Prošlo je već 48 godina otkako je Ivan Schweizer prvi puta darovao krv. To je bilo doba srednje škole i, kako kaže, otišao je dati krv jer je bio znatiželjan. Kroz godine se ta znatiželja pretvorila u nešto puno veće i danas se Ivan može pohvaliti činjenicom da je krv dao čak 128 puta što ga čini stanovnikom Vinkovaca s najvećim brojem darivanja krvi. Stoga i ne čudi da je upravo njemu u srpnju dodijeljena Zlatna plaketa “Grb grada Vinkovaca” za izniman doprinos u području humanitarnog djelovanja i dragovoljnog darivanja krvi.

Ivan Schweizer rođen je 1954. u Vinkovcima, gdje je završio osnovnu i srednju školu i stekao  zanimanje elektrotehničara. Radni vijek proveo je u IGM “Dilj“,  Hrvatskoj pošti i telekomunikacijama i Hrvatskim željeznicama, a u zasluženoj mirovini je od 2015. godine.

Humanitarno je aktivan gotovo pola stoljeća, a ističe kako nije prošla nijedna kalendarska godina da nije dao krv. Upravo zbog nesebičnog angažmana, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci Schweizeru je tijekom godina dodjeljivalo pripadajuća priznanja. Za 100 puta darovanu krv, 2012.  godine dobio zahvalnicu i veliki zlatni znak Hrvatskog Crvenog križa. Sukladno odluci prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, darovateljima krvi s više od 100 darivanja pripada visoko državno odličje, pa je na prijedlog GDCK Vinkovci visoko državno odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske Ivanu dodijeljeno na svečanosti održanoj na državnoj razini u Zagrebu 2013. Za 125 puta darovanu krv, Schweizer je u Vukovaru 2018. godine dobio plaketu i zahvalnicu Hrvatskog Crvenog križa za izvanredni uspjeh u darovateljstvu krvi. Važno je spomenuti i kako je u akcije darivanja krvi uključio i članove svoje obitelji.

“Moja pokojna supruga i dva sina također su dugogodišnji darivatelji krvi, pa smo zato na svečanosti u Palači “Srijem“ u Vukovaru, 24. listopada 2012., dobili obiteljsko priznanje Hrvatskog Crvenog križa za poseban doprinos darovateljstvu krvi“, pojasnio je Schweizer.

Osim brojnih nagrada koje krase njegov dom, ali i srce, često javno nastupa kao animator i motivator za darivanje krvi te redovito sudjeluje i na sportskim susretima darovatelja krvi Vukovarsko-srijemske županije.

“Krv ću darivati dok budem zdrav i dok bude Hrvatsko zdravstvo dozvoljavalo. U Hrvatskoj se krv može darivati do 70 godina starosti, tako da mi je ostalo još malo vremena. Do 65. godine muškarci mogu krv davati četiri puta godišnje, no poslije samo dva puta, pa ću i ta dva puta iskoristiti maksimalno“, rekao je.

Osim humanitarnih aktivnosti, velika mu je ljubav i kolekcionarstvo. Kao zaljubljenik u rodni grad, pasionirani je kolekcionar svih memorabilija vezanih uz Vinkovce. Posjeduje veliku zbirku knjiga o Vinkovcima, značaka, razglednica, poštanskih maraka, omotnica i drugih predmeta vezanih uz Vinkovce. Iznimno je aktivan i u društvenom životu Vinkovaca, dugogodišnji je član i dopredsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Vinkovci, član je Ogranka Matice hrvatske u Vinovcima, ali i HNK „Cibalia“.