20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Nebeskoplava kraljice nikad nećeš biti sama – sretan 102. rođendan!

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Po završetku Prvog svjetskog rata, 7. svibnja 1919. godine, pojavila se ideja o osnivanju nogometnog kluba u najstarijem naseljenom mjestu u Europi. Pri osnivanju kluba bilo je nekoliko dvojbi oko imena kluba te su se na kraju Slavko Janković i ekipa usuglasili kako će vinkovački klub nositi ime Građanski šporstki klub Cibalia Vinkovci. Društvo predvođeno Jankovićem vjerojatno nije ni zamišljalo da će tadašnji vinkovački klub postati jedan od glavnih simbola grada Vinkovaca i kultni hrvatski klub stoljetne povijesti.

Cibalia je „dobro zagazila” u drugo stoljeće svog bivstvovanja, a tijekom 102 godine postojanja bila je strah i trepet najboljim i najvećim klubovima u regiji, bilo to u bivšoj državi ili nakon osamostaljenja Lijepe Naše.


Najviše se pamti 1982. godina kada je vinkovački klub (tada pod drugim imenom) stekao renomirani status na nogometnoj mapi. Nećemo nabrajati koje su sve nogometne veličine i ikone nosile nebeskoplavi dres, bio bi to podugačak popis, a dodajmo samo još nekoliko najslavnijih trenutaka novije povijesti. Mnogi igrači i navijači ni nakon više od 20 godina ne mogu preboljeti 1999. godinu i finale Hrvatskog kupa na Maksimiru i nepravde koja je tada učinjena vinkovačkim ratnicima. Ostavila je Cibalia svoj trag i na europskoj sceni u sad već povijesnom natjecanju – Intertoto kupu kojeg je igrala u dva navrata. Uspješniji je bio drugi nastup kada je vinkovački klub došao do polufinala u kojem je bolja bila njemačka momčad Wolfsburg. Što se tiče HNL najveći uspjeh Cibalia je imala u sezoni 2009./2010. kada je do „zadnje minute” bila u igri za naslov prvaka. Vinkovački sastav predvođen Stankom Mršićem završio je na trećem mjestu, a nakon te godine uslijedio je rezultatski pad.

Unatoč trenutnom drugoligaškom statusu i ne baš bajnom stanju u klubu, Vinkovčani, a pogotovo najvjerniji navijači, ne gube nadu za povratkom na neke staro-nove staze slave. Nebeskoplava kraljice nikad nećeš biti sama, želimo ti još puno uspješnih i sretnijih godina postojanja i skorašnji povratak tamo gdje ti je mjesto!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno