Foto: Studio Bota / Dražen Bota
Svestrani kazalištarac, Retkovčanin Marko Sabljaković oduvijek je predani zagovaratelj očuvanja kulturnoga nasljeđa slavonskoga kraja i baštinjenja slavonskih tekstova
Marko Sabljaković dobitnik je Nagrade Vukovarsko-srijemske županije za izuzetan doprinos u području kulture. Doživio ju je kao veliko priznanje za, kako će on reći, mali, ali svesrdni doprinos kulturi i tradicijskoj baštini ove županije.
Široj javnosti Marko Sabljaković, mag. educ. croat., stručni suradnik u Zajednici kulturno- umjetničkih djelatnosti VSŽ, poznat je kao glumac, dramaturg i kazališni redatelj, predsjednik Kazališta „Mika Živković” iz Retkovaca te umjetnički voditelj Retkovačkih susreta kazališnih amatera u VSŽ, a od ove godine potpisuje scenarij i režiju svečanoga otvorenja Vinkovačkih jeseni. Cjelokupan rad 31-godišnjeg Retkovčanina sada je prepoznat i priznanjem Županije.
„Neizmjerna zahvala Centru za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima i upraviteljici dr. sc. Anici Bilić na kandidaturi, a Povjerenstvu za dodjelu nagrada i Županijskoj skupštini na ukazanom povjerenju i časti. Ovu značajnu i posebnu nagradu ne smatram osobnom nego nagradom svakoga od nas tko zaista i s velikom ljubavlju želi utkati djelić svoga srca u mozaik kulturnoga života kreativnom motiviranošću neiscrpne nam i drage Slavonije”, ističe Marko Sabljaković.
U glumu i kazalište, kaže, zaljubljenik je od djetinjstva, a na njegov glumački i redateljski put velik utjecaj imao je Nikola Živković-Mika, prosvjetni djelatnik, glumac i redatelj, utemeljitelj kazališnoga života Retkovaca. Njegovo ime ponijet će današnje kazalište čije je osnivanje 2010. godine inicirao upravo Sabljaković, a od osnutka do danas vodi ga kao predsjednik udruge te je ujedno i umjetnički ravnatelj 2008. godine ponovno pokrenutih susreta kazališnih amatera u Retkovcima.
Kao glumac Marko Sabljaković ostvario je niz uloga u predstavama, priredbama i drugim sadržajima kulturnoga i zabavnoga karaktera. Nagrađivan je na kazališnim susretima u Retkovcima kao i na drugim kazališnim festivalima diljem Hrvatske. Prvu ozbiljniju kazališnu režiju ostvario je 2014. godine predstavom “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, prvom u nizu uspješnica među kojima se značajnim nagradama posebno ističe “Žedna ljubavi”. Sabljaković potpisuje i dramaturšku prilagodbu svih predstava u retkovačkom kazalištu od 2014. godine. Također, autor je scenarija te redatelj mnogih kulturno-umjetničkih programa i sadržaja.
“Bez obzira na to je li riječ o glumi, prilagodbi dramskih tekstova, pisanju scenarija ili režiji, predano se posvećujem umjetničkom poslu. Iako sam posljednjih godina usmjeren na režiju i dramaturgiju, glumiti nikada nisam prestao, pa sam tako, primjerice, gotovo u svim predstavama kojima potpisujem režiju od 2014. zaigrao alternacije nekome od glumaca”, ističe naš sugovornik.
A u scenarističkom i redateljskom radu posebno iskustvo svakako je bilo svečano otvaranje 55. Vinkovačkih jeseni za koje kao temu odabire stih “Curo draga iz sokaka moga” iz poznate pjesme Ivan Kozarca “Milov’o sam…”.
“To je izrazito zahtjevan i najsloženiji program Vinkovačkih jeseni. Međutim, zahvaljujući dosadašnjoj scenaristici i redateljici, gospođi Ani Cvenić, i godinama koje sam proveo uz nju, prvo kao glumac svečanoga otvorenja, a potom kao asistent i suradnik, upoznao sam složenost procesa rada. Pisati scenarij i režirati svečano otvorenje Jeseni kreativni je izazov, a napose odgovornost i čast. Teško je postići zadovoljstvo sviju, no, nakon ovogodišnjega otvorenja uslijedila je bujica pozitivnih kritika što je u meni izazvalo posebnu radost i sreću”, ističe Marko Sabljaković.
Trenutačno, scenarij za 56. Jeseni je gotov, a u Kazalištu “Mika Živković” radi se na novoj predstavi onako kako to dopuštaju epidemiološke mjere, ističe Marko Sabljaković, koji o svojoj posvećenosti onomu čime se bavi kaže: “Kad ljubav i entuzijazam prema onomu što radite pokreću, plamen kreativnoga zanosa neprestano potiče me na predanost umjetničkom radu i stvaralaštvu”.