16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Nova knjiga dr. sc. Anice Bilić: Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci 12. rujna predstavljena je knjiga dr. sc. Anice Bilić „Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi” u izdanju Knjižnice na čelu s ravnateljicom Vedranom Lugić. Uz moderiranje Tihomira Marojevića knjigu su predstavile autorica i recenzentica dr. sc. Marica Liović.

Knjiga, moglo se čuti, treća je u nizu koja donosi predavanja koja dr. sc. Anica Bilić tradicionalno održava u suradnji s Knjižnicom u prigodi Vinkovačkih jeseni.

U hrvatskom kulturnom imaginariju Slavonija je doživljena kao hedonistička zemlja u kojoj ljudi njeguju hedonistički svjetonazor. Posebno to dolazi do izražaja u vrijeme Vinkovačkih jeseni u različitim oblicima, od odijevanja naših folklornih skupina ili našeg etno stila kojeg preferiramo u ovo doba do gastro i enološke ponude kojom se dičimo i bogatstva običaja, plesa, svirke. Mi uistinu još i dan danas portiramo tu sliku raspojasane Slavonije odnosno hedonistički svjetonazor i hedonistički doživljaj. Na tom tragu, kroz književne tekstove autora koji su vezani rođenjem, životom ili tematikom svojih djela za Vinkovce i za Slavoniju, su sva moja predavanja koja održavam u Knjižnici već 20 godina upravo u vrijeme Vinkovačkih jeseni”, kazala je dr. sc. Bilić.


Pri tome, istaknula je, kroz sva predavanja, a posebno ona koja donosi nova knjiga, cilj je bio potaknuti čitatelje na čitanje književnih djela i pojačati čitateljske i interpretacijske kompetencije kako bi čitatelji mogli dublje doživjeti i bolje razumjeti, a time i vrednovati pročitano.

Naime, neiskusni čitatelj obično procjenjuje vrijednost književnog djela kroz doživljaj zadovoljstva i nezadovoljstva, ugode i neugode, sviđanja i nesviđanja, a to je počesto i zapreka u razumijevanju i vrednovanju književnog teksta pa se brojni tekstovi i odbace zato što ne pružaju zadovoljstvo i ugodu. Zato je potrebno raspolagati znanjima i imati određene kompetencije. Međutim, svjedoci smo smanjivanja i nestajanja čitateljske publike. Stoga je cilj ove knjige, kao i svih dosadašnjih predavanja, skrenuti pozornost na estetski hedonizam i na one strategije koje upućuju kako prevladati emocionalnu, doživljajnu fazu ugode i neugode, sviđanja i nesviđanja, i steći cjeloviti užitak čitanja kroz estetsko iskustvo i doseći razinu estetskog vrednovanja, kritičkog, skrbnog i kreativnog mišljenja. Znači to je ona nadgradnja, da ne ostanemo samo na onoj najnižoj razini, a ja sam, dakle, htjela posredovati suvremena teorijska znanja o književnosti i prenijeti na publiku da uđu malo dublje ispod površine teksta odnosno da čitaju između redaka”, istaknula je dr. sc. Anica Bilić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno