Nastavi li se pad broja zaraženih sljedećih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, tj. moći će se slobodno ići na misna slavlja, piše Večernji list.

Radi se, naime, o novom dogovoru Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite koji bi mogao uslijediti već ovih dana jer su članovi kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu i procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja. To se, dodaju, odnosi i na ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Na prijedlog i u dogovoru s državnim vlastima, hrvatski biskupi su donijeli mjere kojima nisu dopuštene mise s narodom i ostale pobožnosti, ali i krštenja i vjenčanja. Nemogućnost odlaska na misu teško je pao velikom broju vjernika, pa su se razvijale burne polemike jesu li biskupi trebali donijeti upravo ovako rigoroznu odluku. Ukazivalo se tu i na model iz Poljske, a to je veći broj misa tijekom dana kako bi na njima mogao biti manji broj ljudi.

Upravo se zbog toga pretpostavlja da bi se mogle primijeniti neke mjere iz „poljskog modela“, a to znači manji broj vjernika u crkvama i obaveznom dezinfekcijom na ulazu. No, do ovog trenutka još uvijek se ne zna kako će izgledati ublažavanje crkvenih mjera.

Također, liberalizirati bi se mogao dio odluke prema krštenjima, vjenčanjima i podjeli sakramenta bolesničkog pomazanja. Svete pričesti za djecu i krizme zacijelo će biti odgođeni do daljnjega. No, ako u sljedećih nekoliko dana broj novozaraženih nastavi padati, mise bi možda mogle biti dopuštene već ove nedjelje.