2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Nova sezona grijanja donosi niže cijene plina

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sve bliže smo hladnijem vremenu i nižim temperaturama i mnogi naši građani već su „odvrnuli“ svoje radijatore. Dobra vijest je da u novu sezonu grijanja ulazimo s nižim cijenama plina u kategoriji kućanstvo, a kako su nam rekli iz tvrtke GTG koja brine o toplinskim sustavima stambenih zgrada u Vinkovcima, ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, odnosno najranije od 15. rujna.

GTG Vinkovci u potpunosti je spreman započeti novu sezonu grijanja s punim kapacitetima i energentom. Koliko god zima bila duga i jaka, neće biti problema jer imaju osigurane dovoljne količine energenata te su spremni na sve iznenadne situacije. Prema Općim uvjetima za isporuku toplinske energije, ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, najranije od 15. rujna. Nakon 15. rujna opskrba toplinskom energijom za grijanje započinje u ogrjevnoj sezoni na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti, napominju iz GTG-a. Ističu i kako građani mogu očekivati smanjenje cijene toplinske energije u odnosu na prošlu sezonu.

„S obzirom da je došlo do promjene (smanjenja) cijene energenta (prirodni plin) za proizvodnju toplinske energije, GTG će, od obračuna za travanj 2020. godine, u zatvorenim toplinskim sustavima „S-122“ kotlovnica u A. B. Šimića, „S-103“ kotlovnica u K. Mislava 5, „S-108“ kotlovnica u J. J. Strossmayera 18, „S-96“ kotlovnica u K. Mislava 13, „HŽ“ kotlovnica u A. Starčevića 64 te u samostalnom toplinskom sustavu „D1“ u ul. Matice Hrvatske 10-12 primjenjivati nove iznose tarifnih stavki za energiju sukladno odluci. Promjena se odnosi na iznos tarifnog elementa Energija za “Kućanstva“ i “Industrija i poslovni potrošači“, pojasnio je Stipe Matej Babić, rukovoditelj PJ Isporuka toplinske energije. Dodaje i kako je tvrtka trenutno u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekt grada Vinkovaca „Suvremeni energetsko učinkovit toplinski sustav grijanja u gradu Vinkovcima“ kojim će se izgraditi jedna nova kotlovnica i modernizirati pet postojećih uz pripadajuće toplovode procijenjene vrijednosti 36 milijuna kuna.

Za još jednu sezonu grijanja spremna je i Plinara istočne Slavonije iz koje su nam dodatno pojasnili koliko niže cijene plina možemo očekivati.

„Zadovoljstvo nam je što su potrošači prepoznali prednost plina kao ogrjevnog energenta i što se opskrba plinom povećava priključenjem novih potrošača, a što je dijelom rezultat smanjenja cijene plina u kategoriji kućanstvo. Cijena plina je smanjena u iznosu od 6,5 posto od 1. travnja 2020. godine što će potrošači osjetiti u predstojećoj sezoni grijanja. Primjer uštede na potrošenih 15.000 kWh plina na godišnjoj razini iznosi oko 240 kuna“, rekla nam je direktorica Marija Ratkić.

Kako bi osigurali sigurnu i nesmetanu distribuciju plina na cijelom našem području, Društvo redovito brine o sigurnosti i održavanju distribucijskog sustava. Godišnje se pregleda oko 500 km plinske mreže s pripadajućim priključcima te oko 10.000 mjerno-regulacijskih setova, a uočena propuštanja se odmah saniraju.

„S obzirom na trenutnu situaciju zbog proglašene pandemije uzrokovane virusom Covid-19, kao distributer plina prinuđeni smo prilagoditi poslovanje novonastalim uvjetima te se realizacija planova vezanih uz pregled plinske mreže, plinskih priključaka i mjerno regulacijskih setova odvija otežano, ali vjerujemo da će zacrtani ciljevi biti realizirani do kraja godine“, dodaje Ratkić. Kao distributer plina sukladno Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima redovno izvode provjere plinskih instalacija svakih 10 godina za potrošače u kategoriji kućanstava.

Plinara istočne Slavonije na svom distribucijskom sustavu ima ukupno 20.345 aktivnih potrošača, za razliku od prošle godine kada je bilo 19.888 aktivnih potrošača. 1458 potrošača je u kategoriji poduzetništvo. Iz Plinare podsjećaju sve potrošače da prije početka sezone grijanja obavezno provjere stanje svojih instalacija kao i stanje plinskih uređaja kod ovlaštenih servisera.

Iako se sve više građana iz godine u godinu odlučuje na grijanje na plin, čest izbor grijanja u domovima je i uz pomoć drva što je ekonomski i ekološki najprihvatljiviji sustav grijanja. Kako saznajemo od prodavača, potražnja za drvima je i dalje dobra, a sezona je krenula malo ranije jer se ljudi boje korone. Na području Vinkovaca cijene su već nekoliko godina uglavnom iste, a ponuda je klasična – hrast, grab i jasen. Metrice možete pronaći po cijeni od 300 do 320 kuna s dovozom, a cijepana drva po cijeni od 350 kuna budući da se rezanje i cijepanje naplaćuju po 25 kuna. Ukoliko netko traži samo hrast cijena je također 300 do 320 kuna za metrice, dok grab i jasen u metricama idu po 320 ili 330 kuna.

Dobrom izolacijom mogu se prepoloviti troškovi i uštedjeti do 70 posto energije

Veliku ulogu u sustavu grijanja ima i energetska obnova zahvaljujući kojoj brojna kućanstva i objekti bilježe velike uštede. U Vinkovcima su tako već obnovljeni dječji vrtići Stribor, Pčelica i Budućnost, obnovljena je i Osnovna škola „A.G.Matoš“, dok će uskoro biti završena i škola Vladimira Nazora, a radi se i na energetskoj obnovi zgrade Arhiva i „Hrvatskog sokola“. Primjerice, OŠ „A.G.Matoša“ koja je ove školske godine učenike dočekala u novom ruhu, uštede bilježi na svakom koraku. Izračun u okviru projekta govori o smanjenoj potrošnji energije za grijanje na godišnjoj razini 68,96%, a što će doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 59,04%. Slična situacija je u školi „Vladimira Nazora“ u kojoj se nakon obnove očekuje ušteda energije od čak 76%, dok će se emisija štetnih plinova smanjiti za 63%.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno