19 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Neslavno slavna Florence (2016.)

Više od autora

- vl promo-Obično se holivudski blockbusteri znaju zakačiti za vrlo sličnu temu i poslije natjecati tko će prije u kina, no puno se to rjeđe događa u skromnijim produkcijama. Kada se u jesen 2014. pročulo da će Meryl Streep glumiti Florence Foster Jenkins, njujoršku bogatašicu iz prve polovice prošlog stoljeća koja je obožavala operu i po svaku cijenu htjela postati koloraturni sporan, zaradivši jedino epitet najgore pjevačice na svijetu, u Francuskoj se već naveliko pripremalo snimanje filma ‘Marguerite’ inspiriranog njezinim životom, samo što je stvarnost pretvorena u fikciju pa je Jenkinsica preimenovana u Marguerite Dumont (vrlo slično zvala se glumica koju je Groucho obožavao šikanirati u filmovima braće Marx – Margaret Dumont), a radnja premještena u Pariz dvadesetih godina. ‘Marguerite’ je naredne godine imala premijeru u Veneciji i dobro primljena, poslije je dobila četiri Césara, između ostalog i onaj za najbolju žensku ulogu (odlična Catherine Frot), a ni ‘Neslavno slavna Florence’ nije prošla loše, jer je u kinima zgrnula skoro 50 milijuna dolara (koštala je 19 milijuna).

‘Neslavno slavna Florence’ puno je drukčije ostvarenje, Stephen Frears, iskusan u kostimiranim sižejima, koncipirao je film kao pomalo bizarnu biografsku melodramu, čija naslovna junakinja ima partnera (vrlo dobri Hugh Grant) s kojim iz vrlo jasnih razloga nema seksualne odnose, pa ne čudi što on znatan dio vremena provodi s ljubavnicom (Rebecca Ferguson).

Sve se odigrava u New Yorku 1944., rat se posvuda naslućuje, a na prvom javnom koncertu Florence Foster Jenkins u Carnegie Hallu njezina su publika uglavnom supijani vojnici. Dramski motor je svakako Meryl Streep koja je svoju protagonisticu uzdigla do nevjerojatnih razmjera: glumica inače prilično dobro pjeva, no način na koji dočarava opernu diletanticu je impresivan: i ovdje postoji utješna solucija, u njezinim snoviđenjima glas joj je besprijekoran.

Pravo je čudo da se tom damom nije pozabavio Orson Welles u ‘Građaninu Kaneu’, nego se okomio na Marion Davies, inače solidnu glumicu, čijom je karijerom manipulirao novinski tajkun William Randolph Hurst. Stephen Frears kao da je toga bio svjestan, pa je uvrstio neke scene koje bi se vrlo fino uklopile u Wellesov film. Već i zbog toga obavezno morate pogledati ‘Neslavno slavnu Florence’.

Osim Meryl Streep i Hugha Granta u film značajnu ulogu ima i zvijezda popularne TV serija ‘Teorija velikog praska’ Simon Helberg koji u seriji tumači Howarda Wolowitza a u filmu Cosmea McMoona.

Video distribucija: Blitz film i video, 2017.

NESLAVNO SLAVNA FLORENCE [TRAILER, 2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno