20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Vlada promijenila cijene, evo koliko koštaju mljeveno meso, ulje, svinjska lopatica i šećer

Više od autora

- vl promo-

Na danas održanoj sjednici Vlade utvrđeno je da će oni koji nisu vratili cijene na one koje su bile 31. prosinca snositi novčane kazne.

Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je kako će se mijenjati cijene koje su ograničene za devet proizvoda. Podsjetio je da je vlada u rujnu prošle godine donijela odluku da se cijene tih proizvoda ograniče za skoro 30 posto. “Ovom odlukom predlaže se da se cijena ulja i mljevenog mesa smanji za dvije kune, a šećera i svinjske lopatice da se poveća za dvije kune”, rekao je Filipović. Ograničenje će trajati do 31. ožujka.

Cijena suncokretovog ulja, koja je bila ograničena do 15.99 kuna, tj. 2.12 eura, sada ne smije prelaziti 1.86 eura. Najviša maloprodajna cijena bijelog kristalnog šećera po kilogramu do sada nije smjela prelaziti 7.99 kuna, tj. 1.06 eura, a novom odlukom se utvrđuje da ne smije prelaziti 1.33 eura.

Najviša maloprodajna cijena za svinjsku lopaticu bez kostiju do sada nije smjela prelaziti 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, a sada se povećava na 3.58 eura. A najviša maloprodajna cijena za svinjsko mljeveno meso u pakiranju do 1 kilogram, koja do sada nije smjela prelaziti cijenu od 32.99 kuna (4.38 eura), sada se smanjuje na 4.11 eura.

Odlukom vlade od rujna limitirane su cijene devet prehrambenih proizvoda, a uz spomenuta četiri proizvoda i nadalje su limitirane cijene UHT mlijeka s 2.8 posto mliječne masti na 7.39 kuna (0.98 eura) po litri, a svinjskog vrata s kostima na 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu. Nadalje, cijena cijelog pileta po kilogramu ostaje limitirana na 24.99 kuna (3.32 eura), najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu iznosi 5.99 kuna (0.80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu 6.29 kuna (0.83 eura).

Podsjetimo i kako je pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić danas na sjednici vlade govorila o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura.

Inspektori su pratili jesu li do 11. siječnja cijene vraćene na razinu od prije 31. prosinca. Obavljeno je 696 nadzora, a u 178 slučajeva je utvrđeno neopravdano dizanje cijena od 1. siječnja, bilo proizvoda bilo usluga. 103 inspekcijska nadzora su u tijeku. “Kod 30 posto subjekata je utvrđeno neopravdano dizanje cijena”, istaknula je. U nadzorima iz nadležnosti tržišne inspekcije utvrđen je 51 slučaj nepoštene trgovačke prakse. Povećanje cijena je u uslužnim djelatnostima najviše, potom pekarska djelatnost te trgovina na malo.


“U trgovini je više od 70 posto subjekata vratilo cijene na one od prije uvođenja eura. Kod frizerskih usluga, njege tijela došlo je u prosijeku do porasta cijena od 20 posto, no kod nekih je došlo i do rasta od 50 posto. Jednostavnim rječnikom, potrošač je od 1. siječnja neku uslugu trebao pratiti čak 50 posto više”, rekla je državna tajnica.

Kad je riječ o trgovini na malo, izdvojila je pekarske proizvode gdje je povećanje cijena oko 15 posto, no u pojedinim slučajevima ide i do 30 posto. Kad je riječ o ugostiteljstvu, obavljeno je 298 inspekcijskih nadzora, a u 127 je utvrđeno da su ugostitelji neopravdano povećali cijene. “Kada govorimo o prosječnom povećanju cijena, govorimo od 0.5 do 43 posto”,pojasnila je.

Ustvrdila je da sad slijedi poduzimanje prekršajnih mjera. Visina kazne je propisana do 26 tisuća eura za pravnu osobu, dok je za fizičku osobu trgovca do 1090 eura.

“Svi poslovni subjekti koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda, te činjenice će se uzeti u obzir prilikom odmjeravanja visine kazne. Svi oni koji su neopravdano povećali cijene, njima će se to uzeti kao otegotne okolnosti. Naše aktivnosti se nastavljaju”, poručila je državna tajnica.

O neopravdanim dizanjem cijena u prvim danima nove 2023. godine pričali smo i s Vinkovčanima.

Roberto Panić, Vinkovci

“Neka poskupljenja su veća, neka manja, ali sniženja uglavnom nema. Iskreno mislim da nema nekih drastičnih poskupljenja od konverzije na euro koliko je bilo prije toga. Većinom se to odnosi na trgovačke lance”, rekao je Roberto Panić iz Vinkovaca.

Stipa Sertić, Vinkovci

“Primijetio sam nova poskupljenja, ali po prirodi se držim one, tko na malo gleda, malo vrijedi. Imam nekoliko dnevnih boravaka, a to su kafići, žao mi je što su oni poskupjeli, u trgovine idem rijetko”, komentira Stjepan Sertić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno