U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, podružnice Vinkovci i vinkovačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, u Velikoj županijskoj vijećnici održano je predavanje pod nazivom “Stres na poslu“.

Stres na radnom mjestu poprilično je zanimljiva i aktualna tema upravo zbog činjenice da živimo u modernom ubrzanom vremenu, a upravo o tome je govorila profesorica i psihijatrica Slađana Štrkalj Ivezić, gošća iz Klinike za psihijatriju Vrapče. Kao najvažniju točku predavanja istaknula je učinak stresa na naše mentalno i fizičko zdravlje, a dotaknula se i teme o suočavanju sa stresom na poslu, sagorijevanju “burn out“, zlostavljanju na poslu ili mobbingu te prevenciji negativnih posljedica na radnom mjestu.

Stres na poslu ne samo da je zanimljiva, nego je i vrlo važna tema jer je stres rizični čimbenik za ljudsko zdravlje. Svi se susrećemo sa stresom na radnom mjestu i najčešće je on vezan uz obaveze koje su nagomilane u jednom danu, velika očekivanja ili očekivanja koja su u neskladu s mogućnostima, neki su samo od razloga o kojima je govorila predavačica, koja je dodala kako je to tema o kojoj se priča gotovo svakodnevno.

“Stres nije krivac za baš sve, ali je veliki krivac i jako je značajan za javnozdravstveni rizik. Dugotrajan negativan stres može utjecati na sve organske sustave u našem organizmu, kako na tjelesno tako i na psihičko zdravlje. Može utjecati na srce i krvožilni sustav, na živčani sustav, na mišićni sustav, odnosno pokretljivost i ukočenost. Dokazano je i da utječe na osteoporozu, može dovesti do pojačanog apetita i na taj način može dovesti do prekomjerne tjelesne težine koja će onda utjecati na pojavu i drugih bolesti. Stres utječe i na naš imunološki sustav, pa na taj način postajemo osjetljiviji za neke bolesti. Tako će primjerice osobe pod stresom teže svladati neke zarazne bolesti. Utječe i na naš probavni sustav, pa često možemo imati i želučane smetnje. Nema sustava u ljudskom organizmu na koji stres ne utječe“, rekla je Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

Osvrnula se i na situaciju u našoj županiji te istaknula kako velika nezaposlenost, otežane mogućnosti školovanja, iseljavanje te odlasci i rastanci izazivaju stres. Međutim, u manjim sredinama su socijalni kontakti intenzivniji, obitelji su povezanije, susjedi su još uvijek više povezani nego u velikim sredinama. Život u jednoj manjoj i mirnijoj sredini ima jedan zaštitni učinak na stres i na njegov negativan učinak na zdravlje.