Kontaktirajte nas

Aktualno

Nova sezona grijanja donosi niže cijene plina

Objavljeno

-

Sve bliže smo hladnijem vremenu i nižim temperaturama i mnogi naši građani već su „odvrnuli“ svoje radijatore. Dobra vijest je da u novu sezonu grijanja ulazimo s nižim cijenama plina u kategoriji kućanstvo, a kako su nam rekli iz tvrtke GTG koja brine o toplinskim sustavima stambenih zgrada u Vinkovcima, ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, odnosno najranije od 15. rujna.

GTG Vinkovci u potpunosti je spreman započeti novu sezonu grijanja s punim kapacitetima i energentom. Koliko god zima bila duga i jaka, neće biti problema jer imaju osigurane dovoljne količine energenata te su spremni na sve iznenadne situacije. Prema Općim uvjetima za isporuku toplinske energije, ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, najranije od 15. rujna. Nakon 15. rujna opskrba toplinskom energijom za grijanje započinje u ogrjevnoj sezoni na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti, napominju iz GTG-a. Ističu i kako građani mogu očekivati smanjenje cijene toplinske energije u odnosu na prošlu sezonu.

„S obzirom da je došlo do promjene (smanjenja) cijene energenta (prirodni plin) za proizvodnju toplinske energije, GTG će, od obračuna za travanj 2020. godine, u zatvorenim toplinskim sustavima „S-122“ kotlovnica u A. B. Šimića, „S-103“ kotlovnica u K. Mislava 5, „S-108“ kotlovnica u J. J. Strossmayera 18, „S-96“ kotlovnica u K. Mislava 13, „HŽ“ kotlovnica u A. Starčevića 64 te u samostalnom toplinskom sustavu „D1“ u ul. Matice Hrvatske 10-12 primjenjivati nove iznose tarifnih stavki za energiju sukladno odluci. Promjena se odnosi na iznos tarifnog elementa Energija za “Kućanstva“ i “Industrija i poslovni potrošači“, pojasnio je Stipe Matej Babić, rukovoditelj PJ Isporuka toplinske energije. Dodaje i kako je tvrtka trenutno u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekt grada Vinkovaca „Suvremeni energetsko učinkovit toplinski sustav grijanja u gradu Vinkovcima“ kojim će se izgraditi jedna nova kotlovnica i modernizirati pet postojećih uz pripadajuće toplovode procijenjene vrijednosti 36 milijuna kuna.

Za još jednu sezonu grijanja spremna je i Plinara istočne Slavonije iz koje su nam dodatno pojasnili koliko niže cijene plina možemo očekivati.

„Zadovoljstvo nam je što su potrošači prepoznali prednost plina kao ogrjevnog energenta i što se opskrba plinom povećava priključenjem novih potrošača, a što je dijelom rezultat smanjenja cijene plina u kategoriji kućanstvo. Cijena plina je smanjena u iznosu od 6,5 posto od 1. travnja 2020. godine što će potrošači osjetiti u predstojećoj sezoni grijanja. Primjer uštede na potrošenih 15.000 kWh plina na godišnjoj razini iznosi oko 240 kuna“, rekla nam je direktorica Marija Ratkić.

Kako bi osigurali sigurnu i nesmetanu distribuciju plina na cijelom našem području, Društvo redovito brine o sigurnosti i održavanju distribucijskog sustava. Godišnje se pregleda oko 500 km plinske mreže s pripadajućim priključcima te oko 10.000 mjerno-regulacijskih setova, a uočena propuštanja se odmah saniraju.

„S obzirom na trenutnu situaciju zbog proglašene pandemije uzrokovane virusom Covid-19, kao distributer plina prinuđeni smo prilagoditi poslovanje novonastalim uvjetima te se realizacija planova vezanih uz pregled plinske mreže, plinskih priključaka i mjerno regulacijskih setova odvija otežano, ali vjerujemo da će zacrtani ciljevi biti realizirani do kraja godine“, dodaje Ratkić. Kao distributer plina sukladno Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima redovno izvode provjere plinskih instalacija svakih 10 godina za potrošače u kategoriji kućanstava.

Plinara istočne Slavonije na svom distribucijskom sustavu ima ukupno 20.345 aktivnih potrošača, za razliku od prošle godine kada je bilo 19.888 aktivnih potrošača. 1458 potrošača je u kategoriji poduzetništvo. Iz Plinare podsjećaju sve potrošače da prije početka sezone grijanja obavezno provjere stanje svojih instalacija kao i stanje plinskih uređaja kod ovlaštenih servisera.

Iako se sve više građana iz godine u godinu odlučuje na grijanje na plin, čest izbor grijanja u domovima je i uz pomoć drva što je ekonomski i ekološki najprihvatljiviji sustav grijanja. Kako saznajemo od prodavača, potražnja za drvima je i dalje dobra, a sezona je krenula malo ranije jer se ljudi boje korone. Na području Vinkovaca cijene su već nekoliko godina uglavnom iste, a ponuda je klasična – hrast, grab i jasen. Metrice možete pronaći po cijeni od 300 do 320 kuna s dovozom, a cijepana drva po cijeni od 350 kuna budući da se rezanje i cijepanje naplaćuju po 25 kuna. Ukoliko netko traži samo hrast cijena je također 300 do 320 kuna za metrice, dok grab i jasen u metricama idu po 320 ili 330 kuna.

Dobrom izolacijom mogu se prepoloviti troškovi i uštedjeti do 70 posto energije

Veliku ulogu u sustavu grijanja ima i energetska obnova zahvaljujući kojoj brojna kućanstva i objekti bilježe velike uštede. U Vinkovcima su tako već obnovljeni dječji vrtići Stribor, Pčelica i Budućnost, obnovljena je i Osnovna škola „A.G.Matoš“, dok će uskoro biti završena i škola Vladimira Nazora, a radi se i na energetskoj obnovi zgrade Arhiva i „Hrvatskog sokola“. Primjerice, OŠ „A.G.Matoša“ koja je ove školske godine učenike dočekala u novom ruhu, uštede bilježi na svakom koraku. Izračun u okviru projekta govori o smanjenoj potrošnji energije za grijanje na godišnjoj razini 68,96%, a što će doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za 59,04%. Slična situacija je u školi „Vladimira Nazora“ u kojoj se nakon obnove očekuje ušteda energije od čak 76%, dok će se emisija štetnih plinova smanjiti za 63%.

Aktualno

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Objavljeno

-

Napisao/la

    61 pregleda

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11 KUD-ova, predstavnika hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednika međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

Gosti su došli iz Rokovaca-Andrijaševaca, Trogira, Župe Dubrovačke, Kanfanara, Čućerja, Zadra, Široke Kule, Strizivojne, Dugopolja, Novog Šehera i Jezera, a svi su se predstavili koreografijama, nošnjama i napjevima svoga kraja. Tako su dubrovački gospari u svojim dobro poznatim crnim nošnjama prikazali kako se nekad davno zabavljalo u Župi Dubrovačkoj.

Velika većina izvođača već se udomaćila na Vinkovačkim jesenima, a to su potvrdili i naši gosti iz Čućerja. “Na Vinkovačkim smo jesenima bili toliko puta da se osjećamo kao kod kuće. I prošle smo godine sudjelovali na „virtualnim” Vinkovačkim jesenima, snimali smo svoju koreografiju ispred katedrale u Zagrebu”, rekao je Davor Gabud, predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Bosiljak” iz Čučerja koji se Vinkovčanima predstavio u tradicionalnoj nošnji Čućerja – čizme, gaće odnosno hlače, rugoča, remen, tradicionalni lajbek, preko svega surina i na glavi šešir, odnosno škrlak.

Drugi i treći dio smotre održat će se sutra, u 12 i 19 sati na istom mjestu, a predstavit će se još 16 folklornih skupina.

Nastavi čitati

Aktualno

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Objavljeno

-

Napisao/la

    164 pregleda

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među kojima su Vinkovački plivački klub i Cibaliju predstavljale po dvije ekipe, dok su se u jednom sastavu predstavili domaćini, Vinkovački lađari te Udruga osoba s invaliditetom “Neven” iz Đakova.

„Trebalo je doći još ekipa, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, ali nažalost zbog cjelokupne situacije s koronavirusom i mjerama to nije bilo moguće. Sretan sam i zadovoljan što se tradicija nastavila i što se Maraton održao, a nadam se da će dogodine doći i svi oni koji nam se danas nisu mogli pridružiti”, rekao je Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari.

Udruga lađara Stablina, pobjednici 24. Maratona lađa u Metkoviću, odnijela je uvjerljivu pobjedu, pobijedivši domaćine za nekoliko dužina, Vinkovački plivački klub završio je trećeplasirani dok su kadeti HNK Cibalije završili na četvrtom mjestu.

„Nije bitno tko je završio na kojem mjestu, bitno je da smo se okupili i još jednom povezali naš Bosut i Neretvu”, dodao je Sertić koji je nakon finalne utrke svima sudionicima dodijelio pripadajuće medalje i pehare, koji su izrađeni u slavonskom štihu, a natjecatelji su se nakon proglašenja ostali družiti uz jelo, piće i glazbu.

Nastavi čitati

Aktualno

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine. HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 245 javnih punionica te više od 40 internih punionica za potrebe vlastitog voznog parka, te se prostire na području Grada Zagreba, kao i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.
U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da ju koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj. Samo na HEP-ovim punionicama nesmetano se istovremeno može puniti čak 455 električnih vozila. Kao vodeći pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe te sukladno tome povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge.
Brzina punjenja na pojedinoj lokaciji ovisi o vrsti punionice, vrsti priključka, vrsti vozila, kapacitetu i stanju baterije, kao i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same AC punionice. Korištenje ELEN punionica se još uvijek ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja.
Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i nova interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 15 minuta

Na prvom dijelu Državne smotre izvornog hrvatskog folklora predstavilo se 11 skupina

Na pozornici u središtu grada danas se održao prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je sudjelovalo 11...

Aktualnoprije 1 sat

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među...

Aktualnoprije 3 sata

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine....

Aktualnoprije 10 sati

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i...

Aktualnoprije 11 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 30 novooboljelih, na razini Hrvatske 1.455 novih slučajeva zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba...

Aktualnoprije 12 sati

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti...

Aktualnoprije 12 sati

Od utorka tečaj poslušnosti za pse

Aktualnoprije 13 sati

Predstavljena nova knjiga Stipe Pilića i Blanke Matković o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

U organizaciji nakladnika Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” i domaćina Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima 15. rujna u dvorani...

Najčitanije