2 C
Vinkovci
Utorak, 29. studenoga 2022.

Neki načelnici i dalje nezadovoljni šumskom rentom, u Hrvatskim šumama ističu kako nikad nije bila veća

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Šumska renta i količina drvne sirovine koja od ukupne proizvodnje HŠ Uprave šuma Vinkovci ostaje na području koje ova Uprava pokriva, uvijek su aktualna pitanja. Tako su i ovih dana o tome u javnosti progovorili načelnici pojedinih vukovarsko-srijemskih općina, a za komentar smo upitali u vinkovačkoj Upravi Hrvatskih šuma.
Šumska renta redoviti je doprinos koji Hrvatske šume uplaćuju jedinicama lokalne samouprave na čijem su području šume koje eksploatiraju. Tako je Uprava šuma Podružnica Vinkovci lani na račune šest gradova i 26 općina uplatila ukupno 18.344.581 kunu šumskog doprinosa. Riječ je o iznosu koji je za 4,4 milijuna kuna viši nego u 2018. i gotovo za 12 milijuna kuna veći u odnosu na 2017. godinu. Međutim, kako je nedavno objavio Glas Slavonije, pojedini općinski načelnici drže kako bi prihod od šumske rente trebao biti još veći, kao i količina sirovine koja ostaje lokalnim drvoprerađivačima.
Tako, primjerice, načelnik Općine Drenovci, Jakša Šestić, drži da treba mijenjati model obračuna. „Način obračuna trebala bi biti mješavina fiksnog iznosa po hektaru šumske površine i postotak od posječene mase, ali isključivo prema tržišnim vrijednostima. Nedopustivo je da kraj iz kojeg se eksploatira ovako vrijedan resurs od njega ima najmanje koristi, a svi ostali imaju mnogo veće benefite nego mi. Povećanje iznosa šumskog doprinosa u zadnje dvije godine nije dovoljno”, izjavio je Šestić, koji, navodi Glas, „Apsurdnim smatra i činjenicu da lokalni drvoprerađivači nemaju nikakve koristi od toga što žive u srcu spačvanskih šuma, neki su morali i zatvorili pogone jer nisu mogli dobiti sirovinu. Ističe da bi im osiguranje dovoljnih količina sirovine i finalizacija proizvoda značilo i otvaranje toliko potrebnih novih radnih mjesta”. Općina Drenovci, inače, među onima je koji imaju najveće prihode na ime šumske rente te su prošle godine uprihodili 4.243.544 kune.
Kako na ovu problematiku gledaju u Hrvatskim šumama pitali smo Damira Dekanića, voditelja Uprave šuma Podružnica Vinkovci. „Šumska renta ili šumski doprinos nije nikad bio veći nego što je to sada. Unazad određenog vremena šumska renta se udvostručila, a nekima i utrostručila. Kada govorimo konkretno o Općini Drenovci, njima je na račun šumske rente u prošloj godini uplaćeno preko 4 milijuna kuna što mislim da je stvarno vrlo visok iznos. Nerealno je očekivati da će se taj iznos povećati jer je i ovo značajno opterećenje za poslovanje Hrvatskih šuma”, ističe Dekanić.
Kada je riječ o osiguravanju sirovine za lokalne drvoprerađivače, kaže, sigurno postoji mogućnost da ostanu i veće količine. „Svakako sam za ostanak većeg dijela sirovine ovdje kod nas, ali tako da se ovdje radi finala, a ne da se samo proreže pa proda strancima. Pitanje sirovine je ono što nas sve muči i naravno da bih želio da se blago koje je ovdje nastalo, ovdje i oplodi, ali u značajnoj mjeri. To nije lak put i lak proces s obzirom na kapacitete drvne industrije u Hrvatskoj, ali ako u tom pravcu budemo svi složni zasigurno će se kroz određeno vrijeme povećati taj postotak sirovine koja ostaje ovdje. Kada dođemo na razinu da možemo veću dodanu vrijednost stvoriti na našem području , tada će sasvim sigurno i veća količina drvne mase ostati ovdje. Ona ni sada nije mala, ali postoji mogućnost da ostane i veći dio i na tome treba nastojati. ”, ističe Damir Dekanić dodajući kako bi i decentralizacijom Hrvatskih šuma zasigurno, kroz samu raspodjelu roba kao i nabavu, značajno veći udio ostao na našem području.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno