18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Nevkoš odvozi drvca na dan odvoza miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Uz dolazak nove godine mnogi građani Vinkovaca razmišljaju o tome kako pravilno zbrinuti svoja božićna drvca koja su „odradila svoje”. Kako ih građani ne bi bacali na za to nepredviđena mjesta, gradska tvrtka Nevkoš i ove ih godine skuplja po uobičajenom rasporedu prikupljanja ostalog komunalnog otpada. Kako, kada i gdje odložiti drvca nakon blagdana saznali smo u komunalnom poduzeću Nevkoš.

„Drvca se odvoze na dan odvoza miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Znači mogu ih iznijeti i ovaj tjedan na dan odvoza uz smeđu ili zelenu kantu i drvca će se na dan odvoza odvesti. Što se tiče višestambenih jedinica, odnosno zgrada, drvca se mogu i trebaju iznijeti na zelene otoke ili pored kanti”, rekao nam je direktor Nevkoša Ivan Bertić.

Pravilno pripremanje drvca za odvoz uključuje uklanjanje ukrasa, lampica i ostalih ukrasnih elemenata s drvca. Također, važno je izbjegavati bacanje dodatnog otpada zajedno s božićnim drvcem kako bi se olakšao proces recikliranja.„Drvca ne bi trebala biti umotana u vreće i biti zapakirana, bitno je da budu što raskićenija i u što jednostavnijem stanju”, dodao je Bertić. Božićna drvca koja se odlažu putem organiziranog otpada imaju mogućnost proći kroz proces recikliranja. Taj ekološki pristup omogućuje pretvaranje drvca u korisnu organsku tvar, kompost ili biološku masu koja se kasnije može koristiti u poljoprivredi ili vrtlarstvu.

Lokalne komunalne službe rade sve kako bi osigurale održivo zbrinjavanje božićnih drvaca i shodno tome svi mi trebamo podržati ovu inicijativu tako što ćemo slijediti njihove upute za odvajanje otpada i sudjelovanje u organiziranom odvozu. A odvoz i božićnih drvaca trajat će do kraja mjeseca siječnja, poručio je Bertić. Pravilno zbrinjavanje ne samo da pridonosi očuvanju okoliša nego i potiče svijest o važnosti recikliranja i odvajanja otpada, a ovo je upravo prilika da zajedno doprinesemo održivijem okolišu i stvorimo bolje uvjete za neka buduća vremena i generacije jer će nam svima onda biti lakše.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno