mozaik...vinkovci...10.11.2017. gradsko kazaliste "joza ivakic"; svecanost obiljezavanja 100 godina kazalisnog zivota u vinkovcima i 85 godina od smrti joze ivakica, te 10 godina profesionalnog rada kazalista; centralno dogadjanje je premijera ljubavne komedije po tekstu joze ivakica "vrzino kolo"; foto Gordan Paniæ

Nakon uspješne kazališne sezone 2017./2018., u kojoj su obilježili 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, u Gradskom kazalištu Joza Ivakić kažu da puni želje i volje ulaze i u novu kazališnu sezonu, koju su započeli još početkom rujna predstavom Crvenkapica. S dobro poznatom predstavom Vrzino kolo, s kojom su i obilježili 100 godina kazališta u Vinkovcima, gostovali su u Vrbanji 2. rujna, ali i u HNK u Zagrebu 5. rujna. Gostovanje u Zagrebu omogućila je suradnja udruge Šokadija iz Zagreba, Vinkovčana koji žive u Zagrebu i Gradskog kazališta Joza Ivakić. “Ovom prilikom bih se zahvalio na pomoći oko organizacije Vinkovčankama i Vinkovčanima u Zagrebu, udruzi Šokadija, njihovim i našim Zagrepčanima, poduzetnicima iz Vinkovaca koji su nam pomogli, ali i našem gradonačelniku Ivanu Bosančiću koji je također pomogao oko ovog gostovanja. Rezultat svega je poziv u Beč, gdje ćemo se 17. ožujka predstaviti s predstavom Vrzino kolo, a kako stvari trenutno stoje, vjerojatno i s našom dječjom predstavom Crvenkapica”, priča nam ravnatelj Gradskog kazališta Zdenko Rečić. Prva ovogodišnja premijera, odnosno predstava Boeing-Boeing igrala je 8. rujna i kako se čini po reakciji publike u Vinkovcima, mogla bi biti nova hit predstava. “Iz tog razloga kazališna publika u Vinkovcima već 5. listopada ponovno ima priliku uživati u toj “najseksi” komediji našeg kazališta. Boeing-Boeing nakon Vinkovaca, slijeće i u Orašje i to 24. listopada, ali i u Tuzlu 25. studenoga.
Ono što nas također očekuje je novi premijerni naslov, predstava Staklena menažerija Tenesse Williamsa, a u režiji Dražena Ferenčine. Ovdje govorimo o jednom od najvećih klasika svjetske dramske književnosti, koji naša publika može pogledati danas od 20 sati. Nadamo se da ćemo se s ovom predstavom dostojno predstaviti na kazališnim festivalima tijekom 2019. godine. U studenom, tradicionalno će Vladimir Andrić okupiti mladu glumačku družinu i postaviti novi premijerni naslov povodom božićnih blagdana za našu najmlađu publiku. U siječnju Vladimir Andrić kreće u rad na novom projektu Pepeljuga, kojeg planiramo premijerno izvesti 22. veljače”, ističe Rečić. Vinkovački kazalištarci premijeru planiraju i za ožujak i to predstavu Pismo ocu Franza Kafke, te za travanj ili svibanj, kada će pripremati komediju Ljubav Murraya Schisgala. “U novu akademsku sezonu ulazimo s akademskom glumicom Matejom Marušić i Dorianom Paulijem, koji su za nas veliki dobitak i nadamo se da će oni svojim znanjem, radom i glumačkim ostvarenjima pridonijeti još boljem radu našeg kazališta”, napominje Zdenko Rečić. Što se gostujućih predstava tiče, kazališna publika u Vinkovcima već 12. listopada moći će pogledati predstavu osječkog HNK Lukava udovica, a kako najavljuju iz kazališta, cijele sezone vinkovačka će publika imati priliku vidjeti odlična kazališna i glumačka, te glazbena i plesna ostvarenja.