19 C
Vinkovci
Petak, 27. svibnja 2022.

Neustrašivi zmaj (The Dragon The Hero, 1979.)

Više od autora

- vl promo-
fcf_nustrasivi-zmaj_the-dragon-the-hero_1979_posterDragon Lee bori se protiv stranih vragova koji kradu antikvitete iz Kine. U filmu se pojavljuju sve sami velikani žanra; osim Dragona Leeja tu su i nezaboravni Bolo Yueng (U zmajevom gnijezdu, Krvavi sport), John Liu te Lao Chan u ulozi glavnog negativca kojem ‘dobri momci’ ne smiju dozvoliti da svojim nogama stane na zemlju jer je tada nepobjediv. Film je režirao, također provjereni, majstor žanra Godrey Ho.

Dragon Lee pravim imenom Guh Ryong, (rođen 1958. Godine u Sjevernoj Koreji) korejski je glumac i majstor teakwondoa i hapkidoa. Vrlo mlad je počeo počeo trenirati teakwondo u školi majstora Hwang Ik-Shika, a trenirao ga je zajedno sa filmsom zvijezdom Kim Tai Chungom.

Kao dječak preselio se u Sovjetski savez, gdje je, smatra se, dobio ime Vjačeslav Jaksinji, ali to nikad nije bilo potvrđeno. Jednom prilikom našao se u kazalištu kada mu je neki čovjek prišao i rekao mu: hej, pa ti ličiš na Bruce Leeja.

To je bio velik kompliment za njega jer je Bruce tada bio veoma popularan u Koreji. Taj čovjek poznavao je neke režisere i odveo Guha u Hong Kong, gdje je pod imenom Bruce Lei počeo da nastupa u bruceploitation-filmovima. Kasnije je promijenio ime u Dragon Lee.

Danas živi u Seulu i radi kao filmski režiser.

Originalni naslov filma: Za jia gao shou

CIJELI FILM: NEUSTRAŠIVI ZMAJ [1979]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno