Foto: GK Sisak

Noć kazališta, 21. studenoga, ove godine obilježava se od 19. do 27. studenoga u posebnim okolnostima epidemije novog koronavirusa, pa su i programi u kazalištima diljem Hrvatske znatno skromniji.

Uoči Noći kazališta programi su priređeni u Grubišnom Polju, Zadru, Belom Manstiru, Buju, Grubišnom Polju, Novoj Gradiški, Šibeniku, Umagu i Zadru.

Noć Kazališta, sinoć su obilježili Beli Manastir, Bjelovar, Dubrovnik, Đurđevac, Gata, Gospić, Grubišno Polje, Hvar, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštel Lukšić, Koprivnica, Krapina, Križevci, Krk, Kutina, Nova Gradiška, Novi Marof, Omiš, Opatija, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Virovitica, Vodice, Zadar, Zadobarje, Zagreb i Zaprešić.

Večeras Noć kazališta obilježavaju Bjelovar i Vinkovci, a 27. studenoga Korčula.

U prigodi Noći kazališta 2020. Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, domaćin je Gradskom kazalištu Sisak s predstavom Ane Prolić “Dok ne ispari i dok ne zgusne” u režiji Morane Dolenc i izvedbi Petra Atanasoskog, Judite Franković i Marka Hergešića. Predstava počinje u 20 sati.

Predstava se bavi međuljudskim odnosima, svakodnevnim, „običnim“ situacijama. Situacije se rastaču i pretaču jedna iz druge na temelju asocijativnih spojnica. Težnja je ne stvoriti zatvoren i čvrst narativ, dozvoliti krhotinama i fragmentima da u potpunosti iznjedre svoju kompleksnost. Muško ženski odnosi, razvodi i mirenja, podjela stvari, odgoj djeteta, esencijalna pitanja poput: „Što ćemo danas kuhati?“, kućni ljubimci, važnost rakije u svakodnevnoj higijeni i slično, neke su od tema ovog kolažnog komada u kojem glumci iskaču iz lika u lik. Lepeza karaktera likova pokazuje različitost, a opet u toj različitosti kolektivno se prepoznaju isti trenutci koje svi proživljavaju, ali svatko na svoj način, ističe se u najavi predstave.