21 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Nova film Dražena Kukljanina zove se A Balkan Noir

Više od autora

- vl promo-


Nakon uspjeha s nagrađenim redateljskim debijem ‘How To Stop A Wedding’, švedski redatelj bosanskohercegovačkih korijena Dražen Kukljanin, vratio se na filmskom festivalu u Varšavi gdje se predstavio s novim ostvarenjem, triler/dramom ‘A Bakan Noir’.

Radnja filma prati švedski par, Ninu (Disa Östrand) i Oskara (Johaness Bah Kuhnke), čija je kćerka nestala prije mnogo godina za vrijeme odmora u Crnoj Gori. Dok se Oskar jednostavno pomirio s njenim nestankom, Nina je depresivna, puši ogromne količine cigareta i koristi tablete za smirenje koje joj ispod pulta sređuju njeni prijatelji. Kada Ninu kontaktira crnogorski inspektor Nikola (Srđan Grahovac) koji je od samog početka bio zadužen za slučaj, a koji je sada naišao na novi trag koji bi mu možda mogao pomoći u njegovom rješavanju, Nina se uputi ka Crnoj Gori. Uskoro će se oboje susresti sa potencijalnim zločincem, lokalnim kriminalcem kojeg portretira Sergej Trifunović.

Film sa sobom prikazuje geografske, mentalne i kulturne kontraste između Balkana i Skandinavije. Priča je ispričana u 20 sekvenci i samo dok njegovi akteri puše. Svaka scena počinje kad neko zapali cigaretu i završava se kad je ugasi. Jedna kutija daje jedan film, 20 cigareta daju 20 scena. Traje 74 minute.

Kuljanin je prvobitno planirao film nazvati ‘Filter’, ali ga je naknadno preimenovao u ‘A Balkan Noir’ po uzoru na skandinavske krimiće koje objedinjuje zajedničko ime Nordic Noir. Osim već spomenutih glumaca, u filmu se pojavljuju i Ana Sofrenović, Jelena Simić, Slaviša Čurović i Petar Jaredić. Koproducent filma je crnogorski redatelj Nikola Vukčević, a većinom je sniman u u Crnoj gori (Bar, Ulcinj, Dobre vode), i u švedskom Malmeu. Nastao je kao plod koprodukcije švedskih kompanija Film Facility i Way Creative i crnogorske Gallileo produkcije. [Filmofil]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno