Kontaktirajte nas

Film

Natjecanje studentskog filma Animafesta 2020: Razigranost i humor nove generacije

Objavljeno

-

Foto: Animafest press
Animafestovo Natjecanje studentskog filma tradicionalno se drži jednim od najrazigranijih i najslobodnijih programskih segmenata prestižnog festivala. Potičući buduće zvijezde animacije ne samo na predstavljanje na najvećoj pozornici, već i na upoznavanje publike i kolega s estetskim, intelektualnim i emocionalnim obzorima novih generacija, Natjecanje studentskog filma lišeno je svakog kompromisa, pa se uz filmove iz ovoga programa gledatelji doista “valjaju od smijeha”, strahovito plaše, temeljito rastužuju, iskreno dive ili ozbiljno zamišljaju. U izuzetno jakoj konkurenciji od 900 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma Animafesta 2020 odabrano je njih 40. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma su besplatne. Sponzor besplatnih projekcija je Zagrebačka banka.
Selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Katrin Novaković i Milivoj Popović Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je prilikom selekcije Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, uz obrazloženje kako je riječ o instituciji koja ih je iznenadila kvalitetom filmova, neustrašivim skokovima kroz medije i tehnike, kao i odabirom tematika. U Natjecanje studentskog filma odabrana su tri filma iz Łódźa (Portret žene Natalije Durszewicz, Dušica Barbare Rupik i Pikule Natalije Spychale). Ova filmska škola, osnovana 1948. godine, svojim programom i radom ohrabruje eksperiment i slobodu izražaja, dok u isto vrijeme zadržava kvalitetu izrade i vještinu animacije – stoji u obrazloženju nagrade kojom se laureata također poziva da na Animafestu 2020 priredi retrospektivu najboljih radova iz svoje povijesti.
Osim Poljske, u Natjecanju studentskog filma 2020. brojčano prednjače filmovi iz Francuske (5, pri čemu je posebno zanimljivo da svaki dolazi iz različite škole), SAD-a (5), Njemačke (4), Mađarske, Velike Britanije i Češke (3). Tu su i dva hrvatska filma, oba s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – Cockpera Kate Gugić i I’m Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj.

Potret žene, r. Natalia Durszewicz

Temeljen na pjesmi nobelovke Wisławe Szymborske, nadahnut snažnim ženama iz autoričine obitelji i ekspresionističkim slikarstvom, feministički film Portret žene Natalije Durszewicz rađen je slikanjem na staklu i računalom u nijansama crvene boje koje sugeriraju ruž, krv i ružine latice. Riječ je o “portretu” neosviještene, porobljene i ponizne žene uvjetovane društvenim očekivanjima i stereotipima, no s potencijalom buđenja u slobodu. Diplomski film Cassie Shao Bilo nas je četvero, nadahnut jednim neobičnim snom i djedovom smrću, s druge je strane više iskustven i perceptivan negoli narativan, usprkos iznimno žarkim bojama i temi smrti više distanciran negoli emotivan, a pritom i tehnički izrazito eklektičan (2D i 3D računalna animacija, ali i slikanje i pijesak na staklu, pastele, igrani segmenti itd., s posebno originalnim likovima), ali baš zbog toga fascinantan i jedinstven. K tome je svakako i jedan od vizualnih bombona ovogodišnjeg studentskog natjecanja.
Očima ugodan, ali na ironijski i propitkujući način jest i njemački film Ljepota Pascala Schelblija, dobitnik ovogodišnjeg Oscara u studentskoj kategoriji. Akademijinu nagradu zaslužio je tematizacijom zagađenja oceana plastikom te vođenjem gledatelja na podvodno putovanje svijetom u kojem priroda i plastika postaju jedno. Potpuno nadrealistički eye candy, smješten na nekom svijetu budućnosti kakav bi mogli zamisliti Moebius ili Roland Topor, a također s ekološkim podtekstom jest i mađarski Izvor i toranj Melinde Kádár. Izraelska Sjena sunca Ide Hartmanna sa slavne jeruzalemske akademije Bezalel još je jedan slatkiš za oči Natjecanja studentskog filma – djelo o čovjeku koji bira pustinjačko-lutalački stil života, a čiju sliku pokušava rekonstruirati obitelj koju je napustio.

Bilo nas je četvero, r. Cassie Shao

Sa slavne praške FAMU dolazi nam, pak, SH_T HAPPENS Michaele Mihályi i Davida Štumpfa, rukom crtana, humorna etida o pohoti i apsurdu suvremenog života, prikazana i na festivalu u Veneciji. Priča je to o jednom odgovornom domaru, njegovoj ustreptaloj i nezadovoljenoj supruzi te njihovim životinjsko-ljudskim susjedima među kojima će istaknutu ulogu odigrati jedan pijani obudovjeli jelen. Riječ je, uzgred, i o labavoj adaptaciji biblijske priče ironijski prilagođene prikazu suvremenog života, a koja se usprkos dašku nadrealizma, otkvačenosti i upadljivim bojama gleda kao klasično fabulirana subverzivna komedija. Kći Darije Kashcheeve s iste visokoškolske ustanove za pojmove animiranog filma snimateljski je inovativan lutka-film o odnosu samohranog oca i kćeri koji se razvija na dvije vremenske razine – u sjećanju i u sumornoj bolničkoj suvremenosti. “Kamera iz ruke”, kao i neizoštrenost drugog plana sjajno doprinose ovom tihom, emotivnom i sjajno režiranom filmu.

SH_T HAPPENS, r. Michela Mihályi, David Štumpf

Dušica Barbare Rupik makabrična je stop animacija prikazana i u Cannesu, tehnički zapanjujuć film koji spaja eshatološku poetiku s kadaverskim, trulim bojama, materijalima i tijelima. Ostvarena kombinacijom glinamacije i ulja na platnu, ova odbojno-privlačna poezija organskog raspadanja u pokretu možda je i najspiritualniji film ovogodišnjeg Animafesta kojemu ne nedostaje filmova na vjerske teme.
Blieschow Christopha Sarowa, također jedan od favorita za nagrade, film je žarkih ljetnih boja i vrlo fluidne animacije koji svojim transformacijama, povremeno alogičnim spojevima i proporcijama te asocijativnim nizanjem epizoda s dječakovih praznika kod djeda na selu imitira dječje sjećanje s njegovim specifičnim strahovima, ugodama, malim traumama i prihvaćanjem drugačijih obrazaca ponašanja. Još jedan ljetni film je i Jedna ljigava priča Assile Blaibel – minijatura o besmislenoj dokolici likova koji se, praćeni podjednako besmislenim stihovima, rastapaju na suncu.
Sugestijom crteža na papiru ostvareni Praznoglavi! Gaspara Chabauda također malo posuđuje od nadrealističke poetike pri prikazu imaginacije sirotog ptića izloženog instrukcijama iz matematike i “naročito kompliciranom” zadatku s kadom, a rotoskopski dokumentarac minimalne scenografije o djevojci koja se bori s anksioznošću i noćnim morama o utapanju, Helfer Anne Szöllősi vodi nas na psihoterapijsku seansu koja brzo napušta logični svijet i tone u izrazito simboličku fantaziju. Naposljetku, ruski film Goli Kirila Hačaturova neobična je računalna kreacija o čovjeku koji prolazi kroz čvrstu materiju i djevojci koja se s njime pokušava zbližiti, a koja se može shvatiti podjednako kao djelo o otuđenju i komentar na sveprisutne glitcheve 3D dizajna.

Blieschow, r. Christoph Sarow

U Natjecanju studentskog filma Animafesta 2020 prisutne su i druge teme: od vršnjačkog nasilja i tinejdžerske trudnoće, preko obiteljskih i međugeneracijskih filmova, radova o prijateljstvu, ljubavi, pohlepi i otuđenosti, autobiografija i migracija, do posve eksperimentalnih djela. Komedije su pritom naročito šarolike – od američkih sitcoma, preko montipajtonovskog apsurdizma, do uporabe stop animacije u korist gega.
30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim“ programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu. Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike, Animafest ove godine osigurava online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima.

Film

Na Rabu započelo snimanje filma “Smrt djevojčice sa žigicama”

Objavljeno

-

Napisao/la

    100 pregleda

Foto: HAVC press

Na Rabu je započelo snimanje dugometražnog igranog filma “Smrt djevojčice sa žigicama”. Scenarij koji potpisuju Zoran Ferić i Goran Kulenović nastao je po motivima iz istoimene Ferićeve knjige. Redateljsku palicu preuzeo je sam Kulenović, a za produkciju filma odgovorna je Livada produkcija s producentima Antunom Bahatom i Ivorom Hadžiabdićem.

Koproducenti filma su Mirsad Purivatra iz Produkcije “2006”, Dušan Kovačević iz Natenane Productions te Goran Navojec i Goran Kulenović.

Priča prati patologa Feru koji se nakon niza godina vraća na rodni otok Rab. Fero dolazi na sprovod kćeri svojega prijatelja, ali ubrzo – preko prijatelja Mungosa koji je šef policije – biva uvučen u istragu ubojstva rumunjske transeksualne prostitutke. Dok među otočkim poznanicima pokušavaju pronaći ubojicu, a krug sumnjivaca ubrzano se širi, nad Feru i Mungosa sve više se nadvija sjena velike pogreške iz mladosti. Fero obnavlja kontakt s Frankom, neostvarenom otočkom ljubavi, koja je sada u vezi sa starijim piscem. I upravo zbog duhova iz prošlosti Fero je prisiljen istragu nastaviti na svoju ruku. Rasplet priče neočekivan je i šokantan, a radnja neprestano mijenja smjer u maniri punokrvnih whodunnit trilera.

Glavne uloge igraju Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Goran Navojec i Borko Perić. U ostalim su zapaženim ulogama Elma Juković, Nikša Butijer, Tomislav Štriga, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Admir Šehović, Luka Petrušić, Slavko Juraga, Denis Brižić, Slavko Sobin, Darko Stazić, Vojislav Brajović i Iva Babić dok su sporedne uloge preuzeli Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović, Marin Stević, Danijela Evđenić, Kristijan Petelin, Patrik Radotić, Dominik Dolenc, Aaron Aleksej Ljevaković, Andreas Kron i Pablo Kron.

Direktor fotografije filma je Mirko Pivčević, scenografkinja Veronika Radman, prvi asistent redatelja Marko Svaguša, drugi asistent redatelja Pavle Pintar, kostimografkinja je Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić, majstor tona Krešimir Korade, a tu su i gafer Josip Milić, šarferi Marko Đurđan i Pavle Kocanjer, snimatelji Davor Bjelanović i Senad Zemunović, asistentice kostima Sanda Jakubek i Nina Mohr, asistentice šminke Sofija Štritof i Iva Rukavina, organizator snimanja Ivan Gecl, organizator produkcije Mislav Muretić, te specijalni efekti Petar Novaković. Rekviziteri d.o.o. vode scenografiju i rekvizite, a za rasvjetu i grip zadužen je M.T.T.N. d.o.o.

Film je, između ostalog, sufinanciran sredstvima HAVC-a u svim fazama razvoja, uključujući proizvodnju, te sredstvima Ministarstva kulture kantona Sarajevo, Filmskog Centra Crne Gore i HRT-a. Partneri filma su Grad Rab, Turistička zajednica Lopar i Rapska plovidba d.d.

Kraj snimanja predviđen je za 17. studenoga 2021. godine.

(preneseno sa stranica HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Uskoro započinje 5. Filmski festival glumca – festival suvremenog hrvatskog igranog filma!

Objavljeno

-

Napisao/la

    284 pregleda

S obzirom na prošlogodišnju nemogućnost uprizorenja Filmskog festivala glumca, uzrokovanu eskalacijom pandemije Covid-19, ovogodišnje 5. festivalsko izdanje, organizator, umjetnička udruga Asser Savus, najavljuje pravu BOMBU od izdanja! Kao i uvijek, i ove ćemo godine filmske projekcije pratiti u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima, a ono što ćemo ondje vidjeti, pravo je zadovoljstvo najaviti…

5. Filmski festival glumca trajat će devet dana, od nedjelje 7. studenog kada će ga projekcijom u 20:00 sati otvoriti iznimno hvaljeni domaći naslov “Murina”, pa sve do ponedjeljka 15. studenog, kada će dodjelom nagrada domaćem filmskom glumištu, te projekcijom nekog novog “top filma”, ovogodišnje izdanje biti i službeno zatvoreno.

Osim “Murine” Antonete Alamat Kusijanović, posjetitelji festivala će u tih devet dana uživati u domaćim produkcijama i koprodukcijama poput dokumentarca “Ivo Gregurević: Prvi do srca” i igranog filma “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta, prošlogodišnjeg hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, satirični triler “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza, “Ribanje i ribarsko prigovaranje” kultnog Milana Trenca, drugi film iz Matanićeve tzv. trilogije sunca – “Zora“, ovogodišnjeg pobjednika Pule “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, najnoviju komediju Stanislava Tomića “Po tamburi” (u koju je upetljana i vinkovačka Septica) te hvaljenu “Terezu37” Danila Šerbedžije.

Murina

5. Filmski festival glumca nam ove godine donosi i nekoliko noviteta od kojih svakako vrijedi spomenuti ANIMAoptik, program posvećen animiranom filmu i stripu kojega će moderirati Davor Schunk, uz “gostovanje” legendarnog strip crtača i animatora Krešimira Zimonića, među ostalim, i osnivačem 1. Salona stripa u nekadašnjoj državi. Program ANIMAoptik će se održati u predvorju kazališta gdje će biti postavljena izložba radova ali i prikazivanje animiranih filmovi uz koje će se voditi ugodni razgovori s autorima.

Slijedeći novitet koji nam donosi 5. Filmski festival glumca je tzv. “Dan D” koji će se održati u srijedu 10. studenog. Tematski i ne posebna novost, jer je FFG već tradicionalno sklon prikazivanju dokumentaraca s temom Domovinskog rata, ove će godine donijeti iznimno hvaljen i potresan film “Gavran 101” redateljice Biljane Čakić (koja će nazočiti projekciji) koji nam donosi priču o istinskom hrvatskom heroju Damiru Tomljanoviću Gavranu. Istog dana će biti prikazan i film “Ratna bolnica Stari Mikanovci” autora Juraja Hrvoja Bićanića u režiji Darka Bušnje te u produkciji Asser Savusa, tj. Samira Raguža i Slavena Nuhanovića.

Plavi cvijet

U ponedjeljak 8. studenog će u centralnom gradskom parku biti otvorena izložba pod nazivom “Ne zaboravi Hollywood“, u kojoj će prolaznici moći uživati cijelo vrijeme trajanja festivala. Ovom vam prilikom (još) neću donijeti sve detalje iste, no sigurno ćete uživati u iznimnim radovima studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, smjer Odsjek za kreativne tehnologije pod vodstvom prof. ArtD. Rije Trdin.

Osim spomenute Vinkovčanke, redateljice Biljane Čakić, festival će ove godine ugostiti redatelje Branka Schmidta, Zrinka Ogrestu, Danila Šerbedžiju, Gorana Ribarića i Ivana Gorana Viteza, kojima će društvo praviti domaće filmske dive (do sada potvrđene) Anja Šovagović Despot, Areta Ćurković, Marina Redžepović, Sanja Vejnović, Marica Vidušić Vrdoljak

U ponedjeljak 15. studenog će, po drugi put, biti uručene nagrade Vinkovački Orion, glumicama i glumcima u kategorijama za Najbolju žensku/mušku ulogu te za Najbolju žensku/mušku sporednu ulogu, o čemu će odlučivati stručni tročlani žiri u sastavu glumice Sanja Vejnović i Marica Vidušić Vrdoljak te redatelj Goran Ribarić, odabrani ispred Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD). Statua Vinkovački Orion je rad Vladimira Voćanca prema ideji svestranog umjetnika Davora Schunka, koji stoji i iza cjelokupnog identiteta Filmskog festivala glumca.

Želimo im svima puno sreće u osvajanju festivalskih nagrada, a nama što više vremena (i zdravlja), kako bi što češće mogli pratiti ovaj stvarno prebogati program.

Još samo 12 puta spavamo!

Prije pravih detalja vezanih uz ovogodišnji 5. Filmski festival glumca, koji će se održati od 7. do 15. studenog u Vinkovcima, da vam malo zagolicamo maštu svježim video uratkom majstora Davor Schunka…Slaven Nuhanović Gilles Hand

Posted by Goran Čelig on Monday, October 25, 2021

 

Nastavi čitati

Film

Svjetski dan audiovizualne baštine: domaći filmski klasici u nezavisnim kinima diljem Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    252 pregleda

Foto: Nikola Tanhofer

Zavirite u druge kulture i živote diljem svijeta kroz audiovizualne arhive: briljantni hrvatski filmovi u kinima su dostupni besplatno od 27. do 31. listopada 2021. godine.

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada 2021. po peti put održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.

Publika će tako moći pogledati tri digitalno restaurirana hrvatska filma među kojima i najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju “Tko pjeva zlo ne misli” (Krešo Golik, 1970.) i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek. Film je nastao prema noveli Iz dnevnika malog Perice Vjekoslava Majera. U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.

Na programu je i hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina da bi na koncu bez velike pompe 30. travnja 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje. Radi se o filmu “Ciguli miguli” redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata. Film je 2011. restauriran, a prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu. Ivanović je fanatično revan u nastojanju da kulturni život gradića reformira u skladu sa socijalističkim idealima, pa ukida svih pet glazbenih društava, nastojeći ih objediniti u jedno, i daje nalog da se s gradskog trga ukloni spomenik slavnome pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju jer nije politički podoban. Međutim, građani – a posebno mladi – ne prihvaćaju Ivanovićeve poteze i odlučno im se odupiru.

Popularni film Obrada Gluščevića, “Vuk samotnjak“, osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala. Dječak Ranko iz jednog malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata. Brižljivo mu je previo rane i nazvao ga Hund, prema natpisu Militär Hund koji je visio o njegovom vratu. No Hund se plaši ljudi te ostaje u svom šumskom skrovištu. Nedugo zatim tor s ovcama u kojem se našao i Ranko napao je vuk samotnjak. Ovaj obiteljski film slovi kao jedan od najboljih hrvatskih dječjih filmova ikad snimljenih.

Na programu su i kratkometražni dokumentarni filmovi jednog od najznačajnijih redatelja hrvatske kinematografije, Krste Papića. Publika će tako imati priliku vidjeti briljantne dokumentarne filmove poput: “Halo München“, “Čvor“, “Kad te moja čakija ubode“, “Nek se čuje i naš glas” i “Mala seoska priredba“.

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Kina koja sudjeluju u programu:   Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, Kino Korzo (Gospić), Kino 30. svibnja (Daruvar), Kinematografi Dubrovnik, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Labin, Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Valli (Pula), Kulturno prosvjetno društvo ‘Sloga’ Pakrac, Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen / Art-kino Arsen (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Vrbovec, Kino Forum (Zagreb), Kino Zabok.

(preneseno sa stranica HAVC-a)

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

Izravna komunikacija s građanima najefikasniji je način rješavanja problema

Održane su još dvije tribine „Zajedno za bolje sutra”, a danas su svoje mišljenje iznosili oni koji žive u Centru...

Aktualnoprije 4 sata

Župan Dekanić: Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage o svemu javno progovoriti!

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, u svom uredu u Vukovaru, održao je radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu,...

Slavonijaprije 6 sati

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 7 sati

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 8 sati

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 10 sati

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 10 sati

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 10 sati

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

Najčitanije