23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Nova Budica uskoro otvara Salon fotografije Vinkovci 2023.

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Fotoklub Vinkovci jedna je od onih vinkovačkih udruga čiji je rad vrlo prepoznatljiv u gradu koji se može pohvaliti i poznatim profesionalnim fotografima i brojnim fotografima amaterima kao i onima koji u fotografskom izričaju uživaju kao promatrači.

Današnji Fotoklub Vinkovci osnovan je 1980. godine, klupski prostor ima u Domu tehnike, u Gajevoj ulici 18, a izložbe održavaju u Galeriji fotografije Meraja. Puno je toga na što su ponosni, a na prvom mjestu svakako je Salon fotografije Vinkovci s kojim su se visoko pozicionirali na hrvatskoj fotografskoj sceni.

Salon fotografije pokrenut je 1980. godine i održano ih je deset do 1989. godine. Onda dolazi do ratnog prekida da bi poslije Domovinskoga rata bio obnovljen 2000. godine i od tada se ponovno kontinuirano održava. Pri tome Salon fotografije je iz nacionalne natječajne izložbe prerastao u fotografsku manifestaciju koju čini više izložbi tijekom godine“, ističe Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci.

Tako danas, uz nacionalnu natječajnu izložbu, Salon fotografije Vinkovci čine i “Budica” koja je izložba članova i prijatelja kluba, zatim jedna izložba koja je ili autorska ili tematska te jedna izložba iz novoga niza pod nazivom Vinkovački fotografi.


Osim Salona fotografije u izložbenom dijelu svakako treba spomenuti i projekt “Od ideje – fotografije do realizacije – izložbe” kroz koji se mladim autorima daje prilika da uz pomoć mentora ili članova kluba realiziraju svoju prvu izložbu. Te izložbe čine niz pod nazivom “U apsidi”. Uz izložbe organiziraju, primjerice, i tematske radionice i predavanja za mlade u suradnji s drugim udrugama i Hrvatskim foto savezom, a u klub su, kažu, svi dobrodošli.

Profesionalci, amateri, zaljubljenici u fotografiju svih starosnih skupina, svi nam se mogu pridružiti i to već sada u pripremi nove “Budice”, a posebno pozivamo mlade autore koji razmišljaju o svojoj prvoj izložbi da ju realiziraju kroz naš ciklus “U apsidi“, ističe Dražen Bota.

Aktivnosti i najave, napominje, mogu se pratiti putem FB stranice Fotokluba kao i Galerije Meraja gdje se može i pridružiti članstvu utorkom, petkom i nedjeljom u vrijeme dežurstva kada je postavljena neka od izložbi. Uz novu “Budicu” s kojom otvaraju Salon fotografije 2023., u pripremi je i redovita godišnja Skupština. Tim povodom uputili su članovima poziv da uplate članarinu, koja je, kažu, “povijesno niska” i iskoriste svoje pravo sudjelovanja u radu Skupštine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno