U travnju ove godine započeli su radovi na gradnji kogeneracijskog postrojenja u Županji, u industrijskoj zoni, iza tvornice SDF Žetelice. Riječ je o projektu ulaganja u elektranu na drvnu biomasu planirane snage 4,93 MW, a djelatnost postrojenja bit će proizvodnja električne i toplinske energije. Nositelj projekta je tvrtka BIOMASS TO ENERGY ŽUPANJA d.o.o. iz Vrbovskog. Prethodno planirana gradnja bioelektrane u Županji doživjela je više izmjena i dopuna, a izvršene pripremne radnje stvorile su opravdanu podlogu i potencijal za nastavak ulaganja na tom području.

Vrijednost projekta približno je 20 milijuna eura, glavni izvođač radova je tvrtka Đuro Đaković – TEP Slavonski Brod, a na projektu su, kao podizvođači, angažirani i županjski poduzetnici. Riječ je o jednom od vodećih europskih proizvođača tlačne opreme i komponenti kotlova, a regionalni je lider u proizvodnji i izgradnji kotlovskih te kogeneracijskih postrojenja po vlastitom dizajnu i tehnologiji. Do sada su izgradili slična postrojenja u Slavonskom Brodu, Glini i Đakovu, a trenutačno rade i na izgradnji i puštanju u pogon kogeneracijskih postrojenja u Slatini i Virovitici. Zapošljavaju više od 1000 ljudi, od toga više od 100 inženjera. U Županji su trenutačno u tijeku intenzivni građevinski radovi s montažom čelične konstrukcije, a potom slijedi najznačajnija faza montaže tehničko-tehnološke opreme i pripreme pogona za hladne i tople probe.

Planirani završetak radova i početak komercijalnog rada energane je proljeće 2019. godine te je predviđena potreba upošljavanja 10-ak djelatnika elektro i strojarske srednje stručne spreme do kraja 2018. Osim pogona za proizvodnju električne i toplinske energije, sagradit će se i postrojenje za sušenje drvne mase, kao dodatna pogodnost i tehnološki povezani proces s iskorištenjem toplinske energije. Korisnici usluga bili bi lokalni poduzetnici iz drvnog sektora koji bi na taj način poboljšali učinkovitost svog poslovanja, a istovremeno i osigurali kontinuirani otkup otpadnog drvnog materijala.