Mala je utjeha seizmologa za sve građane na potresom pogođenim područjima kako je i današnji potres bio očekivan, jer nakon onako snažnog i razornog tlo podrhtava još nekoliko mjeseci ako ne i čitavu godinu.

Prilično jak potres u 18:01 uzdrmao je ponovno područje središnje Hrvatske. Podrhtavanje je trajalo 10-ak sekundi, a prema prvim podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.0, a Epicentar je bio oko 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području već ionako razrušene i uzdrmane Petrinje.

Seizmolog Krešimir Kuk za Dnevnik N1 televizije istaknuo je kako živimo na seizmički aktivnim područjima, te se ne može reći da će se tlo u potpunosti smiriti. “I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme.”, poručio je Kuk.O otvaranju rupa na području najjače pogođenom potresom, rekao je: – Imamo tu više pojava, no nisu tako jakog intenziteta. Likvefakcija je u ovakvim situacijama uobičajena, tlo gubi čvrstoću na pjeskovitom tlu, ponaša se kao tekućina. Objekti tad više nemaju čvrsti oslonac i može doći do problema. Pojava klizišta je također prisutna, efekti su puno veći.


Nakon večerašnjeg novog potresa na twitter profilu Vlade oglasio se i  načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved. “Nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli” – poručio je Medved.