2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Njegovanje tradicije i zagorskih korijena na božićnoj radionici

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Red bojanja, red izrada cvijeća, anđela, red pečenja starinskih kolačića, red plesa i pjesme. Tako je otprilike izgledao nedjeljno poslijepodne u Domu talijanskog prijateljstva gdje su najmlađi mještani i članovi KUD-a Zvonko Ban uživali u božićnoj radionici pod nazivom „Zagorje v srcu”.

Na radionici kojoj je prvenstvo cilj njegovanje zagorske tradicije i povezati ju s božićnim vremenom i događajima prisustvovalo je 60-ak djece od vrtićke dobi do srednjoškolaca. „Kako u Jarmini obitava pretežno zagorsko stanovništvo osmišljena je radionica „Zagorje v srcu” kako bi djeca naučila neke nove stvari i time se upoznala s tradicijom”, pojašnjava Kristina Haban, predsjednica KUD-a Zvonko Ban koji je osnovan 1976. godine i djeluje punih 46 godina. Prije je nosio naziv Franjo Ksaver Kuhač, ali je 1996. naziv promijenjen u KUD Zvonko Ban jer je Zvonko bio član kulturnoumjetničkog društva koji je poginuo u Domovinskom ratu. „Njemu u čast promijenili smo ime kako bi ostalo njegovo ime trajno zabilježeno”, pojašnjava predsjednica KUD-a.

Kulturno umjetničko društvo trenutno broji između 30 i 40 članova i svake godine tradicionalno ima dvije manifestacije; Zagorje v srcu i Martinje, no kao i u svakom kulturno umjetničkom društvo, kako kaže predsjednica, problem su svirači, no i za to je pronađeno rješenje.„U suradnji s Općinom pokrenuta je škola tambure koju pohađa 15-ak djece na koje smo jako ponosni. Djeca stvarno upijaju kao spužve, toliko toga su naučili i sigurni smo da ćemo u budućnosti imati svoje svirače”, dodaje Haban. Općina Jarmina uvijek podržava i uvijek će podržavati i stajati iza ovakvih događaja, poručuje načelnik Općine Jarmina Goran Ileković.

„Ove godine imali smo uskrsnu radionicu, supertalent, sad ovu božićnu radionicu. Djeca uče kreacije s učiteljicama, nastojimo približiti zagorske korijene djeci da ne bi došlo do zaborava jer, ipak, Jarmina je Zagorje, 80 posto stanovništva potiče iz Krapinsko-zagorske županije”, dodao je načelnik Ileković.

Prije desetak dana u društvu su obilježili Martinje, njihov najvažniji blagdan. Zabava, tombola i dobra posjećenost neka su od obilježja njihovih partija. No, to nije sve od aktivnosti društva jer dolazi advent i božićno vrijeme u sklopu kojeg sudjeluju druge adventske subote kada za sve mještane peku lepinjice prilikom paljenja druge adventske svijeće.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno