U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je predstavljena nova knjiga vinkovačkog pisca za djecu i mlade i rock glazbenika Vladimira Bakarića. “Za svaki slučaj” roman je koji prati grupu djevojaka i dječaka koji žive netipičan život i neuobičajene situacije djece osamdesetih godina. Glavni junak je dječak Jan iz Vinkovaca koji dolazi u srednju školu u Zagreb te mašta o tome kako bi i fakultet nastavio pohađati u Zagrebu.

Mladi Vinkovčani u Zagrebu 80-ih

“Knjiga govori o 80-im godinama koje su meni jako drage što se tiče glazbe i svega ostaloga. Vinkovčani dolaze u Zagreb na školovanje, suočavaju se s novim životom, velikim gradom, đačkim domovima, ulaze u razne situacije. Glavni junak nije izmišljen, on je večeras ovdje s nama, kao i još jedan od likova iz knjige. Ja sam ih pokušao dočarati onakve kakvi su zaista bili u tom učeničkom domu i nadam se da sam pogodio tu atmosferu tog našeg života u tom velegradu 80-ih godina, u jednom vremenu koje s teško može ponoviti, vremenu kada se živjelo punim plućima, kada su koncerti bili svakodnevni. A poruka je uvijek ista: ako vjeruješ u svoje snove, ostvarit će se sigurno”, istaknuo je Vladimir Bakarić.

“Linearno ispripovijedana priča će vam omogućiti da polako ulazite u radnju, bez šokova, bez nekih zahtjeva koje vole pokazati pisci da bi se dokazali pametnima. Vlado se ne dokazuje pametnim, on to jest i to se vidi upravo u jednostavnosti, a to je ona razina koju uspiju postići samo ljudi koji zaista iskreni”, istaknula je urednica knjige Snježana Višnjić Babić.

Predstavljanje su organizirali Ogranak MH u Vinkovcima i Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, izdavač knjige. Gost programa bio je “West Band”.

Predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj ovom je prilikom podsjetio na biblioteku OMH “Grafiti” čiji je Bakarić urednik i jedan od vodećih autora, te predstavio projekt “Grafiti u školi”, kreativne radionice pisanja i crtanja koje, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, u osnovnim školama provode Vladimir Bakarić i poznati strip crtač Dubravko Mataković.

“Prošle godine oni su bili u 10 škola na diljem županije, a ove godine će to nastaviti, a svima nam je želja da se ostvari drugi dio te ideje, a to je da ove godine zaživi u Vinkovcima Festival dječje knjige”, istaknuo je Dražen Švagelj.

Josip Dabro: Idemo s Festivalom dječje knjige, prvim takvim u Hrvatskoj

Nazočnima se obratio i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, inicijator projekta “Grafiti u školi”, koji je doista iznenadio sve ekskluzivno najavivši kako će se Festival dječje knjige doista i dogoditi. “Jutros sam dobio informaciju da je sa Školskom knjigom dogovoreno da će stati iza ove priče što znači da će financije biti riješene i ja mogu najaviti da idemo s Festivalom dječje knjige, prvim takvim u Hrvatskoj”, istaknuo je Josip Dabro.