Kontaktirajte nas

Aktualno

Ni u Slavoniji nismo sigurni, potrese se ne može predvidjeti

Objavljeno

-

Danas, oko 12:15 sati Hrvatsku je zatresao je novi snažan potres, jačine 6.3 stupnja po Richteru. Epicentar je bio 47 kilometara jugoistočno od Zagreba, odnosno 3 kilometra od Petrinje, a u Europskom mediteranskom seizmološkom centru procijenili su kako je današnji potres osjetilo šest milijuna ljudi. Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda procijenio je pak da se potres u Hrvatskoj osjetio u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

Premijer Andrej Plenković stigao je u Petrinju odakle je poručio da su u Sisačko-moslavačku županiju upućene sve nadležne službe te da će dio Petrinjaca morati biti evakuiran. “Vojska je tu policija, Civilna zaštita, vatrogasci, dolaze iz Zagreba službe Hitne pomoći, doći će HGSS iz Splita, otišli su vojni helikopteri po njih. Sve ćemo dignuti”, rekao je Plenković. “Doći će kontejneri, dio ljudi ćemo morati maknuti iz Petrinje jer nije sigurno ovdje biti. To je jasno kao dan. Žao nam je. Ovo je baš tragedija”, naglasio je.

U Petrinji je i predsjednik Milanović koji je rekao kako je stanje u tom gradu vrlo teško.

“Grozno, baš užas. Bila je teška godina. Grozna. Ovo je ozljeda na uvredu. Ovo će se izgradit. Izgubljen je jedan dječji život. Prošle godine je najjači potres bio u Draču u Albaniji, nadam se da neće biti toliko poginulih. I jedan život je puno”, poručio je.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zbog potresa došlo je do velikog opterećenja telekomunikacijskog prometa to se moglo primijetiti diljem Hrvatske. “Veliko je opterećenje na sve mreže zbog iznimnog broja istovremenih poziva te su mogući povremeni prekidi, iako je A1 mreža stabilno i sustavi rade. Aktivno nadziremo stanje infrastrukture te apeliramo na korisnike da razumno koriste telekom usluge kako bi svima, prije svega bile dostupne hitne službe i mogli se javiti najbližima”, stoji objavi A1 operatera. Iz HT-a poručuju kako je došlo do kratkotrajnih poteskoća u korištenju mreže, no stanje se ubrzo stabiliziralo i više ne bilježe veće smetnje. “Iznimka je nažalost područje Petrinje, Siska i Gline na koje su odmah krenuli naši stručnjaci. Zbog trenutne iznimne preopterećenosti mreže postoji mogućnost povremenih i individualnih poteskoća koje se trudimo otkloniti u najkraćem roku”, ističu iz HT-a.

“Što se tiče Slavonije, ne možemo reći da ste u tom području potpuno sigurni, jer potrese ne možemo predvidjeti i sa sigurnošću tvrditi da ih negdje neće biti, no mogu ipak reći da je Slavonija udaljena od epicentara ovih potresa i da oni nisu direktna opasnost za taj dio Hrvatske, odnosno pokazatelji za sada govore da se trenutna zbivanja neće manifestirati i na istoku zemlje”, rekao nam je Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Republike Hrvatske, kojeg smo pitali kolika je mogućnost za jače potrese i na našem području.

“Generalno, potrese uzrokuje pomicanje, odnosno sudaranje i podvlačenje tektonskih ploča. Konkretno na našem području imamo slučaj da afrička ploča pritišće euroazijsku, kao i što jadranska ploča pritišće Dinaride i to su fizički uzroci akumuliranja energije zbog čega nastaju potresi”, objašnjava Kuk.

Ako do potresa ipak dođe, važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj. Savjeti su to stručnjaka ukoliko osjetite snažno podrhtavanje tla, odnosno potres. Potresi uvijek dolaze iznenada i kod ljudi, bez obzira na intenzitet potresa, u pravilu izazivaju osjećaj straha i nemoći. Naš najveći neprijatelj je panika. Kod potresa je najvažnije ostati smiren i ne paničariti. Najjednostavnije upute su najčešće i najbolje upute, a to su: sagni se, zaštiti glavu i mirno čekaj da podrhtavanje prestane. Kad potres prestane mirno izaći na otvoreno. Važno je odmaknuti se od staklenih površina, polica i slično i sagnuti se, sklupčati, najbolje u fetalni položaj kako bi pokrili glavu i zaštitili vitalne organe.

Također, ističu i kako je, osim neposredne reakcije na potres, važno i što radimo nakon potresa. Jedna od osnovnih uputa je svakako zatvaranje struje, vode i plina, kako bi se spriječilo nastanak sekundarnih nesreća.

Aktualno

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Objavljeno

-

Napisao/la

    75 pregleda

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11 KUD-ova, predstavnika hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednika međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

Gosti su došli iz Rokovaca-Andrijaševaca, Trogira, Župe Dubrovačke, Kanfanara, Čućerja, Zadra, Široke Kule, Strizivojne, Dugopolja, Novog Šehera i Jezera, a svi su se predstavili koreografijama, nošnjama i napjevima svoga kraja. Tako su dubrovački gospari u svojim dobro poznatim crnim nošnjama prikazali kako se nekad davno zabavljalo u Župi Dubrovačkoj.

Velika većina izvođača već se udomaćila na Vinkovačkim jesenima, a to su potvrdili i naši gosti iz Čućerja. “Na Vinkovačkim smo jesenima bili toliko puta da se osjećamo kao kod kuće. I prošle smo godine sudjelovali na „virtualnim” Vinkovačkim jesenima, snimali smo svoju koreografiju ispred katedrale u Zagrebu”, rekao je Davor Gabud, predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Bosiljak” iz Čučerja koji se Vinkovčanima predstavio u tradicionalnoj nošnji Čućerja – čizme, gaće odnosno hlače, rugoča, remen, tradicionalni lajbek, preko svega surina i na glavi šešir, odnosno škrlak.

Drugi i treći dio smotre održat će se sutra, u 12 i 19 sati na istom mjestu, a predstavit će se još 16 folklornih skupina.

Nastavi čitati

Aktualno

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Objavljeno

-

Napisao/la

    168 pregleda

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među kojima su Vinkovački plivački klub i Cibaliju predstavljale po dvije ekipe, dok su se u jednom sastavu predstavili domaćini, Vinkovački lađari te Udruga osoba s invaliditetom “Neven” iz Đakova.

„Trebalo je doći još ekipa, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, ali nažalost zbog cjelokupne situacije s koronavirusom i mjerama to nije bilo moguće. Sretan sam i zadovoljan što se tradicija nastavila i što se Maraton održao, a nadam se da će dogodine doći i svi oni koji nam se danas nisu mogli pridružiti”, rekao je Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari.

Udruga lađara Stablina, pobjednici 24. Maratona lađa u Metkoviću, odnijela je uvjerljivu pobjedu, pobijedivši domaćine za nekoliko dužina, Vinkovački plivački klub završio je trećeplasirani dok su kadeti HNK Cibalije završili na četvrtom mjestu.

„Nije bitno tko je završio na kojem mjestu, bitno je da smo se okupili i još jednom povezali naš Bosut i Neretvu”, dodao je Sertić koji je nakon finalne utrke svima sudionicima dodijelio pripadajuće medalje i pehare, koji su izrađeni u slavonskom štihu, a natjecatelji su se nakon proglašenja ostali družiti uz jelo, piće i glazbu.

Nastavi čitati

Aktualno

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Objavljeno

-

Napisao/la

    119 pregleda

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine. HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 245 javnih punionica te više od 40 internih punionica za potrebe vlastitog voznog parka, te se prostire na području Grada Zagreba, kao i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.
U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da ju koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj. Samo na HEP-ovim punionicama nesmetano se istovremeno može puniti čak 455 električnih vozila. Kao vodeći pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe te sukladno tome povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge.
Brzina punjenja na pojedinoj lokaciji ovisi o vrsti punionice, vrsti priključka, vrsti vozila, kapacitetu i stanju baterije, kao i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same AC punionice. Korištenje ELEN punionica se još uvijek ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja.
Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i nova interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 29 minuta

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11...

Aktualnoprije 2 sata

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među...

Aktualnoprije 3 sata

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine....

Aktualnoprije 10 sati

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i...

Aktualnoprije 11 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 30 novooboljelih, na razini Hrvatske 1.455 novih slučajeva zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba...

Aktualnoprije 12 sati

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti...

Aktualnoprije 12 sati

Od utorka tečaj poslušnosti za pse

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena nova knjiga Stipe Pilića i Blanke Matković o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

U organizaciji nakladnika Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” i domaćina Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima 15. rujna u dvorani...

Najčitanije