U skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg, ovogodišnja, deveta po redu manifestacija Noć knjige bit će proslavljena virtualno. Vrijeme koje je pred nama idealno je za druženje s knjigom i čitanje, stoga iskoristite svoje online kanale kako bismo jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili na knjigu kao utočište, utjehu i razbibrigu.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Bogat program priredila je i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci koja će sva svoja događanja prenositi online putem Facebook i internetske stranice Knjižnice ta YouTube kanala Knjižnice GkVinkovci.

„Sve programe koje smo planirali za ovogodišnju manifestaciju održat ćemo virtualno večeras s početkom u 17:30. Program će započeti pozdravnim riječima ravnateljice Vedrane Lugić i gradonačelnika Ivana Bosančića“, pojasnila nam je djelatnica knjižnice Željka Đeke.

Kao i svake godine, uslijedit će matineja koja počinje s programom za naše najmlađe. U programu „Buket priča djece, roditelja, učitelja i vrtića“ uključili su se i djeca i roditelji i učitelji iz naših škola te odgojiteljice, a naglasak je na čitanju priča i bajki. Neće ostati zakinuti ni oni malo stariji jer će knjižničarke i profesorice Gorana Hasel i Zrinka Jurić održati predavanje pod nazivom „Lektire koje su promijenile svijet“, oslanjajući se na ovogodišnju temu „Knjige koje su promijenile svijet“.

Nakon toga slijedi promocija knjige poznate spisateljice Marine Vujčić „Pedeset cigareta za Elenu“, a bit će održano i predavanje našeg Vinkovčanina Vladimira Ćirića koji će nam govoriti o promjenama prirodno–geografskih obilježja Bosuta nastale djelovanjem globalnih i lokalnih društveno-ekonomskih čimbenika.

Za sam kraj organiziran je osvrt na dvije ključne knjige koje su promijenile svijet, a radi se o Bibliji i 1984, autora Georgea Orwella. U predstavljanju ovih knjiga pod nazivom „Knjige koje su promijenile svijet: od Božje istine do Velikog brata“ sudjeluju Sani Gilja i Matej Delaš.