7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Ni u Slavoniji nismo sigurni, potrese se ne može predvidjeti

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Danas, oko 12:15 sati Hrvatsku je zatresao je novi snažan potres, jačine 6.3 stupnja po Richteru. Epicentar je bio 47 kilometara jugoistočno od Zagreba, odnosno 3 kilometra od Petrinje, a u Europskom mediteranskom seizmološkom centru procijenili su kako je današnji potres osjetilo šest milijuna ljudi. Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda procijenio je pak da se potres u Hrvatskoj osjetio u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

Premijer Andrej Plenković stigao je u Petrinju odakle je poručio da su u Sisačko-moslavačku županiju upućene sve nadležne službe te da će dio Petrinjaca morati biti evakuiran. “Vojska je tu policija, Civilna zaštita, vatrogasci, dolaze iz Zagreba službe Hitne pomoći, doći će HGSS iz Splita, otišli su vojni helikopteri po njih. Sve ćemo dignuti”, rekao je Plenković. “Doći će kontejneri, dio ljudi ćemo morati maknuti iz Petrinje jer nije sigurno ovdje biti. To je jasno kao dan. Žao nam je. Ovo je baš tragedija”, naglasio je.

U Petrinji je i predsjednik Milanović koji je rekao kako je stanje u tom gradu vrlo teško.

“Grozno, baš užas. Bila je teška godina. Grozna. Ovo je ozljeda na uvredu. Ovo će se izgradit. Izgubljen je jedan dječji život. Prošle godine je najjači potres bio u Draču u Albaniji, nadam se da neće biti toliko poginulih. I jedan život je puno”, poručio je.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zbog potresa došlo je do velikog opterećenja telekomunikacijskog prometa to se moglo primijetiti diljem Hrvatske. “Veliko je opterećenje na sve mreže zbog iznimnog broja istovremenih poziva te su mogući povremeni prekidi, iako je A1 mreža stabilno i sustavi rade. Aktivno nadziremo stanje infrastrukture te apeliramo na korisnike da razumno koriste telekom usluge kako bi svima, prije svega bile dostupne hitne službe i mogli se javiti najbližima”, stoji objavi A1 operatera. Iz HT-a poručuju kako je došlo do kratkotrajnih poteskoća u korištenju mreže, no stanje se ubrzo stabiliziralo i više ne bilježe veće smetnje. “Iznimka je nažalost područje Petrinje, Siska i Gline na koje su odmah krenuli naši stručnjaci. Zbog trenutne iznimne preopterećenosti mreže postoji mogućnost povremenih i individualnih poteskoća koje se trudimo otkloniti u najkraćem roku”, ističu iz HT-a.

“Što se tiče Slavonije, ne možemo reći da ste u tom području potpuno sigurni, jer potrese ne možemo predvidjeti i sa sigurnošću tvrditi da ih negdje neće biti, no mogu ipak reći da je Slavonija udaljena od epicentara ovih potresa i da oni nisu direktna opasnost za taj dio Hrvatske, odnosno pokazatelji za sada govore da se trenutna zbivanja neće manifestirati i na istoku zemlje”, rekao nam je Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Republike Hrvatske, kojeg smo pitali kolika je mogućnost za jače potrese i na našem području.

“Generalno, potrese uzrokuje pomicanje, odnosno sudaranje i podvlačenje tektonskih ploča. Konkretno na našem području imamo slučaj da afrička ploča pritišće euroazijsku, kao i što jadranska ploča pritišće Dinaride i to su fizički uzroci akumuliranja energije zbog čega nastaju potresi”, objašnjava Kuk.

Ako do potresa ipak dođe, važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj. Savjeti su to stručnjaka ukoliko osjetite snažno podrhtavanje tla, odnosno potres. Potresi uvijek dolaze iznenada i kod ljudi, bez obzira na intenzitet potresa, u pravilu izazivaju osjećaj straha i nemoći. Naš najveći neprijatelj je panika. Kod potresa je najvažnije ostati smiren i ne paničariti. Najjednostavnije upute su najčešće i najbolje upute, a to su: sagni se, zaštiti glavu i mirno čekaj da podrhtavanje prestane. Kad potres prestane mirno izaći na otvoreno. Važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj kako bi pokrili glavu i zaštitili vitalne organe.

Također, ističu i kako je, osim neposredne reakcije na potres, važno i što radimo nakon potresa. Jedna od osnovnih uputa je svakako zatvaranje struje, vode i plina, kako bi se spriječilo nastanak sekundarnih nesreća.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno