22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Njezine unikate nećete vidjeti na „na svakom ćošku”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Heklanje je tradicionalna vještina koja se sve više vraća u naše živote, a nije mu uspjela odoljeti ni Vinkovčanka Lorena Strmota. Ljubav prema ovoj tehnici prenijela joj je baka i zahvaljujući njoj ova 24-godišnjakinja danas svakodnevno stvara predivne modne dodatke.

U maloj kreativnoj radionici Lorene Strmota nastaju heklana, pletena i štrikana, možemo reći, umjetnička djela. Vještina je to koja nije jednostavna i za koju je potrebno puno vremena i strpljenja, no unikati koji nastanu uistinu su neprocjenjivi.

Sve je počelo, kaže, sasvim slučajno kada ju je prije godinu dana prijateljica pitala kako se radi određeni vez. „Moja baka se jako dugo bavi time pa sam odlučila nju pitati za savjet. Ona je pristala pokazati taj vez, a dok je to radila ja sam ju snimala jer je i mene zanimalo”, priča Lorena i dodaje kako joj je poslije toga baka „uvalila” iglu i konac u ruke i rekla neka se ona okuša u tome. Iako je na početku to odbijala, zanimanje za ovu vrstu ručnog rada postajalo je sve veće.

„Sjedila sam kod kuće i polako sve sama pokušavala. Počela sam istraživati na YouTubeu i Instagramu, a baka mi je pomagala sa završnim vezom jer sam s time imala problema”, ističe ova mlada studentica zadnje godine Socijalnog rada u Osijeku čiji se radovi mogu pronaći na Instagram profilu Crochet by Lorena. Kada je već „ispekla zanat”, počela je najprije raditi trake za kosu jer su one bile dosta jednostavne. S njih se prebacila na dekice, zatim je počela raditi kape i zepice za bebe, a danas radi torbe, naušnice pa čak i beretke. Sve radi vlastitim rukama od stopostotne ili akrilne vune te pamučnih traka za torbe.

 

Heklanje, štrikanje i pletenje oduzimaju joj većinu slobodnog vremena, no svojevrsna joj je to terapija, kaže. Nekada zna raditi i po 5,6 sati dnevno, a rijetko kada se dogodi dan da svojim rukama i prstima ništa ne napravi, osobito ovih mjeseci u posljednjem semestru fakulteta kada ima samo praksu.

Jedan od glavnih razloga leži u tome i to što svaku ideju na koju naiđe na Internetu mora pokušati napraviti. „Dosta svojih radova poklonim prijateljicama, mami i sestri, a povratne informacije su jako dobre. Svima se sviđa moj rad, kažu da sam jako kreativna i da to nisu nigdje vidjeli. Stalno mi šalju neke nove prijedloge i potiču me da se time nastavim baviti, često kažu i da sam promašila zanimanje”, dodaje kroz smijeh mlada Vinkovčanka koja ne krije svoje afinitete da u budućnosti svoj hobi pretvori u nešto ozbiljnije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno