U Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine mučki su dočekani u zasjedi, ubijeni i masakrirani hrvatski redarstvenici: Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.). Ranjena su 22 policajca.

Stradali su u akciji spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Nakon neuspjelih pregovora s Vukašinom Šoškočaninom, vođom pobunjenih srpskih ekstremista u Borovu Selu, kako bi se oslobodilo hrvatske policajce, na teren toga 2. svibnja oko podneva izišlo je 30 pripadnika vinkovačke policijske uprave. No, u središtu Borova Sela na njih je otvorena vatra iz pušaka i snajpera s prigušivačima te tromblonskim protupješačkim minama. Napadnuti su policajci ipak uspjeli organizirati obranu i vezom zatražiti pomoć, koja je počela stizati iz Vinkovaca i Osijeka. I dok osječka jedinica nije uspjela ući u selo iz smjera Dalja zbog postavljenih barikada, vinkovačka je ušla, ali je upala u zasjedu. Borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskoga rata.

U spomen na poginule policajce održava se Memorijal 12. redarstvenika, ove godine, nažalost, zbog epidemije koronavirusa, bez tradicionalne utrke i ostalih sportskih aktivnosti.

Tako su za sutra najavljeni: polaganje vijenaca kod spomen ploče na stadionu HNK Cibalie u Vinkovcima (8,45 h), polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred murala 12 redarstvenika kod podvožnjaka na izlazu iz Vinkovaca prema Nuštru (9,15 h), misa zadušnica u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima (11 h) te paljenje svijeće i polaganje ruža kod spomenika stradalim redarstvenicima u Borovu Selu (12,30 h).