U sklopu projekta “Neka odrastanje bude dječja igra” koji zajednički provode Savez društava Naša djeca Hrvatske i tvrtka NIVEA u suradnji s Društvima Naša djeca održana je još jedna “Bajkaonica” Društva Naša djeca Vinkovci kao popratni događaj 54. Vinkovački jeseni.

Ovoga puta mjesto održavanja bio je bajkoviti Lapidarij Gradskog muzeja Vinkovci. Mali, a i njihovi veliki uživali su u hrvatskoj narodnoj bajci “Vilinja svirala” koja nam daje nadu da će sve dobro završiti, dokle god smo hrabri, imamo dobre namjere i srce puno ljubavi.

O važnosti bajke govorila nam je Snježana Matak, učiteljica razredne nastave, voditeljica Bajkaonice : „Djeca posebno trebaju bajke, a bajke, isto tako, trebaju djecu. Veliki je porast govorno-jezičnih teškoća kod djece te upravo zbog toga treba naglasiti kako su bajke izvrsna motivacija i za učenje”.

„Nakon pripovjednog dijela djeca su uz pomoć boja prikazivala tugu i sreću koje su se izmjenjivale kako u bajci tako i u našim životima. Iznimno je važno razgovarati s djecom o emocijama te ih podržavati u izražavanju istih čime potičemo razvoj emocionalne i socijalne kompetencije. Biti tužan je isto ok!“ Dodala je Iva Tadić, socijalna radnica, voditeljica Bajkaonice.

Bajkaonica” ide u prilog ostvarivanju niza prava navedenih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta, a upravo je ona polazište za rad Saveza DND, a time i Društva Naša djeca Vinkovci. Kako bi se ciljevi Bajkaonice što kvalitetnije ostvarivali voditeljice već idući vikend putuju u Šibenik na još jednu edukaciju za voditelje Bajkaonice, gdje će usvajati nova znanja pod stručnim vodstvom Zijaha Sokolovića i Dijane Zorić u trajanju od tri dana.
Zahvaljujemo na velikom odazivu na ovu Bajkaonicu te Gradskom muzeju Vinkovci na ustupljenom prostoru. Vidimo se uskoro opet s nekom novom Bajkaonicom.