Kontaktirajte nas

Aktualno

Neki načelnici i dalje nezadovoljni šumskom rentom, u Hrvatskim šumama ističu kako nikad nije bila veća

Objavljeno

-

Šumska renta i količina drvne sirovine koja od ukupne proizvodnje HŠ Uprave šuma Vinkovci ostaje na području koje ova Uprava pokriva, uvijek su aktualna pitanja. Tako su i ovih dana o tome u javnosti progovorili načelnici pojedinih vukovarsko-srijemskih općina, a za komentar smo upitali u vinkovačkoj Upravi Hrvatskih šuma.
Šumska renta redoviti je doprinos koji Hrvatske šume uplaćuju jedinicama lokalne samouprave na čijem su području šume koje eksploatiraju. Tako je Uprava šuma Podružnica Vinkovci lani na račune šest gradova i 26 općina uplatila ukupno 18.344.581 kunu šumskog doprinosa. Riječ je o iznosu koji je za 4,4 milijuna kuna viši nego u 2018. i gotovo za 12 milijuna kuna veći u odnosu na 2017. godinu. Međutim, kako je nedavno objavio Glas Slavonije, pojedini općinski načelnici drže kako bi prihod od šumske rente trebao biti još veći, kao i količina sirovine koja ostaje lokalnim drvoprerađivačima.
Tako, primjerice, načelnik Općine Drenovci, Jakša Šestić, drži da treba mijenjati model obračuna. „Način obračuna trebala bi biti mješavina fiksnog iznosa po hektaru šumske površine i postotak od posječene mase, ali isključivo prema tržišnim vrijednostima. Nedopustivo je da kraj iz kojeg se eksploatira ovako vrijedan resurs od njega ima najmanje koristi, a svi ostali imaju mnogo veće benefite nego mi. Povećanje iznosa šumskog doprinosa u zadnje dvije godine nije dovoljno”, izjavio je Šestić, koji, navodi Glas, „Apsurdnim smatra i činjenicu da lokalni drvoprerađivači nemaju nikakve koristi od toga što žive u srcu spačvanskih šuma, neki su morali i zatvorili pogone jer nisu mogli dobiti sirovinu. Ističe da bi im osiguranje dovoljnih količina sirovine i finalizacija proizvoda značilo i otvaranje toliko potrebnih novih radnih mjesta”. Općina Drenovci, inače, među onima je koji imaju najveće prihode na ime šumske rente te su prošle godine uprihodili 4.243.544 kune.
Kako na ovu problematiku gledaju u Hrvatskim šumama pitali smo Damira Dekanića, voditelja Uprave šuma Podružnica Vinkovci. „Šumska renta ili šumski doprinos nije nikad bio veći nego što je to sada. Unazad određenog vremena šumska renta se udvostručila, a nekima i utrostručila. Kada govorimo konkretno o Općini Drenovci, njima je na račun šumske rente u prošloj godini uplaćeno preko 4 milijuna kuna što mislim da je stvarno vrlo visok iznos. Nerealno je očekivati da će se taj iznos povećati jer je i ovo značajno opterećenje za poslovanje Hrvatskih šuma”, ističe Dekanić.
Kada je riječ o osiguravanju sirovine za lokalne drvoprerađivače, kaže, sigurno postoji mogućnost da ostanu i veće količine. „Svakako sam za ostanak većeg dijela sirovine ovdje kod nas, ali tako da se ovdje radi finala, a ne da se samo proreže pa proda strancima. Pitanje sirovine je ono što nas sve muči i naravno da bih želio da se blago koje je ovdje nastalo, ovdje i oplodi, ali u značajnoj mjeri. To nije lak put i lak proces s obzirom na kapacitete drvne industrije u Hrvatskoj, ali ako u tom pravcu budemo svi složni zasigurno će se kroz određeno vrijeme povećati taj postotak sirovine koja ostaje ovdje. Kada dođemo na razinu da možemo veću dodanu vrijednost stvoriti na našem području , tada će sasvim sigurno i veća količina drvne mase ostati ovdje. Ona ni sada nije mala, ali postoji mogućnost da ostane i veći dio i na tome treba nastojati. ”, ističe Damir Dekanić dodajući kako bi i decentralizacijom Hrvatskih šuma zasigurno, kroz samu raspodjelu roba kao i nabavu, značajno veći udio ostao na našem području.

Aktualno

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11 KUD-ova, predstavnika hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednika međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

Gosti su došli iz Rokovaca-Andrijaševaca, Trogira, Župe Dubrovačke, Kanfanara, Čućerja, Zadra, Široke Kule, Strizivojne, Dugopolja, Novog Šehera i Jezera, a svi su se predstavili koreografijama, nošnjama i napjevima svoga kraja. Tako su dubrovački gospari u svojim dobro poznatim crnim nošnjama prikazali kako se nekad davno zabavljalo u Župi Dubrovačkoj.

Velika većina izvođača već se udomaćila na Vinkovačkim jesenima, a to su potvrdili i naši gosti iz Čućerja. “Na Vinkovačkim smo jesenima bili toliko puta da se osjećamo kao kod kuće. I prošle smo godine sudjelovali na „virtualnim” Vinkovačkim jesenima, snimali smo svoju koreografiju ispred katedrale u Zagrebu”, rekao je Davor Gabud, predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Bosiljak” iz Čučerja koji se Vinkovčanima predstavio u tradicionalnoj nošnji Čućerja – čizme, gaće odnosno hlače, rugoča, remen, tradicionalni lajbek, preko svega surina i na glavi šešir, odnosno škrlak.

Drugi i treći dio smotre održat će se sutra, u 12 i 19 sati na istom mjestu, a predstavit će se još 16 folklornih skupina.

Nastavi čitati

Aktualno

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među kojima su Vinkovački plivački klub i Cibaliju predstavljale po dvije ekipe, dok su se u jednom sastavu predstavili domaćini, Vinkovački lađari te Udruga osoba s invaliditetom “Neven” iz Đakova.

„Trebalo je doći još ekipa, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, ali nažalost zbog cjelokupne situacije s koronavirusom i mjerama to nije bilo moguće. Sretan sam i zadovoljan što se tradicija nastavila i što se Maraton održao, a nadam se da će dogodine doći i svi oni koji nam se danas nisu mogli pridružiti”, rekao je Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari.

Udruga lađara Stablina, pobjednici 24. Maratona lađa u Metkoviću, odnijela je uvjerljivu pobjedu, pobijedivši domaćine za nekoliko dužina, Vinkovački plivački klub završio je trećeplasirani dok su kadeti HNK Cibalije završili na četvrtom mjestu.

„Nije bitno tko je završio na kojem mjestu, bitno je da smo se okupili i još jednom povezali naš Bosut i Neretvu”, dodao je Sertić koji je nakon finalne utrke svima sudionicima dodijelio pripadajuće medalje i pehare, koji su izrađeni u slavonskom štihu, a natjecatelji su se nakon proglašenja ostali družiti uz jelo, piće i glazbu.

Nastavi čitati

Aktualno

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine. HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 245 javnih punionica te više od 40 internih punionica za potrebe vlastitog voznog parka, te se prostire na području Grada Zagreba, kao i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.
U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da ju koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj. Samo na HEP-ovim punionicama nesmetano se istovremeno može puniti čak 455 električnih vozila. Kao vodeći pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe te sukladno tome povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge.
Brzina punjenja na pojedinoj lokaciji ovisi o vrsti punionice, vrsti priključka, vrsti vozila, kapacitetu i stanju baterije, kao i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same AC punionice. Korištenje ELEN punionica se još uvijek ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja.
Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i nova interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 22 minute

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11...

Aktualnoprije 2 sata

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među...

Aktualnoprije 3 sata

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine....

Aktualnoprije 10 sati

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i...

Aktualnoprije 11 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 30 novooboljelih, na razini Hrvatske 1.455 novih slučajeva zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba...

Aktualnoprije 12 sati

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti...

Aktualnoprije 12 sati

Od utorka tečaj poslušnosti za pse

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena nova knjiga Stipe Pilića i Blanke Matković o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

U organizaciji nakladnika Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” i domaćina Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima 15. rujna u dvorani...

Najčitanije