30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Nove cijene odvoza kućnog otpada

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr




Odvoz kućnog mješovitog otpada od danas se plaća po novim cijenama. Nove cijene vežu se uz broj izvoženja spremnika, odnosno kante za otpad, a prema novom načinu obračuna cijene, minimalnu cijenu javne usluge (paušalni dio cijene) u iznosu 40,70 kuna plaćat će svi korisnici usluge, dok će se stvarni odvozi otpada naplaćivati dodatno, ovisno o tome koliko puta mjesečno se isprazni spremnik za otpad. Odvozi će biti evidentirani putem elektronskog očitanja čipa s kante za otpad, a korisnik će sam odlučivati hoće li na dan odvoza otpada prema rasporedu iznijeti kantu na pražnjenje ili neće, o čemu će i ovisiti konačna cijena usluge.

Iz Nevkoša poručuju kako su radili kalkulaciju na bazi odvoza spremnika od 120 litara uz dva mjesečna pražnjenja koja bi u konačnici mjesečno koštala 48,86 kuna što je neznatno poskupljenje. Poskupljenje će najviše osjetiti samačka kućanstva koja do sada odvoz otpada plaća po povlaštenoj cijeni. Tako će korisnici koji koriste spremnik od 80 litara po odvozu, uz fiksnih 40,70 kuna, po jednom izvozu spremnika plaćati 2,72 kune, oni za spremnik 120 litara 4,08 kuna, a oni korisnici koji su zadužili spremnik od 240 litara 8,16 kuna.

Građani koji žive u stambenim zgradama će plaćati fiksnih 40,70 kuna, dok će kod obračuna varijabilnog dijela odvozi zajedničkog spremnika u zgradama dijeliti na sve korisnike po cijeni od 0,034 kune po litri.

Za odvoz papira i dalje će se koristiti crne kante, a za odvoz plastike i metala žute, a stakla zelene vreće. Očekuje se kako bi s početkom nove godine građanima bili podijeljeni i komosteri za biorazgradljiv otpad ili smeđe kante, ovisno od izbora samih korisnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno