- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć je otvorena izložba slika “Majčin zagrljaj” autora Slavka Vranjković, župnika Župe Duha Svetoga Nuštar. Sve nazočne pozdravio je predsjednik OMH u Vinkovcima doc. dr.sc. Dražen Švagelj, koji je izrazio zadovoljstvo što vlč. Vranjković još jednom predstavlja svoja djela u organizaciji Matice te čestitao autoru na novoj samostalnoj izložbi. Uz autora, o izložbi je govorio mons. Tadija Pranjić, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, koji je kazao kako je Slavko Vranjković ovu izložbu posvetio svim majkama koje su svojoj djeci bile blagoslovljena kolijevka djetinjstva i potpora na svakodnevnmom križnom putu.
“Ne iznenađuje njegov pristup slikarstvu, odabir motiva i način slikanja. Biblijski motivi su prisutni, a kad zaželi nastaju pejzaži, slike na staklu. Tema ove izložbe je “Majčin zagrljaj” predstavljen njegovom pjesmom i motivima Marije s djetetom Isusom te žalosne Gospe pod križem. Dva zagrljaja između kojih se odvija Isusov i naš život”, napisao je u svom osvrtu na izložbu mons. Pranjić koji ističe autorov prepoznatljiv likovni izričaj u kojemu, između ostaloga, madone imaju oči njegove majke, lice svake žene, zagrljaj svojstven svim majkama svijeta.
“Župnik Slavko smjelom linijom, zamahom, pastela, nježnim doticajem s podlogom, svijetlim i tamnim tonovima, tvori čudesan prikaz u kojem Marija, svaka majka, drži dijete u zagrljaju, gnijezdu svojih ruku, skrivenih ispod plašta. Svi su im osjećaji vidljivi u očima. Ruke se ne vide. Namjerno je htio da naslutimo topli dodir ispod vela, gnijezda u kojem dijete raste i sazrijeva slušajući otkucaje majčina srca”, istaknuo je mons. Tadija Pranjić.
“Ova izložba sadrži božićni i uskrsni dio, majčin zagrljaj u rođenju Isusovu i majčin zagrljaj kada je bila pod križem”, kazao je vlč. Slavko Vranjković, koji iza sebe ima 29 samostalnih i nekoliko zajedničkih izložbi.
Slavko Vranjković (1945., Posuški Grac, Hercegovina), slikarstvom se počeo baviti 1976. godine, a uz likovna djela, piše pripovjetke, pjesme, drame, recitale, reportaže, kolumne… Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Hrvatskog društva katoličkih novinara i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci.
U sinoćnjem programu sudjelovala su djeca iz crkvenih zborova iz Nuštra, Cerića i Marinaca.