U Vinkovcima je večeras predstavljena nova knjiga dr.sc. Anice Bilić, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. O knjizi naslovljenoj “Slavonska književna geografija – Iz atara ratara i bećara” uz autoricu, govorile su recenzentice izv.prof. dr.sc. Marica Liović i dr.sc. Zlata Novinc.

“Ovaj put napisala sam knjigu koja je bitno drukčija od svih prethodnih. U središtu mojih istraživanja bili su slavonski prirodni krajolici, uglavnom posavski, nizinski i geografski fenomeni slavonske šume, oranice, vinogradi te rijeke Sava i Bosut. Propitala sam načine na koji su ih književnici predočili i doživjeli. Koja su im značenja, emocije, vrijednosti i svjetonazor dodijelili. A osim prirodnih krajolika Slavonije, predmet istraživanja bili su mi kulturni krajolici kao prostori oblikovani kulturom i utjecajem ljudske zajednice”, istaknula je Anica Bilić.

Kako se moglo čuti, autorica je u knjizi uputila na kulturne krajolike visokih vrijednosti kao što je urbana vojno graničarska jezgra Vinkovaca i Krnjaš kao urbano selo, pitoreskni krnji sokak uz Bosut s tradicijskom arhitekturom, potom na kultne tekstove kao što su “Slavonska šuma” Josipa Kozarca, “Đuka Begović” Ivana Kozarca te cijeli niz drugih tekstova manje poznatih ili poznatijih pisaca, sve do Shortyjeva neotradicijskoga spoja s hip hopom “Dođi u Vinkovce”. Naglasila je i značenje urbanih legendi o lijepoj, ali čednoj Mariji Kozarac te o raspojasanoj i grešnoj majstorici Ruži i Jovi Čarugi jer su i oni bili neprestano nadahnuće hrvatskim književnicima

Ova knjiga, istaknuto je, pruža nove poglede na staru Slavoniju, sa suvremenih stajališta u prvom redu s aspekta prostorne humanistike i pripadajućih joj poddisciplina kulturne i književne geografije, a u svrhu razvoja kulturnog turizma. Prirodni i kulturni krajolici Slavonije su predočeni uz obilje citata iz književnosti i trebala bi biti zanimljiva Slavoniji, pogotovo Vinkovcima budući da je autorica privilegirala vinkovačke kulturne i prirodne krajolike.