Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i održali su novu konferenciju za novinare na kojoj su poručili kako se neće odazvati na sastanak s predsjedničkim kandidatima kako bi raspravljali o stanju u sustavu te su najavili koje će županije štrajkati u ponedjeljak.

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, izjavila je kako ne žele da ih se povezuje s politikom ili određenim političkim strankama i kandidatima za predsjednika države. Rekla je to nakon što je u četvrtak Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, s kojim je SHU zajedno u štrajku, pozvao predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da jasno iskažu stav o stanju u obrazovanju i štrajku prosvjetnih radnika. Škoro je sindikate pozvao na razgovor, a aktualna predsjednica je na Twitteru kazala kako podržava njihove zahtjeve.

“Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke ni s jednom političkom strankom. Neka se izjasne što misle o obrazovanju, jer će to sigurno biti program svakog od kandidata, ali to s nama veze nema. Na sastanak se neće ići, ne želimo biti povezivani ni s jednim kandidatom“, rekla je Tuškan te najavila kako u ponedjeljak nastave neće biti u školama u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

U štrajku u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji danas, odaziv članstva dvaju sindikata bio je 87 posto u srednjim školama i 92 posto u osnovnim školama.