavu visokoškolskog obrazovanja i solidariziraju se s prosvjetarima.

”Štrajk je jednodnevni. U ovoj fazi štrajkamo samo zbog tri kategorije naših zaposlenika: nenastavnog osoblja, predavača i za umjetničke suradnike. Svi ostali zaposlenici pozvani su u štrajk solidarnosti s našim kolegama, kao i s našim prosvjetarima”, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Štrajk zaposlenih u visokom obrazovanju trebao bi se, prema ranijim najavama, održati jednom tjedno do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje plaća dijelu članova s najnižim plaćama radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.