26 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Neiscrpna ljubav i odanost slavonskoj tradicijskoj baštini

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga “Ethno golubica” Vinkovci jedna je od nekoliko vinkovačkih udruga posvećenih čuvanju i promociji folklora i tradicijskih običaja. Okupljaju članstvo treće životne dobi, ali su uvijek otvoreni i za one nešto mlađe.

Udruga “Ethno golubica” osnovana je 4. ožujka 2005. godine i upravo je napunila 18 godina. Osnivačica je bila Kata Uremović sa skupinom zaljubljenika u folklor vinkovačkoga kraja i Vukovarsko-srijemske županije. “Članove udruge, koji su već i bili folkloraši od ranije, okupila je ljubav prema toj našoj bogatoj tradicijskoj baštini i želja da se ta tradicija čuva i prenosi“, ističe Janja Crnković, dopredsjednica “Ethno golubice”.

Udruga, na javnim nastupima poznata kao KUD “Ethno golubica”, djeluje u prostoru Mjesnog odbora “Centar”. Okupljaju 25 članova, a njeguju izvorni folklor. Imaju folklornu, tamburašku i pjevačku skupinu, a nije im stran niti dramski izričaj.

Evo, sad za Vinkovačke jeseni tema je “Dva sjaja dukata” pa planiramo da bi u naš nastup na Folklornim večerima ubacili i malo toga dramskoga na temu udaje i darivanja mlade“, kaže naša sugovornica dodajući kako je tu mali problem što baš i nemaju nekoga tko bi po godinama priličio ulogama mlade i mladoženje, ali gledaju da ih negdje “nabave”.


Naši su članovi pretežno treće životne dobi, ali bi nam drago bilo da nam se pridruže i oni nešto mlađi kako bi održali kontinuitet jer uvijek dođe vrijeme kada oni najstariji prestaju nastupati. Zato možemo reći kako su nam dobrodošli svi zaljubljenici u folklor i običaje“, ističe Janja Crnković.

A uz Vinkovačke jeseni, “Ethno golubica” sudjeluje i na brojnim drugim manifestacijama kao što su „Na nedilju bilu“ u Budrovcima, „Susreti u Neudorfu“ u Novom Selu, Đakovački vezovi, „Večeri izvornog folklora“ u Svinjarevcima, “Žetvene svečanosti” u Cerni, “Ljeto u Vinkovcima”… Kako bi bili što bolji, probe su utorkom i petkom, u zimsko doba od 18, a u ljetno od 19 sati. Uvijek u dobrom raspoloženju, a uz pjesmu, ples i tamburice, često se tu nađe i pokoja delicija iz kuhinja iskusnih domaćica.

Kada je o nošnjama riječ, kažu, nemaju problema, a “ruvo” u kojem nastupaju uglavnom je obiteljsko nasljeđe, staro i vrlo vrijedno. Ima toga i za posuditi novim članovima ako treba dok si ne daju izraditi svoje. Instrumenti su, pak, mali problem, pa bi trebalo kupiti i neke nove, a to, naravno, iziskuje financijska sredstva te se nadaju pomoći u nabavci novih instrumenata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno