Međunarodni dan dječjih prava obilježava se u svijetu 20. studenog, a cilj mu je promovirati međunarodno zajedništvo, svijest o djeci diljem svijeta te poboljšati dobrobit djece. Upravo je na današnji datum 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a trideset godina poslije usvojena je „Konvencija o pravima djeteta“.

Djeca su u međunarodnom pravu prepoznata kao posebno osjetljiva i specifična kategorija za čiju zaštitu nisu dovoljni uobičajeni mehanizmi zaštite predviđeni pravom ljudskih prava. Stoga Međunarodni dan dječjih prava zagovara, promiče i slavi prava djece, provođenje dijaloga i akcija pomoću kojih će se izgraditi bolji svijet za najmlađe članove našeg društva, stoji na stranici Ujedinjenih naroda.

Djeca imaju pravo na skrb, na informiranost, na zaštitu od zlostavljanja, na odmor, na igru i obrazovanje. I dok je u Hrvatskoj slučaj da je osnovna škola obavezna, u svijetu postoji velik broj djece koja ne znaju što je to škola i koja ne znaju slovkati ili napisati i pročitati svoje ime. Oni umjesto da u klupama uče za život, rade u nehumanim uvjetima kako bi zaradili za koricu kruha. Djeca imaju pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, imaju pravo živjeti kao ljudi, a ne izgladnjeli moliti za milost i malo hrane kako bi preživjeli dan.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, UNICEF je pozvao institucije i tvrtke u Hrvatskoj da otvore svoja vrata djeci te da i ona sudjeluju u odlukama koje utječu na njih. Slične aktivnosti odvijat će se u 130 zemalja svijeta, a u njima će djeca na jedan dan dobiti glavnu riječ. Nacionalne televizijske kuće pružit će priliku djeci da sudjeluju u izradi programskih sadržaja za djecu, uključujući i zamjenu s nekim od televizijskih voditelja.