Foto: Mirena Prpić & Polak Media
Nakon što je na 23. Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku sa pjesmom “Je ča je” osvojila nagradu za najbolje kantautorsko djelo, Elis Lovrić nastavlja sa festivalskim nastupima i osvaja nagrade. Na ovogodišnjem Festival dell’Istroveneto predstavila se pjesmom “Se ti vol” i osvojila nagradu za najbolji tekst.
“Jedne kišne večeri dok sam vozila iz Rijeke za Zagreb, počela sam pjevati: Se ti vol andar, senza dir niente, se ti vol tornar, no diro niente…. Ako želiš otići, bez da kažeš išta, ako se želiš vratiti, neću reći ništa… mobitel je snimao i kišu i moje improvizacije. Odmah sam zamislila pjesmu a cappella. Kad ljubav ostane u iščekivanju puno se misli roji u takvom raspoloženju duše i treba ih sve otpjevati skladno. Kad već život nije uvijek skladan, neka pjesma riješi zavrzlamu srca i unese mir.
Obećala sam sama sebi da ću napisati pjesmu na svakom jeziku koji sam govorila kao mala, a Istroveneto je moj drugi materinji.”
Jezici su njezina strast i kad je pitaju što želi za poklon, često kaže da želi pjesmu na novom jeziku. Zadnji jezik na kojem je naučila pjevati svoju pjesmu “Ku bi more” je japanski. To je deseti jezik na koji su prevedene neke od njezinih pjesama.
“Svaki put me iznova oduševe nijanse značenja koje dobiju riječi, a ja kao da otkrijem nešto novo u svojim pjesmama. Kad pjevam na stranom jeziku kao da uđem u melodiju tog podneblja i osjećam se bliža ljudima.”
Pjesma “Se ti vol”, za koju je napisala i glazbu i, nagrađeni, tekst, snimljena je u studiju kod Mateja Zeca u Rijeci koji, kako Elis kaže, “strpljivo snima, miksa i masterira”, da bi pjesma dobila upravo onakav zvuk kakav ona želi.
“Žao mi je što su otkazani nastupi u Padovi i Kopru gdje je također bilo predviđeno održavanje festivala, ali barem je Buje prošlo kako treba. Uživala sam na Festival dell’Istroveneto koji njeguje istrovenetski dijalekt i ponosna sam biti aktivni sudionik revitalizacije jezične baštine.”
Nastup na festivalu dolazi nakon nastupa u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, gdje je Elis ponovo glumila Fanicu u predstavi “Vježbanje života – drugi put”. To joj je jedna od prvih kazališnih uloga za koju je vežu posebne uspomene.
Svojoj najdražoj ulozi, Fanici, Elis je posvetila pjesmu koju pjeva i u predstavi. Pjesma će biti najavni singl njezinog novog albuma snimanje kojeg je u završnoj fazi.
Singl će pratiti i video spot za kojeg su već snimljeni prvi kadrovi.