Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske javljaju da je jučer oko 14,30 sati, u Ulici kralja Zvonimira u Vinkovcima, nekontroliranim spaljivanjem suhih biljnih ostataka nenamjerno izazvan požar na njivi zasađenoj pšenicom čime je vlasniku, 41-godišnjaku iz Mlake Antinske, pričinjena materijalna šteta od više tisuća kuna. Vatrogasci JVP Vinkovci požar su lokalizirali i ugasili. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

“Polazeći od temeljne odredbe Zakona o zaštiti od požara, svaka je osoba dužna voditi računa da ne izazove požar na površinama na kojima obavlja spaljivanje. Prije paljenja vatre na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte. Osobe koje spaljuju biljni otpad dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi. Napuštanje mjesta spaljivanja biljnog otpada je nekontrolirano gorenje. Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara predviđena za fizičku osobu novčana kazna u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a u slučaju nehaja u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna”, upozoravaju iz PU vukovarsko-srijemske.

Istim Zakonom, napominju, za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od dvije do 15 tisuća kuna.

Tijekom protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta, u Vukovaru i Županji, te prometna nesreća u kojoj su tri osobe teže ozlijeđene. Naime, jučer, 9. srpnja 11,15 sati na raskrižju ulica Dr. A. Starčevića i Sportska u Vukovaru, 86-godišnji vozač, upravljajući osobnim automobilom Fiat vukovarskih registracijskih oznaka kolnikom Sportske ulice, nije propustio motocikl Kawasaki vukovarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnjak iz Vukovara, zadržavajući smjer kretanja ravno ulicom Dr. A. Starčevića koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska. Tom prilikom motocikl udara u lijevu bočnu stranu osobnog automobila. Uslijed udara teže su ozlijeđeni motociklist i njegova 47-godišnja suputnica te vozač osobnog automobila. Protiv vozača osobnog automobila slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće.